Čtyři osobnosti převzaly Čestná občanství městské části Praha 8 v obřadní síni Libeňského zámku

Při včerejším slavnostním předávání Čestných občanství městské části Praha 8 v obřadní síni Libeňského zámku převzaly ocenění tyto osobnosti: Paní Miloslava Stará (na foto druhá zleva), pan John Bok (první zleva), pan Václav Špale (druhý zprava) a paní Marie D´Ambrozová (třetí zprava).

„Udílením čestných občanství chceme oceňovat osobnosti, které se zvlášť významným způsobem zasloužily jak o celospolečenský přínos, tak o rozvoj, prospěch a dobré jméno osmé městské části. Jde o projev úcty za celoživotní dílo a práci,“ říká starosta Prahy 8 Ondřej Gros (ODS) s tím, že ho těší, že se tato tradice v Praze 8 ujala.

Prvním Čestným občanem Prahy 8 se stal lékař z Nemocnice Na Bulovce MUDr. Josef Hercz, plk. v.v. už v roce 2005. Poté nastala mnohaletá pauza a na udílení se navázalo až v roce 2016. Od té doby se jedná o každoroční ocenění.

Čestné občanství městské části Praha 8 uděluje Zastupitelstvo městské části na základě § 10 odst. (2) a ve smyslu § 89 odst. (1) zákona č. 131/2000 Sb. o hl. m. Praze jako projev úcty a ocenění za hrdinství, osobní statečnost, celoživotní zásluhy a mimořádné umělecké výkony.

„Velmi si vážím toho, že při dnešním slavnostním aktu je obřadní síň Libeňského zámku zcela zaplněna. Vidím tu rodiny oceněných, sousedy, přátele, kolegy, zastupitele…přesně takto má vypadat projev úcty lidem, kteří své životy zasvětili pomoci druhým. Všem za to děkuji,“ zakončil včera slavnostní večer starosta Ondřej Gros.

Medailonky Čestných občanů MČ Praha 8 pro rok 2023:​

Miloslava Stará (* 6.3.1937)

Speciální pedagožka, specialistka na práci s dětmi s Downovým syndromem a mentálním postižením a jejich začleňování do společnosti. Je zakladatelkou a členkou Výboru Společnosti rodičů a přátel dětí s Downovým syndromem. Od r. 1956 je stále aktivní členkou Loutkového divadla Jiskra. Její osobní i profesní život je dlouhodobě spojen s Městskou částí Praha 8. V roce 2016 zvítězila v anketě Rytíři života, pořádané časopisem Duše a hvězdy. Publikovala také řadu článků o inkluzi ve vzdělávání.

John Bok (* 24.10.1945)

Celoživotní bojovník za svobodu a spravedlnost. V době před listopadem 1989 byl aktivním signatářem Charty 77. Je spoluzakladatelem Spolku Šalamoun, který i v podmínkách demokratického státu upozorňuje na chyby justice a zastává se lidí, kteří se dostali nevinně do soukolí justičního systému. Prezidentem Václavem Klausem byl třikrát navržen na funkci veřejného ochránce práv (ombudsmana). Je bývalým členem zastupitelstva MČ Praha 8. John Bok dlouhodobě žije v Karlíně.

Václav Špale (* 18.3.1950)

Akademický malíř a restaurátor, který se ve volné tvorbě věnuje malbě, kresbě, ilustraci, scénografii, tvorbě objektů a instalací. Má významný podíl na záchraně budovy bývalé Nové libeňské synagogy na Palmovce, kterou zpřístupnil pro výtvarné akce a expozice. Je rovněž spoluzakladatelem Sdružení Serpens, které, pokračuje v aktivitách v libeňské Synagoze, rozšířených i na oblast divadla a hudby. Je dramaturgem akcí, spoluautorem a scénografem divadelních projektů, které Sdružení SERPENS realizuje, a od roku 1998 kurátorem výstavních projektů.

Marie D´Ambrozová (* 22.3.1942)

Dlouholetá obyvatelka Prahy 8, bydlí v Bohnicích. Je zakladatelkou hojně navštěvovaných starobohnických akcí, ať už je to Posvícení nebo Těšení. Patřila až do loňska k jejich hlavním organizátorům, ale bohužel ze zdravotních důvodů už nemůže v jejich organizování pokračovat. Patří do komunity starobohnické farnosti, navštěvuje kostel sv. Petra a Pavla. Za minulého režimu nemohla vykonávat své zaměstnání laborantky pro její názory na komunistickou stranu, živila se úklidovými pracemi.