Nová Strategická agenda EU zanechává Evropu zcela bezbrannou vůči klimatické krizi

Praha, pátek 28. června 2024  – Evropský lídři dnes schválili finální podobu Strategické agendy EU pro období 2024-2029, která bude určovat politickou agendu EU do konce této dekády. Rozhodli se podpořit plán, který upřednostňuje zisky podniků a vojenské výdaje před ochranou přírody a zanechávají tak obyvatele Evropy zranitelné vůči bezpečnostním dopadům eskalující klimatické a přírodní krize. 

Evropa se otepluje rychleji než kterákoli jiná část světa a Evropská agentura pro životní prostředí na začátku tohoto roku varovala, že nejsme vůbec připraveni na dopady klimatické krize, která ničí ekosystémy a ohrožuje evropskou energetickou a potravinovou bezpečnost, infrastrukturu, vodní zdroje, finanční stabilitu a zdraví lidí. 

Nevládní organizace věnující se ochraně klimatu a životního prostředí ve společném stanovisku už v dubnu upozorňovaly, že v českých prioritách i evropském návrhu Strategické agendy chybí jasný závazek ochrany klimatu a životního prostředí. Opakovaně jsme varovali, že bezpečnosti ani konkurenceschopnosti Evropy nelze bez ochrany klimatu dosáhnout. I přes tyto snahy byl dnes schválen strategický dokument, který ochranu přírody a klimatu zcela opomíjí. 

Miriam Macurová, vedoucí klimatické kampaně Greenpeace ČR: “Zastavení sucha, povodní a znečištění není o politické ideologii – jde o živobytí a přežití. Politici se ale rozhodli upřednostnit zisky podniků a zvýšení vojenských výdajů. Rychlý přechod na Evropu bez fosilních paliv, sociálně spravedlivou a klimaticky neutrální, je jediným způsobem, jak zajistit silnou, bezpečnou, prosperující a demokratickou Evropu. Nečinnost v oblasti klimatické a přírodní krize naopak povede k nejistotě, nedostatku investic pro zelenou transformaci, zvýšení nákladů na vypořádání se s jejími dopady a ohrožení budoucnosti dalších generací.” 

Kontakty: