Další únik návrhu Strategické agendy EU 2024–2029: Ochrana klimatu stále není prioritou

Po volbách do Evropského parlamentu vrcholí proces přípravy nové Strategické agendy EU, kterou připravují vlády členských států a která bude určovat politickou agendu EU do konce této dekády. Jedná se o důležitý dokument, jehož  cílem je vytvořit jasné zadání pro novou Evropskou komisi, aby její kroky reflektovaly potřeby členských států, včetně České republiky. Česká vláda v čele s premiérem Fialou připravila své priority a prosazuje v nich primárně důraz na bezpečnost a konkurenceschopnost Evropy. V prioritách ČR stále chybí cíl ochrany klimatu a životního prostředí. Stejný přístup převažuje také na evropské úrovni, jak ukazuje návrh Strategické agendy Evropské rady pro období 2024–2029, který dnes unikl na veřejnost. Ten se chystá z ochrany klimatu udělat na nejbližších 5 let druhořadé téma, přičemž dává více politické důležitosti vyzbrojování Evropy, konkurenceschopnosti a migraci. Zanechá tak obyvatele Evropy zranitelné vůči bezpečnostním dopadům eskalující klimatické a přírodní krize, varuje Greenpeace.

Nevládní organizace věnující se ochraně klimatu a životního prostředí ve společném stanovisku už v dubnu upozorňovaly, že v českém i evropském návrhu ochrana klimatu a životního prostředí chybí a vyzývali českou vládu, aby tyto priority do své pozice doplnila. Bezpečnost ani konkurenceschopnost Evropy nelze bez ochrany klimatu dosáhnout. 

Miriam Macurová, vedoucí klimatické kampaně Greenpeace ČR: “V návrhu Strategické agendy stále chybí jasný závazek navázat na úspěšná opatření  pro ochranu životního prostředí z posledního legislativního období a jistota řešení pro obyvatele Evropy, kteří přišli o domov a živobytí v důsledku povodní, sucha a ničení přírody. Bezpečnost Evropy se nesmí omezit jen na zvýšení vojenských výdajů, potřebujeme posílit také energetickou bezpečnost, spravedlivou transformaci pro všechny a posílit odolnost ekosystémů na klimatickou změnu tak, aby jsme z Evropy udělali bezpečné místo i pro budoucí generace.”

Vládní představitelé budou diskutovat uniknutý návrh Strategické agendy v pondělí 17. června na neformálním jednání Evropské rady v Bruselu, kde budou jednat také o institucionálním uspořádaní v novém funkčním období. Finální podoba Strategické agendy EU 2024–2029 bude zveřejněna na jednání Evropské rady 27.- 28. června v Bruseli.