Investujte do planety a šetřete

Výzvy k větší zodpovědnosti za stav naší planety posloucháme ze všech stran. Je třeba ještě více investovat do obnovitelných zdrojů, recyklace odpadu, ochrany biodiverzity, snižování emisí skleníkových plynů a podpory environmentální výchovy a osvěty.

Tento týden jsme si opět připomněli Den země, a to je vždy dobrá příležitost zamyslet se, jestli děláme opravdu dost pro ochranu naší planety. Konají se různé akce, které mají za cíl ochranu přírody a zlepšení životního prostředí, zvelebování zeleně, nebo informovanost o procesech zaměřených na recyklaci.

V aktivitách, které si připomínáme 22. dubna bychom však měli pokračovat po celý rok, protože jde o naše životní prostředí, vzduch, který dýcháme, vodu, kterou pijeme a životní prostředí, které udržuje v rovnováze přírodu a tím také život na zemi.

Do programu se můžete zapojit různými způsoby – přispět můžete prostřednictvím dobrovolnických aktivit, které se konají po celém světě, ale zapojit se můžete i tak, že nebudete zbytečně produkovat odpad, speciálně ten elektronický.

Je mnoho cest, jak snížit množství elektro odpadu

Je zcela běžné, že například notebook používáme jen zhruba 3 roky a poté se ho snažíme rychle vyměnit za nový, výkonnější. Starý přece jen nemá ten výkon, který bychom očekávali, je hlučný a baterka… Nic moc. Nepřijde vám ale tohle jako obrovské plýtvání? Váš notebook lze přeci velmi jednoduše vylepšit, aby měl opět dobrý výkon a mohl fungovat ještě alespoň další 2-3 roky!

Výměnou disku za novější např. nejen že zvětšíte úložiště pro data, ale můžete také citelně zrychlíte start a chod celého systému – pokud si tedy zvolíte rychlý disk (např. NVMe SSD Kingston KC3000 dokáže data číst a zapisovat rychlostí až 7 000 MB/s). Je to velmi jednoduchý a užitečný upgrade, který je i cenově výhodný (1 TB opravdu výkonný disk stojí kolem dvou tisíc).

Fouknutím do žeber chladičů s využitím stlačeného vzduchu uvolníte nečistoty a umožníte proudění vzduchu uvnitř počítačů, zlepšíte chlazení a snížíte hlučnost ventilátorů. Sníží se tím i spotřeba, budou běžet na nižších otáčkách, ale jejich účinnost bude mnohem vyšší. A když vám příp. v servisu po vyčištění vymění i chladící pastu na CPU/GPU a vymění baterii v notebooku za novou, máte téměř nový počítač!

Zvýšit plynulý chod, zvýšit celkovou rychlost a odezvu systému a také snížit spotřebu ale i výdrž baterie můžete i při upgrade RAM. Více paměti vám dovolí mít otevřeno více karet v prohlížeči, mít současně otevřeno více aplikací (multitasking) a v neposlední řadě rychleji otevírat velké soubory, upravovat fotografie nebo zvýšit počet FPS ve hrách. Upgrade RAM z 8 na minimálně 16 až 32 GB je dnes dá se říci „povinný“ když chcete opravdu dobrý výkon pro plynulou práci.

Upgradujeme stále málo i když…

Nedávný průzkum mezi čtenáři Indian -TV (ČR) a Sector (SR) odhalil, že svůj počítač nikdy neupgraduje nebo rovnou vyměňuje za nový až zhruba 15 % respondentů. Pouze třetina ze 4 500 respondentů v současné době aktivně upgraduje svůj počítač a zbývajících 65 % o tom stále pouze uvažuje. 

Průzkum také potvrdil data z prodejů u značky Kingston, kde se v roce 2023 v ČR a SR poprvé prodalo výrazně více NVMe disků než SATA SSD (64:36, pozn. v roce 2022 ještě dominovaly SATA SSD s 2/3 podílem). První měsíce 2024 ukazují, že se tato propast bude dále prohlubovat (aktuální poměr je už 70:30 ve prospěch NVMe). Je to pochopitelné, protože cenový rozdíl mezi těmito disky je minimální (u základních modelů jen 20-50 korun), no rozdíly ve výkonu jsou obrovské (SATA už dávno narazilo na svůj rychlostní limit) a proto pokud je to možné, zákazníci upřednostní často i 20× výkonnější NVMe disky. Navíc velké a rychlé disky jsou dnes také cenově dostupnější.

Zmíněný průzkum ukázal, že se standardem stávají počítače s minimálně 16 GB (46 %) a 32 GB pamětí RAM (37 %). U uživatelů jsou stále dominantní DDR4 paměti, které se minulý rok podílely až 80% na celkových prodejích DRAM Kingston. Lidé využívali prudkého poklesu cen v loňském roce zejména pro upgrade svých starších sestav. Prodeje DDR5 každým rokem rostou a dnes tvoří zhruba 20% z celkového objemu prodejů na našem trhu.

Myslete více EKO

Pokud potřebujete zvýšit výkon vašeho počítače, UPGRADE paměti a disku je jistě ta správná cesta, jak s relativně menší investicí zvýšit jejich celkový výkon. Za zlomek ceny nového můžete stále zvýšit výkon vašeho aktuálního počítače, který lze využívat další minimálně 2-3 roky. Případně popřemýšlejte, jestli vám místo nového nestačí koupit repasovaný za výhodnější (leckdy jen třetinovou) cenu. Je to nejen EKOnomické, ale také EKOlogické. Myslete trochu na naši planetu a životní prostředí. Právě prodloužení životního cyklu produktů může být skvělý způsob, jak snížit uhlíkovou stopu ve vaší firmě nebo domácnosti, snížit množství elektro odpadu a nevyprodukovat zbytečně další CO2.

#KingstonIsWithYou