Capgemini významně investuje do rozvoje a příležitostí v oblasti umělé inteligence

Skupina Capgemini oznámila tříletý investiční plán ve výši 2 miliard eur, aby posílila své vedoucí postavení v oboru AI.

Praha, 15. května 2024 – Společnost Capgemini oznámila, že během tří let zdvojnásobí své týmy pro datovou analýzu a umělou inteligenci (Data & AI) na 60 000 lidí. Již nyní přitom školí téměř 100 000 členů svého týmu na nástroje generativní AI ve svém novém Gen AI Campusu. Celková investice Capgemini do rozvoje kompetencí a příležitostí v oblasti AI dosáhne 2 miliardy eur. Doposud realizovala společnost Capgemini více než 300 projektů využívajících generativní AI a přibližně 800 dalších projektů je ve fázi s klienty diskutovaných příležitostí.
Skupina Capgemini se zaměřujeme na to, aby svým klientům pomohla definovat jejich strategii pro generativní AI, vybrat prioritní případy použití a odpovědným a důvěryhodným způsobem vyvinout a nasadit přizpůsobené řešení. Nejslibnější případy využití jsou v krátkodobém horizontu v oblasti zákaznické zkušenosti (včetně personalizovanějších produktů a služeb, vytváření obsahu na míru pro prodejní a marketingové týmy nebo efektivnějšího řízení vztahů se zákazníky), kde podle průzkumu Capgemini více než dvě třetiny manažerů věří, že generativní AI umožní zlepšení kvality, ale také zvýšení provozní efektivity.
Generativní umělá inteligence vyvolá silnou poptávku po našich službách. Proto jsme vytvořili portfolio nabídek, zahrnující například navrhování personalizovaných produktů a služeb, zlepšování zákaznické zkušenosti, asistenci při kódování nebo automatizace testování, které umožňují našim klientům a jejich týmům trávit méně času rutinními úkoly s nízkou přidanou hodnotou a soustředit se na mnohem přínosnější aktivity. Věříme, že generativní umělá inteligence má potenciál nejen ke zvýšení produktivity týmů a přechodu na role s vyšší přidanou hodnotou, ale také k tomu, aby podniky mohly vytvářet personalizovanější produkty a zákaznické zkušenosti,“ uvádí Bernd Bugelnig, Country Manager společnosti Capgemini Česká republika.
Capgemini má už více než 250 případů využití AI pro řešení výzev specifických pro různá odvětví a zlepšení každodenních podnikových procesů. Klientům Capgemini mají tato řešení pomoci maximalizovat tvorbu hodnoty především úspěšným nasazením generativní AI.
Ocenění společnosti Google potvrzuje vedoucí postavení Capgemini ve využívání generativní AI
Společnost Capgemini získala prestižní ocenění Google Cloud Global Industry Solution Partner of the Year za služby v oblasti generativní umělé inteligence (AI) a další dvě ocenění Partner of the Year v oblasti služeb v oboru financí a pojišťovnictví a provozování systémů SAP ve službě Google Cloud. Ocenění navazují na významné rozšíření dlouhodobého strategického partnerství Capgemini se společností Google Cloud v oblasti datové analýzy a AI, s cílem pomoci podnikům plně využít potenciál technologií umělé inteligence.
Prostřednictvím svého Generative AI Google Cloud Center of Excellence (CoE) využívá Capgemini technologie generativní AI od Google Cloud k vytváření řešení na míru konkrétním klientům a odvětvím. Strategické partnerství se službou Google Cloud pomáhá společným klientům získávat udržitelnou hodnotu v krátkodobém i dlouhodobém horizontu, což organizacím umožňuje podporovat inovace a dosahovat jejich cílů v oblasti transformace jejich podnikání.
Společnost Capgemini byla oceněna za své odborné znalosti v oblastech, jako jsou finanční služby, automobilový průmysl a maloobchod, a za své trvalé zaměření na definování a rozšiřování důvěryhodných implementací generativní AI,“ uvedl Kevin Ichhpurani, Corporate Vice President, Global Ecosystem and Channels ve společnosti Google Cloud.
Reálné případy nasazení AI
Na projektech využívajících generativní AI a strojové učení (ML) spolupracuje skupina Capgemini se svými klienty už několik posledních let. Reaguje zejména na specifické potřeby v oblastech přírodních věd, spotřebitelských produktů a maloobchodu nebo finančních služeb. Mezi nedávné projekty patří například:
  • Převod softwaru ze zastaralých programovacích jazyků na moderní technologie.
  • Inteligentní asistent pro zadávání dotazů na dokumenty, který umožňuje netechnickým manažerům pokládat dotazy v přirozeném jazyce a mnohem rychleji získat přesné odpovědi, pro přední pojišťovací společnost, působící ve více než 50 zemích.
  • Vytvoření enginu generativní AI pro přední farmaceutickou společnost, pro snazší porozumění lékařským datům, vyhledávání a automatické získávání informací.
  • Vývoj vyhledávačů založených na generativní AI pro zvýšení produktivity manažerů vztahů se zákazníky pro velkou retailovou banku.
  • Spolupráce s letištěm Heathrow na zvýšení kvality služeb pro cestující zavedením nové generativní AI a dalších řešení služeb.
  • Systém pro chat založený na AI, který zkrátí dobu odezvy na otázky občanů Katalánského regionu, a tím zlepší úroveň veřejných služeb.
  • Využití generativní AI k vytváření syntetických dat, využívaných zejména Švédskou agenturou sociálního pojištění.
  • Podpora platformy mobilních platebních služeb významné světové banky, s cílem zvýšit produktivitu jejího vývojového týmu pomocí generativní AI.
  • Spolupráce s americkou pojišťovnou na zvýšení produktivity softwarového inženýrství a inovací pomocí generativní AI.
  • Spolupráce s velkou farmaceutickou společností na využití transformačních modelů pro generování nových léčivých molekul pro výzkumu léčiv.
  • Projekt resekvenování DNA pomocí generativní umělé inteligence a hlubokého učení.
  • Využití generativní AI k podpoře rozhodování na základě ESG pro výzkumné pracovníky a správce majetku v globální investiční bance.
  • Spolupráce s americkou telekomunikační společností na vývoji asistentů zákaznických služeb s generativní AI a konverzačních botů pro samoobsluhu zákazníků.
Podle průzkumu společnosti Capgemini si vedoucí pracovníci myslí, že generativní AI může podpořit efektivnější proces navrhování (78 %) a vytváření přístupnějších/inkluzivnějších produktů a služeb (76 %), ale také interaktivnější a poutavější zákaznickou zkušenost (71 %) nebo automatizovanou a personalizovanou podporu pro zlepšení zákaznických služeb (67 %). Za nejvýznamnější platformy nebo nástroje založené na generativní AI pro svá odvětví považují chatboty pro automatizaci zákaznického servisu a zlepšení správy znalostí (83 %) stejně jako navrhování, shromažďování nebo sumarizaci dat (75 %). Až 72 % organizací plánuje v příštích měsících využít tuto technologii pro pomoc při softwarovém inženýrství, přičemž očekávají, že v příštích třech letech se čas ušetřený při softwarovém inženýrství zvýší z 15 % na 43 %.