Letošní Next 3D přinesl případové studie z automotive, žárové keramiky, železniční výroby i velkoobjemového 3D tisku

Praha / Humpolec, 3. června 2024 – Třetí ročník oborové konference Next 3D zaměřené na průmyslovou aditivní výrobu a 3D skenování přinesl vhled do celé řady případových studií použití průmyslového 3D tisku současnosti. Své příspěvky přednesli odborníci z oblastí automotive, železniční výroby, žáruvzdorné keramiky i velkoobjemového tisku z plastů i kovů. 

Třetího ročníku technologické konference Next 3D, která se ve čtvrtek 30. května konala v humpoleckém Fabrika Hotelu, se zúčastnilo přes sto účastníků, kteří se s průmyslovým 3D tiskem a skenováním setkávají ve svém profesním životě. Svoje příspěvky přednesli představitelé společností a organizací, které s pomocí průmyslového 3D tisku řeší specifické případy výroby, vývoje, výzkumu a kontroly kvality.

Po úvodním příspěvku hlavního poradce České bankovní asociace Miroslava Zámečníka o ekonomickém výhledu představil Matthias Schulze z institutu Fraunhofer IWU současné nejnovější poznatky ve velkoobjemovém tisku z polymerů i kovů. Dopolední blok uzavírala prezentace Filipa Šolce z FT Automation, který představil 3D tiskovou výrobu specializovanou na automatizaci a robotická pracoviště v automobilovém průmyslu.  

Odpolední blok uvedl Jakub Cvilinek ze společnosti Průmyslová keramika případovou studií o výrobě tvarových vložek do forem pro žáruvzdornou keramiku, které se díky 3D tisku vyrábějí za zlomek původních nákladů. Projekty z oboru automotive přiblížil i Ivo Sedlář z Valeo Adas R&D centra, které vyvíjí mj. systémy pro autonomní řízení automobilů. Použití 3D tisku při výrobě železničních dvojkolí návštěvníkům popsal Pavel Mazurek z GHH-Bonatrans Group. Z jeho vystoupení vyplynulo, že průmyslová prášková 3D tiskárna technologie SLS si na sebe v tomto provozu vydělá zhruba za 2 – 4 dny. Závěr přednáškové části pak obstarala společnost Techplast s případovou studií využití 3D skenování v procesu výroby a kontroly kvality výrobků.  

Jednatel společnosti 3Dwiser, která konferenci organizuje, Tomáš Soóky k programu říká: „Každý rok se snažíme přinést účastníkům konference zkušenosti odborníků přímo z reálného provozu a projektů, ve kterých se 3D technologie osvědčily, nebo kde se staly výrazným prvkem akcelerace vývoje. Těžko se mi vybírá z výtečných ukázek z praxe, ale publikum velmi zaujala třeba přednáška o metrologickém 3D skenování ve společnosti Techplast, kde pomocí 3D skeneru kontrolují přesnost a kvalitu vyrobených dílů.“        

Paralelně s konferencí probíhala v přísálí hlavní konferenční místnosti prezentace startupů a firem, které pomocí průmyslového 3D tisku uskutečňují unikátní projekty. Mezi vystavovateli se účastníkům představili výrobci tiskových materiálů, firem, které řeší velice specifické technologické problémy ale třeba i studentský tým CTU Space Research zabývající se výzkumem kosmických technologií při ČVUT.

V závěru konference proběhla panelová diskuse, v rámci které měli účastníci konference příležitost ptát se přednášejících na libovolné dotazy. Řešila se témata 3D tisku budov, příležitostí průmyslového 3D tisku v souvislosti s válkou na Ukrajině, využití umělé inteligence při konstrukci tištěných dílů a zazněl i dotaz na možnosti využití 3D tisku při kolonizaci měsíce.  

O konferenci Next 3D:

NEXT 3D je prestižní oborová konference zaměřená na nejnovější trendy a osvědčené postupy v aditivní výrobě. Akce se koná pod záštitou Svazu průmyslu a dopravy ČR a Technologické agentury ČR. Koná se vždy na přelomu května a června v příjemném prostředí humpoleckého Fabrika Hotelu. V roce 2024 proběhl již třetí ročník tohoto setkání. 

Účastníci konference se vždy mohou těšit na zajímavé řečníky z praxe, kteří denně využívají technologie 3D tisku a 3D skenování a možnost sdílení zkušenosti i navazování nových kontaktů. NEXT 3D je ideálním místem pro získání inspirace, navázání důležitých partnerství a seznámení se s nejnovějšími inovacemi v oblasti aditivní výroby.

Vice informací na: https://www.next3d.eu/

O společnosti 3Dwiser:

3Dwiser s.r.o., součást mezinárodní skupiny Admasys International, je přední český dodavatel a distributor dostupných a spolehlivých, profesionálních technologií 3D tisku, 3D skenování a post-processingu. Poskytuje kompletní služby v oblasti aditivní výroby – od poradenství přes zakázkový tisk až po školení a technickou podporu. Čerpá z odborného zázemí vlastního týmu specialistů i z přímé spolupráce s českými a zahraničními výrobci tiskáren a tiskových materiálů. V Praze-Hloubětíně provozuje Aplikační centrum 3D tisku pomáhající s optimálním nasazením a rozšiřováním aditivní výroby s rychlou návratností investice.