Rozjela se sezóna výletů Krajem vína po Moravských vinařských stezkách. V květnu nás čeká Májové putování okolím Modrých Hor.

Brno (7. května 2024) – První květnový víkend se uskutečnil první výlet Putování Malovaným krajem a  rozjela se tak další sezóna cyklo a pěších výletů Krajem vína po Moravských vinařských stezkách.  Návštěvníci se díky nim dostanou do různých koutů jižní Moravy a na výletě svěžími vinohrady i  malebnými sklepními uličkami poznají místní kulturu a folklor. Celý seriál akcí koordinuje Partnerství,  o.p.s., která také 7 z celkových 12 výletů přímo organizuje. Druhým z nich bude v sobotu 18. května  Májové putování okolím Modrých Hor.  

„Na výlet mohou vyrazit jak cyklisté, koloběžkáři i pěší. Připravujeme tři trasy různých délek a obtížností, na  všech návštěvníci najdou řadu zastávek na zajímavých místech,“ říká organizátorka akce Romana  Tomášková z Partnerství, o.p.s. Cyklisté se projedou zvlněnou krajinou s dalekými výhledy Modrých Hor a  zastaví se například u Rozhledny Slunečná s vyhlídkou na celý kraj Modrých Hor nebo u Stezky nad  vinohrady nad Kobylím. Pěší turisté si zase vyšlápnou na Rozhlednu Kraví hora, odkud uvidí Nové Mlýny i  Pálavu.  

Trasy budou mít spousty zastávek u vinařů nabízející tradiční dobroty k zakousnutí a někde i speciální  představení. Rodinné vinařství Jedlička potěší nabídkou vinného biomoštu, domácími sýry z Farmy Pálava,  připraví i boršč masový i vegetariánský, guláš, paštiky z Němčiček. Určitě nevynechte návštěvu Muzea  Kobylí a stavte se na Dětské hodečky v Kobylí. V Brumovicích se vám představí 12 brumovických vinařů,  mezi nimi menší rodinná vinařství, ale i větší vinaři s krásnými kvelbenými sklepy. Morkůvky otevřou  Muzeum legendárního pilota druhé světové války Františka Peřiny a připraví si ochutnávku domácích  hořčic a domácí koláče

Startovní místo je pro všechny stejné – začíná se ve venkovním areálu Ekocentra Trkmanka ve Velkých  Pavlovicích v sobotu 18. května od 9 do 11 hodin. Návštěvníci zde získají startovní balíček se startovním  pasem a mapou tras. „Všechny trasy jsou značené i přímo v terénu barevnými směrovkami, takže se nikdo  nemusí obávat, že by zabloudil,“ ujišťuje Romana Tomášková. Na jednotlivých zastávkách pak účastníci  sbírají razítka do startovního pasu, který v cíli mohou odevzdat do slosování o ceny – například víno  místních vinařů nebo voucher na ubytování v penzionu s certifikací Cyklisté vítáni (www.cyklistevitani.cz).  V cíli bude připravený doprovodný program v podobě cimbálové muziky, festivalu vinařů VOC Modré Hory a  certifikované soutěže 30 vín Modrohorská pecka a Meditrina a nabídka teplého občerstvení s CM Vinica.  

Startovní balíčky mohou návštěvníci kupovat online v předprodeji na e-shopu nebo v den akce přímo na  místě.  

Více informací najdete na https://bit.ly/majove-putovani