Ověřit cenu léku nikdy nebylo snazší

České zdravotnictví se v poslední době setkává s nesnázemi v zajišťování léků, což přináší výzvy nejen pro farmaceuty, ale i pro pacienty. V reakci na tyto výzvy byl spuštěn projekt “Léky jasně“. Tento projekt je zaměřen na poskytování podrobných informací o léčivech dostupných na českém trhu v přehledné a snadno čitelné formě.

Hlavní funkcí stránky je možnost vyhledávání léků podle různých kritérií, jako je název, účinná látka, ATC skupina nebo kód SÚKL. Díky tomu pacienti mohou rychle a efektivně získat potřebné informace o léčivech, jejich alternativách a doplatcích.

Jednou z klíčových funkcí je možnost ověřit si, zda je konkrétní lék dostupný bez receptu, kolik na něj přispívá zdravotní pojišťovna, nebo zda lékař k vystavení receptu potřebuje konkrétní specializaci. Stránka také poskytuje informace o správném užívání léku, jeho účinné látce a dostupnosti na trhu.

V případě dočasné nedostupnosti léku, lekyjasne.cz nabízí alternativy s podobným složením, včetně příbalových letáků a souhrnů údajů o přípravku. Pro zdravotníky je zde připravena sekce s historickými daty o vydání konkrétního léku v České republice.

Ačkoliv projekt zatím nenabízí informace o skladové dostupnosti léků v lékárnách, uživatelé mohou využít projekt prazskelekarny.cz pro ověření dostupnosti ve vybrané lékárně. V průběhu jara 2024 se plánuje rozšíření stránky o další užitečné funkce a statistické moduly.