Komentář Moore: Růst tržeb v maloobchodu zpomaluje

„V dubnu tržby v maloobchodě pokračovaly v meziročním růstu a stejně tomu bylo v květnu. Vyplývá to z dnes zveřejněných dat ČSÚ. V dubnu se v porovnání se stejným obdobím zvýšily o 5,3 %, v květnu pak meziročně o 4,4 %. Co se týká meziměsíčního vývoje, tržby v maloobchodě začaly nabírat opačný směr. Růstová trajektorie, kterou maloobchod v lednu započal, v dubnu začala brzdit. Meziměsíčně tehdy tržby v maloobchodě kromě motorových vozidel reálně stagnovaly, v květnu se pak tržby dokonce meziměsíčně snížily o 0,1 %,“ komentuje data Petr Kymlička, partner poradenské skupiny Moore Czech Republic.

„Růst zaznamenaly tržby za prodej a opravy motorových vozidel, meziročně se zvýšily o 2,0 %, meziměsíčně pak o 0,1 %. Tržby za pohonné hmoty a nepotravinářské zboží v květnu meziměsíčně shodně klesly o 0,5 %, naopak tržby za potraviny vzrostly o 0,6 %. Meziročně tržby za nepotravinářské zboží vzrostly o 5,1 %, za potraviny o 4,2 % a za pohonné hmoty o 2,2 %. Největší meziroční růst, o 18,0 %, zaznamenaly tržby ve specializovaných prodejnách s kosmetickými a toaletními výrobky, dařilo se také internetovým a zásilkovým obchodům. Jejich tržby vzrostly v květnu meziročně o 14,5 %. Tržby v prodejnách s farmaceutickým a zdravotnickým zbožím se navýšily o 5,9 %, za zmínku pak stojí také tržby v nespecializovaných prodejnách s převahou nepotravinářského zboží, které se zvýšily o 13,2 %,“ popisuje Petr Kymlička, partner poradenské skupiny Moore Czech Republic.

„Otázkou však bude další vývoj. Důvěra v českou ekonomiku se totiž v červnu mezi spotřebiteli snížila o 0,6 bodu na hodnotu 101,0 a klesala tak již druhý měsíc v řadě. Češi navíc v příštích dvanácti měsících očekávají zhoršení celkové kondice tuzemské ekonomiky. Důležitá pak pro spotřebitele bude i letošní úroda. Podle prvních odhadů sklizní k 10. červnu se oproti loňskému roku očekává úroda základních obilovin nižší o 8,8 %; loňská sklizeň však byla nadprůměrná. Česko je v produkci základních obilovin dlouhodobě soběstačné, je však možné, že se zhoršená úroda propíše i do cen pro spotřebitele. Například očekávaná úroda řepky je meziročně nižší o 20,2 %. Řepka je přitom široce využívána v potravinářském, ale i krmivářském průmyslu,“ dodává Petr Kymlička, partner poradenské skupiny Moore Czech Republic.