Jarní várka novinek v Zoner Photo Studiu X: Rychlejší RAWy, profily objektivů i podpora druhého monitoru

(21. března 2023 v Brně) – Čerstvá jarní aktualizace Zoner Photo Studia X přináší nativní podporu více než 1200 objektivů, až dvojnásobně rychlejší načítání RAWů, zlepšení práce s druhým monitorem, rozsáhlý upgrade videoeditoru a dvě desítky dalších vylepšení. 

Nativní podpora objektivů 

Zoner Photo Studio X nově opraví zkreslení, chromatické vady a vinětaci u většiny běžně rozšířených objektivů bez nutnosti instalovat jakékoliv další doplňky. Podpora bude do budoucna navíc dále rozšiřována. Výběr objektivu nebo zapnutí automatických oprav naleznou uživatelé v sekci Fotoaparát a objektiv v modulu Vyvolat. 

Dvakrát rychlejší načítání RAWů a vyšší kvalita zpracování

Díky výrazně zrychlenému procesu demosaicingu a dalším optimalizacím při zpracování obrazu nabízí jarní aktualizace téměř dvojnásobné zrychlení načítání RAWů. Čím objemnější RAW a vyšší rozlišení, tím je úspora znatelnější. Toto vylepšení má vliv na všechny oblasti práce s RAWy, tedy první i opakované načítání, import, export a indexování v katalogu.

Současně se zrychlením došlo i ke zvýšení kvality náhledů v modulech Vyvolat a Správce nebo k optimalizaci zpracování detailů fotek s velkým šumem. 

Nové režimy práce na dvou monitorech 

Velkých změn doznalo využití druhého monitoru. ZPS X nyní nabízí dva režimy, které doplňují dění na hlavním monitoru. Poskytují tedy buď prostor pro náhled na zpracovávanou fotku, případně prostor průzkumníka pro pohyb mezi soubory. Podporovány jsou také ultraširoké monitory.

Rozsáhlý upgrade videoeditoru

Transformace klipů a klíčové snímky přináší ruku v ruce zcela nové možnosti pro střih videa. Uživatelé je mohou využít jak pro tvorbu originálních animací a přechodů, tak pro zobrazení více klipů v jeden moment. Přibyla také možnost přednačtení videosouborů (jako je to již dlouho možné pro RAWy) pro rychlejší následnou práci. U videosouborů napříč programem je teď navíc možné zobrazit náhled klipu prostým přejetím myši přes miniaturu. 

Klientský výběr fotek v galerii Zonerama

Online galerie Zonerama přidává další usnadnění fotografům v podobě možnosti výběru a označení fotek klientem přímo  v Zoneramě, a to bez nutnosti přihlašování. Fotograf klientovi zašle speciálně vytvořený odkaz z nabídky Sdílení alba. Klient si pak snadno vybere fotky, které mají být dále zpracovávány. Takto označené fotky vidí fotograf i přímo v Zoner Photo Studiu X připojeném ke galerii Zonerama. Odpadá tedy nutnost používat další programy třetích stran.

Novinky modulu Vyvolat

Režim Přidání zrna podle jasu přináší realističtější výsledky, mnohem bližší skutečnému filmu. Škálování kopírovaných masek filtrů usnadňuje používání presetů u fotek s různým rozlišením. Pokračuje také trend přizpůsobení si programu vlastním potřebám, kdy je nyní možné přeskládat si pořadí skupin parametrů (Expozice, Barevné korekce atd.) v modulu Vyvolat. 

Vylepšení ve správě fotek a další novinky v programu

Mezi novinky se letos dostal také volitelný automatický posun na další fotku po hodnocení, ikony pro otočení přímo na miniaturách, strukturovaná klíčová slova, podpora časů kratších než sekunda při řazení fotek, vylepšení promítání nebo přidání metadatového tokenu pro čas konkrétního exportu. 

Dále jarní aktualizace obsahuje řadu vylepšení uživatelského rozhraní a o 50 % více nativně podporovaných fotoaparátů oproti aktualizaci z podzimu loňského roku.

Novinky v Zoner Photo Studiu X si tradičně mohou vyzkoušet všichni uživatelé stažením 30denní zkušební verze, dokonce i ti, kteří již mají zkušební období za sebou. Na ty čeká dalších 15 dní funkčně neomezeného zkušebního období.