Binance boří hranice. Uživatelé mohou převádět peníze s několikanásobně nižšími poplatky

22. května 2024, Praha, Pomohou ušetřit miliony dolarů ročně. Kryptoměny přináší revoluci v mezinárodních peněžních převodech, snižují náklady a zvyšují dostupnost finančních služeb.

Podle zprávy společnosti Statista z roku 2023 se očekává, že hodnota globálních remitencí, tedy peněžních převodů migrantů do zemí jejich původu, letos přesáhne hodnotu 850 miliard dolarů. Tento druh přeshraničních plateb hraje klíčovou roli zejména v zemích, kde obyvatelé dosahují nízkých a středních příjmů. Rodinám migrantů umožňují aktivně se zapojovat do ekonomiky a významně tak přispívat k hospodářské stabilitě a rozvoji států.

Tradiční systémy remitencí, jako například bankovní převody, však často čelí vysokým poplatkům a administrativním složitostem, a to zejména v zemích, kde je jich využíváno nejhojněji. Nové technologie, konkrétně ty, které využívají blockchain, nabízejí řešení těchto problémů tím, že minimalizují potřebu zprostředkovatelů a snižují transakční náklady.

Studie Mezinárodního měnového fondu z listopadu 2022 odhalila, že vysoké transakční poplatky negativně ovlivňují příjemce remitencí, zejména v zemích jižní Afriky, kde mohou být poplatky až 2,5krát vyšší než světový průměr. Právě zde se ukazuje síla kryptoměn a blockchainu. Platformy jako Binance využívají inovativní technologie k poskytování rychlejších, levnějších a transparentnějších finančních služeb. 

Na blockchainu totiž mohou transakce probíhat přímo mezi dvěma stranami bez nutnosti zprostředkovatelů, což může transakční náklady snížit na zlomek původních výdajů. Příkladem může být Keňa, kde tradiční náklady na odeslání 200 dolarů přesahují 8,7 % celkové částky. Použití kryptoměn by tyto náklady mohlo snížit na zhruba 2 %, čímž by občané země získali více než 200 milionů dolarů ročně. 

Vysoké poplatky však nejsou zdaleka jedinou překážkou. Podle World Bank Group stále zůstává v roce 2024 téměř pětina světové populace bez přístupu k bankovnímu účtu. Důvody mohou být různé – nedostatečný kapitál, historie finanční nespolehlivosti, regulační bariéry a další. Tito lidé pak téměř úplně ztrácejí možnost převody uskutečňovat. Využitím plateb prostřednictvím platformy Binance se tak stává novým populárním způsobem, jak ke svým blízkým dostat peníze skrz kryptoměny. Pro založení účtu na největší globální kryptoměnové burze stačí pouze průkaz totožnosti.  

Přestože jsou s používáním kryptoměn a blockchainových technologií spojena určitá rizika, jako je například volatilita cen, je nutné si uvědomit, že podobně může v důsledku ekonomických či politických událostí kolísat i hodnota fiat měn. Svět kryptoměn může zároveň na první pohled působit složitě, zejména pro ty, kteří s ním mají málo zkušeností. Uživatelé však mohou využívat centralizovaných burz, jako je Binance, které jsou navrženy s důrazem na uživatelskou přívětivost a poskytují jednoduché rozhraní pro začátečníky i pokročilé uživatele. 

Kryptoměny nabízejí revoluční výhody, které mohou převážit nad potenciálními riziky, zejména ve světě, kde mnoho lidí zůstává vyloučeno z tradičního finančního systému. Binance umožňuje rychlejší a levnější přeshraniční platby, zvyšuje transparentnost transakcí a nabízí nové možnosti pro finanční inkluzi. V kontextu globálních remitencí, kde každý procentní bod snížení poplatků může znamenat významné úspory pro rodiny v rozvojových zemích, může mít adopce kryptoměn zásadní dopad na zlepšení životních podmínek milionů lidí.