SP ČR: Novým prezidentem Svazu průmyslu a dopravy se stal Jan Rafaj

Zástupci členů Svazu průmyslu a dopravy ČR v úterý 16. května 2023 na valné hromadě zvolili nové představenstvo, dozorčí radu a smírčí výbor na období 2023 až 2027. Nový prezident Jan Rafaj byl zvolen 60 procenty hlasů. V představenstvu SP ČR zasedne 6 viceprezidentů a viceprezidentek a 8 členů představenstva. Poprvé byli do představenstva Svazu zvoleni Tomáš Kolář, Kateřina Kupková, Daniel Urban a Tomasz Wiatrak. 

Nové představenstvo Svazu průmyslu a dopravy ČR vstupuje do funkčního období 2023 až 2027 s celkem 15 zvolenými členy, které doplní generální ředitelka SP ČR Dagmar Kuchtová. Rozhodli o tom v úterý 16. května 2023 na volební valné hromadě zástupci kolektivních a individuálních členů Svazu průmyslu. Prezidentem Svazu byl zvolen 60 procenty hlasů Jan Rafaj. V prezidiu Svazu ho doplní 6 viceprezidentů.

„Rád bych poděkoval všem delegátům, kteří mě zvolili. Je to pro mě velký závazek a zároveň čest převzít tento post po Jaroslavu Hanákovi, který předchozích 12 let Svaz průmyslu a dopravy skvěle vedl. Na další čtyři roky si Svaz zvolil kontinuitu, vyváženost a proevropský přístup. Během svého prezidentského období se chci zaměřit na pět priorit, které ode mne zazněly již v předvolebním období. Jsou to finální český produkt, Green deal, digitalizace, trh práce a infrastruktura. Budu dělat vše pro to, aby český průmysl neztrácel svou konkurenceschopnost a udržel si své dobré jméno ve světě,“  říká Jan Rafaj, nově zvolený prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR.

„Nový prezident přebírá Svaz v době, kdy je nejhorší situace v oblasti veřejných financí. Není ještě definitivně dořešená energetická krize a není jasno, jak se bude hýbat křivka inflace. Pro nového prezidenta, ale i představenstvo a sekretariát, to bude nesmírně těžké. Všechno budou muset směřovat k tomu, aby věděli, kam přesně mají Svaz i samotný průmysl vést, jak zajistit co největší předvídatelnost a jak udělat potřebnou reformu ekonomiky na vyšší přidanou hodnotu. Věřím, že to společně se současným kvalitním sekretariátem zvládnou,“ říká Jaroslav Hanák, který se rozhodl již znovu nekandidovat a post prezidenta po dvanácti letech opouští. Delegáti valné hromady zároveň zvolili Jaroslava Hanáka čestným členem Svazu průmyslu a dopravy. 

Kromě představenstva vybrali delegáti valné hromady nové složení dozorčí rady a smírčího výboru. V dozorčí radě v období 2023 až 2027 zasednou Ernest Ištvánfy, Zdeněk Musil, Roman Schiffer, Ivan Souček a Richard Vidlička. Smírčí výbor bude pracovat ve složení Tomáš Černý, František Hýbner a Jan Wiesner.

JAK SE VOLÍ ČLENOVÉ ŘÍDÍCÍCH ORGÁNŮ SVAZU PRŮMYSLU

Členové Svazu průmyslu a dopravy ČR volí nové představenstvo, dozorčí radu a smírčí výbor jednou za čtyři roky. Volí se zvlášť prezident Svazu průmyslu a poté členové představenstva. Z kandidátů, kteří byli zvoleni do představenstva, delegáti následně volí viceprezidenty Svazu průmyslu. Dozorčí rada a smírčí výbor se volí samostatně. Pro kandidáty hlasují zástupci kolektivních členů (svazů a asociací) a delegáti vybraných individuálních členů (firem). Pro zvolení do orgánu potřebuje kandidát získat nadpoloviční většinu hlasů přítomných zástupců členů. 

JAKÉ JSOU ÚKOLY PŘEDSTAVENSTVA SVAZU PRŮMYSLU

Představenstvo je statutárním orgánem Svazu průmyslu a dopravy ČR. Je složeno z prezidenta, viceprezidentů a dalších členů představenstva volených valnou hromadou a generálního ředitele Svazu. Volí se osmnáct členů představenstva. Devatenácté místo patří generálnímu řediteli Svazu, kterého jmenuje a odvolává představenstvo.

Představenstvo mimo jiné rozhoduje o základních otázkách realizace poslání Svazu, kontroluje plnění rozpočtu,  rozhoduje o přijetí nových kolektivních a individuálních členů, předkládá valné hromadě mj. návrh programového prohlášení na další období nebo zprávu představenstva o činnosti Svazu za uplynulé období. Spolu s dozorčí radou schvaluje návrh rozpočtu na příslušný rok a předkládá ho valné hromadě. 

CO JE SVAZ PRŮMYSLU A DOPRAVY ČR

Svaz průmyslu a dopravy ČR (SP ČR) je nestátní dobrovolnou nepolitickou organizací, sdružující zaměstnavatele a podnikatele v České republice. Je největším zaměstnavatelským svazem, který reprezentuje rozhodující část českého průmyslu a dopravy. Zastupuje zájmy firem, které zaměstnávají přes milion lidí. Svaz sdružuje 36 oborových svazů a asociací, které zastupují hlavní odvětví českého průmyslu. Přímými členy je také více než 160 významných firem. 

Posláním Svazu je zlepšovat podnikatelské prostředí v České republice. Dlouhodobě prosazuje snižování administrativní zátěže, požaduje jednoduché daně a fungující trh práce, kde firmy budou snáze nacházet nové pracovníky. Prioritou Svazu průmyslu je zkvalitnění školství tak, aby drželo krok s rychlým vývojem technologií. Zasazuje se o zkvalitňování dopravní a telekomunikační infrastruktury. Bojuje za cenově dostupné a spolehlivé dodávky energie. Požaduje větší podporu firemního výzkumu, vývoje a inovací. Podporuje rychlý rozvoj digitální ekonomiky. Svaz je součástí evropské komunity zaměstnavatelů a je důležitým hráčem v debatě o evropských regulacích. Pomáhá českým exportérům hledat nové trhy, například pořádáním podnikatelských misí, které doprovázejí představitele státu na zahraničních oficiálních cestách.

ŘÍDÍCÍ ORGÁNY SVAZU PRŮMYSLU A DOPRAVY ČR

Představenstvo pro období 2023 – 2027

Prezident
Jan Rafaj
Viceprezidenti
Daniel BenešFrantišek ChaloupeckýMilena JabůrkováMartin JahnKateřina KupkováRadek Špicar
Členové představenstva
Jiří HoloubekTomáš KolářEduard PalíšekJan RýdlDaniel UrbanTomasz WiatrakMartin WichterleBohdan Wojnar

Dozorčí rada pro období 2023 – 2027

Jméno
Ernest IštvánfyZdeněk MusilRoman SchifferIvan SoučekRichard Vidlička

Smírčí výbor pro období 2023 – 2027

Jméno
Tomáš ČernýFrantišek HýbnerJan Wiesner