Úroky z hypotéky lze využít jako slevu na daních

Přelom března a dubna přináší jako obvykle povinnost zúčtování daně z příjmu fyzických osob. Na ní lze ale ušetřit i díky hypotéce či úvěru od stavební spořitelny. Zaplacené úroky za úvěry na vlastní bydlení totiž patří mezi nezdanitelnou část daňového základu. Co je potřeba si pohlídat a jaké úroky lze od daňového základu odečítat? V krátkém textu radí Jana Vaisová, specialistka na úvěry na bydlení ze společnosti Fingo.cz.  

Odpočtem úroků z hypotečních úvěrů lze na daních ušetřit a nejedná se přitom o malé částky. Na úvěry sjednané do konce roku 2020 lze uplatnit slevu až 45 000 Kč z úroků do výše 300 000 Kč, na úvěry od roku 2021 pak 22 500 Kč z úroků do výše 150 000 Kč, a to každý rok opakovaně. Do slevy na dani se totiž nezapočítává celá výše splátky, ale pouze úroky. Tuto slevu však může využít velice široké spektrum daňových poplatníků, protože daňový odpočet se vztahuje jak na zaměstnance, tak na OSVČ. V případě nízkých příjmů (a tedy nulové daně z příjmu) na daňový odpočet nevzniká automaticky nárok. Sleva je totiž poskytována pouze ze skutečně vypočítané daně z příjmu fyzických osob.

Pro možnost uplatnění slevy na dani je nutné splnění tří podmínek:

  1. Být od počátku účastníkem úvěrové smlouvy – žadatel, spolužadatel
  2. Mít vztah k financované nemovitosti – být vlastníkem, spoluvlastníkem
  3. Užívat financovanou nemovitost k vlastnímu bydlení, příp. bydlení osoby blízké (v přímé linii)

Na odpočet úroků tedy nemají nárok klienti, kteří zakoupili nemovitost určenou na pronájem (investiční hypotéka) nebo jinou podnikatelskou činnost, či pro rekreaci. Odečíst úroky z hypotéky na chatu tedy bohužel nelze. 

Užívání nemovitosti pro vlastní bydlení je nejlépe prokázat listem vlastnictví,  občanským průkazem a úvěrovou smlouvou. Výhodou může být také to, že odpočet daní se vztahuje také na klienty, kteří mají hypotéku nebo úvěr pouze za účelem modernizace svého vlastního bydlení. Nemusí se tedy jednat pouze o pořízení nového bydlení, jako tomu bylo v minulosti.

Pro uznání odpočtu úroků je třeba doložit potvrzení o výši zaplacených úroků za uplynulý rok, které lze získat u banky nebo stavební spořitelny. Banky i stavební spořitelny toto potvrzení zasílají většinou začátkem roku, případně ho lze získat z internetového bankovnictví. Potvrzení o zaplacených úrocích je nutné doložit spolu s daňovým přiznáním na finanční úřad nebo svému zaměstnavateli.

Lhůty na odevzdání potřebných dokumentů jsou vyhlášeny finančním úřadem. Zaměstnanci dokládají potvrzení o úrocích do 15. února daného roku při ročním zúčtování daně. OSVČ uplatňují odpočet obvykle do 1. dubna daného roku.

O společnosti FinGO:

Digitální finančně-poradenská společnost FinGO.cz začala v České republice působit v roce 2021 s cílem přinést makléřům i klientům pohodlí, férovost a díky digitálním technologiím také příležitost, jak oslovit nové klienty. V současnosti má společnost přes 580 vázaných zástupců, kteří působí po celé České republice. V roce 2022 patřila k nejrychleji rostoucím makléřským společnostem, přičemž v oblasti úvěrů rostla nejrychleji ze všech.  Významný podíl produkce FinGO.cz pochází z online příležitostí, které společnost sama vytváří pro své vázané zástupce.

Společnost FinGo je součástí lokální investiční skupiny InTeFi Capital podnikatele a investora Lukáše Nováka. Skupina vlastní a řídí české a slovenské společnosti z oblastí informačních technologií, financí, a real estate developmentu. Podíl vlastní například v technologické skupině BiQ Group, která vytváří komplexní a udržitelné IT projekty s budoucností. Společnost FinGO byla založena před pěti lety a stala se jednou z nejrychleji rostoucích společností ve svém oboru na Slovensku. Více než 1100 odborníků působí ve všech 79 okresech Slovenska a stará se o téměř 110 000 spokojených klientů.