Do Prahy zavítá „kmotr“ všech novodobých kutilů Dale Dougherty. Vystoupí tuto sobotu na festivalu Maker Faire Prague

Přední americký inovátor a zakladatel světového makerského hnutí Dale Dougherty vystoupí v sobotu ve 12:30 na hlavním festivalovém pódiu. Pražský Maker Faire se koná už tento víkend v Křižíkových pavilonech Výstaviště Praha.

Praha 8. června 2023 – Na poslední chvíli se k účasti na festivalu Maker Faire Prague přihlásil vzácný host nazývaný „kmotr“ světového hnutí makerů – Dale Dougherty. Dale je ředitelem společnosti Make: Community, která vydává časopis Make: a koordinuje festivaly Maker Faire ve světě. V roce 2005 Dale poprvé v časopise Make: použil termín „makeři“ k označení kutilů nové generace, kteří si užívají „rukodělnou“ práci a zábavu. V roce 2006 pak uspořádal první festival Maker Faire v oblasti San Francisco Bay a setkání pod tímto jménem se dnes konají víc než na 200 míst ve 40 zemích víc než s 1,5 milionem účastníků ročně. A do této rodiny patří i pražský Maker Faire. 

Speciální vystoupení Dale Doughertyho v sobotu ve 12:30

Maker Faire Prague letos nabídne víc než 130 expozic makerů, dvě desítky přednášek a spoustu workshopů. Dale Dougherty se představí na hlavním festivalovém pódiu v sobotu ve 12:30 formou rozhovoru s organizátorem festivalu Ondřejem Kašpárkem. „Těším se, že se s námi Dale podělí o svoje bohaté zážitky nejen ze začátků světového maker movementu, z obřích akcí Maker Faire v USA, které hostily statisíce lidí, ale možná i z transformace, kterou v nedávné době prošla společnost Make: a s ní celá světová komunita,“ říká Ondřej Kašpárek.

Průša přiveze další obří atrakce

K programu víkendového Maker Faire významně přispěje i jeho generální partner Prusa Research: „Mám radost, že na Maker Faire Prague přivezeme dvě senzační instalace. Obě dvě pocházejí z Nizozemí. Tou první je Steambike neboli motorka na páru. V tomto projektu silně rezonuje téma ekologie, instalace člověka donutí přemýšlet, jak se sami pohybujeme, co všechno vyhazujeme a kolik toho denně znečistíme,“ říká Josef Průša, zakladatel Prusa Research, a dodává: „Druhou instalaci jsem viděl na jednom evropském Maker Faire a moc se mi líbila. Velkoformátový objekt silně připomíná hodiny, ale čas neukazuje. Návštěvníky čeká téměř čtyři metry vysoký mechanismus s nespočtem pohyblivých částí, které udržuje v chodu bláznivý vynálezce.“ Velkou událostí v režii Prusa Research bude kromě toho představení nových 3D tiskáren Original Prusa MK4 a Original Prusa XL.

Programy pro začínající podnikatele, učitele i děti

Pořadatelé připravují víc než deset workshopových programů a navíc nespočet interaktivních expozic.

  • Eva Nečasová vezme při workshopu AI (nejen) pro učitele zájemce do světa umělé inteligence.
  • Prototypová dílna PrusaLab pořádá akcelerační workshop. Ten nabídne tvůrcům a podnikatelům jedinečnou příležitost, aby s pomocí mentorů rozvinuli své inovativní projekty a získali důležité znalosti k svému úspěšnému rozvoji.  
  • Nadšeným makerům bude ve spolupráci s PBC Way určený speciální workshop, při němž si osvojí, jak funguje makerská vizitka (maker badge). Programovatelnou základní desku maker badge lze objednat na Maker Marketu.
  • Společnost The LEGO Group připravila aktivity s tématikou Záhady hry. Spojí a zaujme tak všechny generace, od dětí přes školáky a studenty až po dospělé. Zóna plná záhad nabídne kromě her také stavění a návštěvníci objeví netradiční využití kostiček LEGO®. Za pomoci kostiček z řady LEGO® DOTS se budou psát tajné zprávy a návštěvníkům pod rukama ožijí optické iluze, které se vzpírají fyzikálním zákonům. Kreativní výzva Postavte si spektrometr doslova osvětlí, jak funguje duha, a tedy i zákonitosti světla.
  • Škoda Auto přiveze na festival kamion Škoda EDU.LAB, mobilní edukativní laboratoř, která zábavnou formou seznamuje žáky základních a středních škol s nejnovějšími technologiemi, jako jsou umělá inteligence, robotika, termovize, 3D tisk nebo virtuální realita v automobilovém průmyslu, 
  • pokročilí hackeři určitě rádi navštíví stánek ST Microelectronics, kde najdou roboty, mikrokontroléry, technologie bezdrátového nabíjení a bezdrátové komunikace, MEMS senzory a především populární vývojové kity STM32 Nucleo.

Víkendová akce na Výstavišti pro celou rodinu

„Nadcházející Maker Faire se opět vrací na Výstaviště, konkrétně do Křižíkových pavilonů, a já věřím, že naváže na předchozí ročníky dalším​ velkým úspěchem. Zároveň mě těší, že je Výstaviště Praha spolupořadatelem této akce, která svou náplní skvěle zapadá i do naší vlastní koncepce programové tvorby. Protože právě tou chceme široké veřejnosti všech věkových kategorií přinášet rozmanitou zábavu po celý rok,“ komentuje akci Tomáš Hübl, předseda představenstva Výstaviště Praha a.s.

Maker Faire Prague je otevřený veřejnosti všech věkových kategorií. Kromě nabitého programu myslí organizátoři také na možnosti občerstvení. Připravena bude spousta stánků s jídlem a pitím, a na akci tak můžou i rodiny s dětmi bezstarostně strávit celý den (či dva). 

Vstupenky jsou v prodeji za výhodnou předprodejní cenu. Každý lístek zakoupený v předprodeji se zařazuje do soutěže o 3D tiskárnu Prusa MINI+. Výherce vylosují pořadatelé přímo na Maker Faire Prague. Cena vstupenek na místě je vyšší.

_________________________________

O festivalu Maker Faire

Festival propojuje nadšence a odborníky, ale zároveň slibuje chytrou zábavu i rodinám s dětmi – kombinuje v sobě moderní technologie, tradiční řemesla, design a vědu. Maker Faire je festival plný workshopů, interaktivních aktivit, a především nadšených a zvídavých lidí. Téměř všechno si na něm lze vyzkoušet na vlastní kůži a mnohé se dá také vyrobit. Své projekty a prototypy tu prezentují tzv. makeři. V České republice pořádá festivaly od roku 2018 organizace Make More, letos zavítají celkem do jedenácti měst. Sdružení kromě festivalu Maker Faire připravuje rovněž celosvětovou konferenci otevřených dílen FAB2025, konzultuje vznik otevřených dílen a FabLabů, tvoří vzdělávací videoworkshopy Postavte si a věnuje se rozvoji české komunity makerů.

Aftermovie Maker Faire Prague 2022:

Web: makerfaire.cz/

Facebook: facebook.com/MakerFaireCZ 

FB Events:facebook.com/MakerFaireCZ/events 

Instagram: instagram.com/makerfaire.cz/ 

Twitter: twitter.com/MakerFaireCZ 

Tik Tok: tiktok.com/@postavtesi