Zájem o zelené bydlení roste, Češi však stále váhají s využitím dotací

Praha 23. dubna 2024 – Zelené bydlení je téma, které rezonuje mezi českou populací. Ačkoli se o zelenější a úspornější bydlení zajímá více než 60 % Čechů, skutečně státní dotace využilo zatím pouze 14 % dotazovaných. Zájem o zelené bydlení mají nejčastěji mladí Češi z menších měst. Vyplývá to z průzkumu společnost NMS Market Research pro Raiffeisenbank.

Z průzkumu vyplývá, že 63 % Čechů projevuje alespoň základní zájem o zelené řešení ve svých domovech. Výraznější zájem však vykazuje pouze 10 % populace, přičemž nejvyšší míra zájmu je v menších obcích do 5 tisíc obyvatel. S rostoucím věkem pak zájem o zelené bydlení slábne.

Nejčastějším účelem, pro který Češi státní dotace využívají, je instalace fotovoltaických panelů, což tvoří 35 % všech případů využití. Dalšími účely jsou zateplení domu (24 %), výměna oken (24 %), instalace tepelných čerpadel (22 %) a výměna starých nevyhovujících kotlů (21 %). Menší podíl dotací je využit pro instalaci systémů pro zachytávání dešťové vody nebo výstavbu pasivního domu.

Čím větší město, tím méně dotací. Ze 14 % obyvatel, kteří již dotace využili, jich 40 % pochází z měst a obcí do 5 tisíc obyvatel. Shodně 11 % dotazovaných je pak z měst do 20, respektive 100 tisíc obyvatel. V městech s více než 100 tisíci obyvateli využilo dotaci pouze 8 % respondentů.

Obsah obrázku text, snímek obrazovky, Písmo, design

Popis byl vytvořen automaticky

„Udržitelné bydlení se stává součástí moderního životního stylu, ale ačkoliv je zájem poměrně vysoký, využití pokulhává. Naším úkolem je podporovat klienty na cestě k zelenějšímu bydlení, pomáhat jim překonávat veškeré bariéry a zajistit jim snadnější přístup ke zdrojům financování,” říká Pavel Čejka, generální ředitel a předseda představenstva Raiffeisen stavební spořitelny.

Průzkum provedla agentura NMS Market Research v březnu 2024 online v Českém národním panelu dotazováním na reprezentativním vzorku 1010 respondentů ve věku 18-64 let.

O Raiffeisen stavební spořitelně
Raiffeisen stavební spořitelna poskytuje v České republice stavební spoření a výhodné úvěry na rekonstrukce, modernizace i pořízení bydlení. Na český trh vstoupila v roce 1993 jako první stavební spořitelna, ještě pod jménem AR stavební spořitelna a.s. Majoritním akcionářem banky je Raiffeisenbank a.s.