Nižší váha jako novoroční předsevzetí – zkuste to letos jinak!

Praha, 2. ledna 2024 – Opakuje se mezi vašimi novoročními předsevzetími hubnutí a touha po štíhlejší linii? Co to zkusit letos jinak? Možná není problém v tom, že byste se dost nesnažili, ale spíše ve zvolené metodě. Někdy je těžké zorientovat se ve způsobech, jak účinně dosáhnout redukce váhy, protože každý z vašeho okolí na to jde jinak a doporučuje svůj pohled na věc. Teoreticky totiž stačí méně jíst a více se hýbat, čili jinými slovy menší denní příjem energie pro tělo tak, aby bylo nuceno sáhnout do svých tukových zásob. 

Obsah obrázku osoba, Lidská tvář, zeď, oblečení

Popis byl vytvořen automaticky

Ale i tady je možné udělat některé základní chyby, na které upozorňuje výživový poradce komplexního programu The 1:1 Diet Lukáš Vrána: „Pokud například náhle výrazně omezíte jídelníček bez potřebných znalostí v oblasti zdravé výživy, může se stát, že tělo připravíte o důležité minerály nebo vitaminy, což se může nepříjemně projevit v podobě zdravotních potíží, i když pravděpodobně s časovým odstupem.“ 

Potíže na vás čekají také v případě, že neodhadnete množství bílkovin – ty je potřeba v každém případě v denním jídelníčku zachovat, a to alespoň minimálně na doporučené spodní příjmové hranici (EFSA uvádí 0,83g/kg hmotnosti, avšak u sportovců je potřeba zachovat příjem ještě vyšší). „Protože si je tělo neumí vyrobit samo, může při energetické restrikci a nedostatečném příjmu bílkovin jako zdroj energie začít používat aminokyseliny ze svých vlastních tkání, a proces hubnutí se tím začne zpomalovat, protože při úbytku svaloviny klesá i hodnota bazálního metabolismu“ vysvětluje Lukáš Vrána.

Stěžejní je správně sestavený vyvážený jídelníček, a to nejen při hubnutí, ale hlavně také ve chvíli, kdy už jsou kila dole. Právě v této fázi řada lidí naráží na opětovný přírůstek váhy v podobě jojo efektu, což se může projevit v několikrát opakovaných pokusech o redukci váhy, které jsou ale vždy následovány návratem do původního stavu. Skvělých výsledků právě v této fázi dosahuje metoda hubnutí s výživovým poradcem po boku, kterou v České republice představuje komplexní výživový program The 1:1 Diet pod heslem Spolu kila dolů. Aby byl zájemcům co nejblíž, můžete jeho poradny nalézt na více než 110 místech v republice. Komplexní výživový program The 1:1 Diet pochází z Anglie, kde vznikl pod názvem The Cambridge Diet (později Cambridge Weight Plan). Vyvinuli ho britští lékaři a opírá se o výsledky klinických studií. V České republice pomohl s redukcí hmotnosti už tisícům lidí. 

Co je program The 1:1 Diet by Cambridge Weight Plan

Na základě hesla „Spolu kila dolů!“ je stěžejním pilířem tohoto komplexního výživového programu úzká spolupráce s výživovým poradcem, který klienta provází po celou dobu redukčního programu v několika krocích, včetně závěrečné stabilizační fáze, kde se klade důraz na dlouhodobé udržení váhy bez jojo efektu. 

Program The 1:1 Diet by Cambridge Weight Plan (dříve znám jako Cambridge dieta) je bezpečný, účinný a komplexní výživový program vyvinutý britskými lékaři, který pomáhá osvojit si zdravé stravovací i pohybové návyky, zbavit se nadbytečných kilogramů a nastavit a udržet dobrou mentální a fyzickou kondici. Historie programu sahá až do 70. let minulého století a díky rychlým, dlouhodobě udržitelným výsledkům se brzy stal oblíbený po celém světě. 

www.spolukiladolu.cz