Lidl podporuje biodiverzitu. U centrály a logistických center instaloval včelí úly

Společnost Lidl se stále více zasazuje o ochranu životního prostředí. U své centrály a třech logistických center v Cerhovicích, Brandýse nad Labem a Buštěhradě se proto rozhodla instalovat včelí úly. Na každém z těchto míst Lidl vytvořil tři nová stanoviště včel medonosných, s výjimkou Buštěhradu, kde dokonce instaloval úlů šest. Obchodní řetězec je hrdý, že může přispět k podpoře biodiverzity, jenž představuje klíčový faktor pro udržení biologické rozmanitosti. 

Na 20. května připadá Světový den včel a společnost Lidl se rozhodla tuto významnou událost oslavit instalací nových včelích úlů u své centrály a u třech logistických center v Cerhovicích, Brandýse nad Labem a Buštěhradě. Na každém z těchto míst Lidl postavil tři nové včelí úly a v distribučním centru v Buštěhradě dokonce nainstaloval šest nových stanovišť včel medonosných. 

Iniciativa vznikla ve spolupráci se společností Včeluj, která zároveň péči o tyto důležité tvory bude mít na starosti. „Tato iniciativa reprezentuje jeden z pilířů naší strategie udržitelnosti: Respektujeme biodiverzitu. Jsme hrdí na svou roli v ochraně životního prostředí a zavádění inovativních opatření pro lepší budoucnost naší planety,“ uvedla tisková mluvčí společnosti Lidl Eliška Froschová Stehlíková.

Včely nejenže poskytují lidem mnoho zdravých produktů, jako je med, propolis, vosk a mateří kašička, ale rovněž hrají klíčovou roli v opylování, což přispívá k úrodě rostlin a zachování ekosystémů. Historické nálezy dokazují, že včelařství je jedním z nejstarších známých oborů lidské činnosti. Včely jsou tedy nejen zdrojem užitečných produktů, ale jsou také nezbytné pro udržení biodiverzity a životního prostředí.

U logistického centra v Buštěhradě Lidl navíc nainstaloval kromě včelích úlů, ptačí budky a hmyzí domky. Aby pro živočišné druhy vytvořil přirozené prostředí, po konzultaci se specialisty a odborem životního prostředí společnost vysadila porost, jenž mají ptáci a hmyz rádi, jako jsou šípkové keře a hlohy. 

Lidl rovněž podporuje biodiverzitu i zakládáním květnatých luk. Jedna vznikla u logistického centra v Buštěhradě a druhou společnost vybuduje přímo u své centrály v Praze ve Stodůlkách. Louku tvoří velké množství rozličných druhů bylin a trav. Tyto louky mají nedocenitelný význam, protože zadržují vodu v krajině a významně přispívají k prevenci sucha. Navíc mají příznivý vliv na lidskou psychiku, jelikož poskytují ideální prostředí pro relaxaci a odpočinek, uvedla CSR konzultantka společnosti Lidl Barbora Jirků. Louky navíc vytváří životní prostor mnoha druhům živočichů, včetně opylovačů, jako jsou včely, čmeláci či motýli. Právě opylovači jsou klíčovými živočichy pro udržení biodiverzity.

Obchodní řetězec podporuje biodiverzitu a klimatická opatření také sázením lesů. Projekt Lidl Les letos vstoupí již do třetího ročníku. Za uplynulé dva roky Lidl podpořil výsadbu téměř 500 tisíc nových stromů. Zatímco v roce 2022 lokality pro novou výsadbu stromů Lidl vytipoval ve spolupráci se státním podnikem Lesy ČR, v minulém roce se na výběru lokalit podíleli i zákazníci obchodního řetězce. Ti mohli hlasovat prostřednictvím aplikace Lidl Plus. Jedná se o místa, která zničila kůrovcová kalamita či byla postižena přírodním neštěstím.

O společnosti Lidl

Společnost Lidl vstoupila na český trh v červnu 2003, kdy otevřela prvních 14 prodejen. V současnosti provozuje síť 319 prodejen, které jsou zásobovány 5 logistickými centry. Filozofie prodeje společnosti Lidl je založena na privátních značkách, které tvoří více než 69 % veškerého sortimentu. Kromě nejvyšší kvality za nejlepší cenu oceňují zákazníci prodejen Lidl také pravidelné, tematické týdny s nabídkou potravin a spotřebního zboží, které není součástí stálého sortimentu. Spotřební zboží Lidl nabízí také ve svém internetovém obchodě Lidl-shop. Společnost Lidl se snaží být ve všech oblastech podnikání maximálně odpovědná vůči svému okolí. V rámci společenské odpovědnosti se Lidl dlouhodobě zaměřuje na podporu dětí, pro něž realizuje různé projekty, například sbírku Srdce dětem či v minulých letech výstavbu Rákosníčkových hřišť. 

Více informací naleznete na: 

www.lidl.cz

www.instagram.com/lidlcz

www.youtube.com/user/LIDLCeskaRepublika