Wultra představuje Talisman, unikátní zařízení pro zabezpečení bankovního účtu

Praha, 2. července 2024 – Wultra, přední dodavatel autentizačních technologií pro banky a fintech, rozšiřuje své produktové portfolio o hardwarové autentizační zařízení Talisman. Toto zařízení umožní klientům bank přistupovat do bankovnictví stejně rychle a pohodlně jako při přihlašování mobilem, ale s výrazně vyšší úrovní bezpečnosti.

Talisman, drobné zařízení navržené společností Wultra, představuje v současnosti nejbezpečnější způsob přihlašování do internetového bankovnictví a dalších online aplikací s vysokými požadavky na bezpečnost. Použitý standard FIDO2 totiž zajišťuje, že je přihlášení odolné proti phishingovým útokům. Díky stejnému standardu je pak zařízení pro uživatele jednoduché na zprovoznění, protože nevyžaduje instalaci žádného dodatečného software nebo rozšíření prohlížeče – stačí jej pouze připojit k počítači.

Wultra, která dosud dodává mobilní autentizační řešení pro banky a fintech, se rozhodla využít své expertízy a znalosti uživatelské zkušenosti z mobilních zařízení a přenést je do hardwarového zařízení. Na trhu je dnes mnoho produktů, které jsou složité na instalaci a obtížné k používání. Talisman tyto problémy eliminuje a poskytuje intuitivní potvrzování operací, které uživatelům přináší stejnou úroveň komfortu jako mobilní telefon.

„Připojením USB kabelu se Talisman ihned aktivuje. Po nastavení PIN kódu a spárování se službami banky umožňuje uživateli bleskové přihlašování a potvrzování transakcí, a to jednoduchým zadáním PIN kódu. Kouzlo Talismanu spočívá také v unikátním vizuálním podepisování transakcí zadaných na webu. Zařízení klientovi na vestavěném dvojřádkovém displeji zobrazuje parametry aktuální transakce, například číslo účtu a částku platby. Klient tak vždy ví, co právě potvrzuje. Uživatel nemusí do zařízení přepisovat detaily transakce ani následně přepisovat ověřovací kódy zpět do počítače. Komunikace probíhá automaticky skrze USB kabel. Přihlašování a potvrzování je tak stejně snadné a rychlé jako přes mobilní aplikaci,“ přibližuje fungování zařízení Petr Dvořák, zakladatel a ředitel společnosti.

Uvedením řešení Talisman společnost Wultra reaguje mimo jiné na připravované změny legislativy označované jako PSD3. Revize zákona o platebním styku bude v rámci podpory inkluzivního bankovnictví po bankách požadovat, aby autentizace do elektronického bankovnictví nezávisela na jedné konkrétní technologii či metodě, např. chytrém telefonu:

„Návrh bude od poskytovatelů platebních služeb vyžadovat, aby zajistili, že všichni uživatelé budou moci využívat metody provádění SCA, které jsou přizpůsobeny jejich potřebám a situacím, a zejména aby tyto metody nebyly závislé na jedné technologii, zařízení nebo mechanismu, například na vlastnictví chytrého telefonu.“ (Zdroj: Evropská komise)

Legislativa však není jediný důvod, proč společnost Wultra tento produkt uvádí na trh. Firma si zakládá na komplexním řešení problematiky autentizace a připravuje se na dopad nových typů hrozeb, které plynou například z nástupu stále pokročilejší umělé inteligence, vysoce přesvědčivých a brzy již interaktivních deepfakes, nebo stále rafinovanějšího mobilního malware.

„Talisman je předmět, který lidé nosí za účelem ochrany. A o ochranu klientů bank jde naší společnosti především. Žijeme v době, kdy je autentizace přes hesla již plně prolomena, například skrze phishing, mobilní malware či aplikace vzdálené plochy. Biometrická autentizace, která ji nahrazuje, ale rovněž praská ve švech pod náporem umělé inteligence a deepfakes. Věříme proto, že poroste význam autentizace postavené na silném faktoru vlastnictví. Trendům, které již ostatně známe nejen ze sci-fi seriálů, ale i z běžného života, jdeme jako firma naproti právě vlastním dedikovaným autentizačním zařízením,“ doplňuje Dvořák.

Společnost Wultra dodala pilotujícím evropským bankám již téměř deset tisíc Talismanů, přičemž další předobjednávky se počítají v desítkách tisíc jednotek. Zařízení je pro banky na základě první zpětné vazby vysoce atraktivní, protože poskytuje špičkovou uživatelskou zkušenost a díky standardu FIDO2 je velmi snadné jej nasadit, a to nejen u bank, které již používají autentizační platformu od Wultry. Talisman je navíc přibližně dvakrát levnější než méně bezpečné a legislativě nevyhovující hardwarové bezpečnostní klíče, které se dodávají bez vestavěného displeje, klávesnice k potvrzování pomocí PIN kódu a čipu pro provádění kryptografických operací v bezpečném běhovém prostředí (Secure Element).

 

O společnosti Wultra:

Wultra působí jako strážce digitálních financí. Poskytuje bankám a fintech společnostem snadno nasaditelná, moderní řešení autentizace, která skutečně zlepšují uživatelskou spokojenost jejich klientů.

Pro více informací o Wultře a jejích inovativních produktech navštivte webovou stránku a sledujte LinkedIn a YouTube.