Signify přichází s ambiciózním cílem nulových emisí, s potvrzením od iniciativy SBTi

  • Do roku 2040 chce firma dále dosáhnout 90% snížení emisí typu scope 1, 2 a 3 bez použití uhlíkových kreditů
  • Do roku 2030 sníží emise o 50 %
  • V roce 2024 představí podrobnou strategii v oblasti ochrany klimatu Climate Transition Plan

Praha 9. května 2024 – Signify (Euronext: LIGHT), světový lídr v oblasti osvětlení, rozšiřuje své aktivity v boji proti změně klimatu a přichází s novým ambiciózním cílem snížit emise až na úroveň Net Zero. Společnost zavedla cíl nulových emisí do roku 2040 a závazek snížit absolutní emise skleníkových plynů (GHG) v kategorii scope 1, 2 a 3 o 90 % bez použití uhlíkových kreditů. Tyto cíle přezkoumala a schválila iniciativa Science Based Targets (SBTi), která hodnotí dekarbonizační cíle podniků na základě vědeckých poznatků.
„Jsme přesvědčeni, že hrajeme důležitou roli při transformaci směrem k nízkouhlíkové ekonomice. Naše oddanost udržitelné inovaci nám umožňuje neustále překonávat technologické překážky v oblasti energetické účinnosti prostřednictvím našich produktů LED a propojených systémů osvětlení,“ řekl Maurice Loosschilder, globální ředitel pro udržitelnost společnosti Signify. A doplňuje: „Absolutní snížení emisí bylo vždy základem našich opatření v oblasti klimatu. Od roku 2010 jsme snížili naši provozní uhlíkovou stopu o více než 75 %. Díky kombinaci radikálního zlepšení účinnosti našich výrobků a stovek iniciativ realizovaných v továrnách, kancelářích a napříč našimi provozy jsme od roku 2019 snížili emise skleníkových plynů v plném rozsahu o polovinu.“
V roce 2019 se společnost Signify stala jednou z prvních 30 firem na světě, jejichž cíle v oblasti snižování emisí uhlíku byly schváleny organizací SBTi, aby byly v souladu s plánem omezit globální oteplování na 1,5 °C. Poté, co společnost Signify překonala své cíle pro rok 2025, stanovila další krátkodobé a dlouhodobé cíle snižování emisí. V tomto roce také předloží podrobnou strategii ochrany klimatu Climate Transition Plan. Následující klimatické cíle byly přezkoumány a potvrzeny jako vědecky podložené čisté nulové cíle:
  • Celkový čistě nulový cíl: Signify se zavazuje dosáhnout nulových emisí skleníkových plynů v celém hodnotovém řetězci do roku 2040.
  • Krátkodobé cíle: Společnost Signify se zavazuje snížit absolutní podíl emisí skleníkových plynů (scope 1 a 2) o 50 % do roku 2030 oproti základnímu roku 2019. Dále se zavazuje snížit emise skleníkových plynů z kategorie scope 3 o 50 %, a to ve stejném časovém horizontu.
  • Dlouhodobé cíle: Společnost Signify se zavazuje snížit absolutní podíl emisí skleníkových plynů typu scope 1 a 2 o 90 % do roku 2040 oproti základnímu roku 2019. Dále se zavazuje snížit absolutní emise skleníkových plynů typu scope 3 o 90 % ve stejném časovém rámci.
Společnost Signify snížila od roku 2019 své emise skleníkových plynů na polovinu a dosáhla tak kumulativního snížení o 334 milionů tun CO2e. Tím se dostala nad úroveň požadovanou pro splnění závazku omezit globální oteplování do 1,5 °C podle Pařížské dohody.
Cílem programu udržitelnosti společnosti Signify s názvem „Brighter Lives, Better World 2025“ je do konce roku 2025 zdvojnásobit tempo dekarbonizace, než vyžaduje scénář oteplování o 1,5 °C podle Pařížské dohody. Firma dále aktivně snižuje emise ve svém dodavatelském řetězci, účastní se programu CDP Supply Chain a podporuje dodavatele, aby se zavázali k plnění vědecky podložených cílů.
„Jsme hrdí na to, že jsme součástí celosvětového hnutí za ambiciózní dekarbonizaci podniků. Toto potvrzení našich cílů je příkladem, který musí naši kolegové i širší průmysl následovat, protože zdvojnásobujeme své úsilí o snižování emisí v celém hodnotovém řetězci v souladu s pařížskou dohodou o 1,5 stupni,“ dodal Loosschilder.