Zaměřeno na kybernetickou bezpečnost: Jak vypadá práce v bezpečnostním dohledovém centru (SOC)?

Kybernetické hrozby jsou stále sofistikovanější a neustále se vyvíjejí. V první linii obrany proti těmto hrozbám stojí bezpečnostní specialisté pracující v bezpečnostních dohledových centrech – Security Operations Center (SOC). Jsou to týmy odborníků na kybernetickou bezpečnost, kteří se zaměřují na detekci a řešení bezpečnostních incidentů. Práce v SOC je náročná a vyžaduje vysokou odbornost a zkušenosti. Jak ale vypadá jejich každodenní práce a s jakými výzvami se setkávají?

Každodenní práce v SOC

Práce v Security Operations Center (SOC) pro analytiky začíná s převzetím směny, což je klíčový okamžik, kdy je prioritou zachování odpovědnosti vůči zákazníkovi, který svěřil do rukou “svoji firmu”. Bezpečnostní specialisté, známí také jako SOC analytici, nepřetržitě sledují data z různých zdrojů, jako jsou síťové, systémové a auditní logy a bezpečnostní senzory s cílem identifikovat potenciální bezpečnostní ohrožení – události a incidenty nebo jakékoliv neobvyklé aktivity ve svěřeném zákaznickém prostředí. 

V moderních bezpečnostních SOC dohledových centrech se na denní bázi využívají také automatizační detekční nástroje, které řadu incidentů dokáží automaticky analyzovat a označit jen úzkou skupinu incidentů, kterou poté musí SOC specialista prioritně řešit. Moderní detekční a automatizační nástroje  (např. SOAR – Security Bezpečnostní orchestrace, automatizace a reakce) umožňují propojit často zcela nesourodé zákaznické systémy a poskytnou celkový obraz o aktuálním stavu bezpečnosti. Tyto sofistikované nástroje jsou velmi užitečné, jelikož pomáhají specialistům se orientovat v nadměrném počtu řešených událostí, ale plná automatizace bezpečnostního dohledu je bez lidské nemožná.

Pokud je detekován potenciální incident, bezpečnostní specialisté jej vyhodnocují. Pokud se potvrdí, že se jedná o bezpečnostní hrozbu, specialisté podniknou kroky k jejímu neprodlenému vyřešení. K těmto krokům může patřit například blokování IP adresy útočníka, izolace napadených systémů nebo v případě nižší závažnosti informace o incidentu dotčeným stranám. 

Nedílnou součástí je komunikace s týmem. Specialisté pravidelně komunikují s ostatními členy týmu a managementem a sdílejí informace o aktuálních hrozbách a incidentech. Proto, aby byli vždy o krok napřed před kybernetickými zločinci, musí pravidelně aktualizovat a upravují nástroje a systémy, které v SOC využívají, aby schopnost reakce odpovídala aktuální bezpečnostní situaci, ve které se zákazník nachází.

Výzvy, s nimiž se SOC specialisté setkávají

V oblasti kybernetické bezpečnosti jsou odborníci vystavování rychle se měnícímu prostředí a kybernetickým hrozbám, které vyžadují neustálou ostražitost a pravidelné průběžné vzdělávání. SOC se často potýká s obrovským objemem dat, což klade na pracovníky nemalé nároky a vyžaduje pokročilé analytické schopnosti. 

Řešení kybernetických útoků bývá provázáno stresem a tlakem, zejména v případě závažných incidentů s velkými dopady na organizaci. Pokud je zákazník v pozici úplné paralýzy systémů, často není schopen konstruktivně spolupracovat na řešení. Dlouhodobý nedostatek takto kvalifikovaných odborníků v oblasti kybernetické bezpečnosti ztěžuje situaci, což vede k vyšší zátěži na existující týmy. Dohled a správa velkého počtu různorodých technologií, které organizace využívají, přináší další komplikace při monitorování a zajištění bezpečnosti.

“Systematická práce SOC analytiků je klíčová pro zajištění požadované úrovně kybernetické bezpečnosti organizací. Ačkoli je to role plná výzev, je to také role nesmírně důležitá a odměňující. Bezpečnostní specialisté v SOC jsou první linií obrany proti kybernetickým hrozbám a hrají zásadní roli v ochraně digitálního světa firem. Jejich odbornost, odhodlání a neustálé vzdělávání jsou klíčové pro boj proti kybernetickým zločincům a ochranu našich informačních systémů,” doplňuje Irena Hýsková, výkonná ředitelka společnosti Thein Security, která vlastní bezpečnostní středisko SOC již několik let úspěšně provozuje.

O Thein Security

Společnost Thein Security, která patří do skupiny Thein, se výhradně zabývá kybernetickou bezpečností. Nabízí komplexní služby a pokročilá technologická řešení spojená s ochranou firem v kyberprostoru, včetně prevence úniku citlivých dat, obrany proti sofistikovaným útokům, detekce neznámého malware nebo aktivní ochrany proti DDoS útokům. Jednou z hlavních specializací firmy je vlastní bezpečnostní dohledové centrum SOC (Security Operations Center), které je k dispozici těm zákazníkům, kteří se chtějí soustředit na své podnikání, ale současně vyžadují prvotřídní dohled nad ochranou svých dat v kyberprostoru. Thein Security se ve svém odvětví odlišuje výjimečnou skladbou certifikovaných profesionálů s dlouholetými a unikátními znalostmi, které baví jejich práce a usilují o maximální spokojenost svých zákazníků. Pyšní se jedinečným diamantovým partnerstvím s celosvětovým lídrem v oblasti bezpečnosti Palo Alto Networks.