REAKCE: Greenpeace vítá posun při vyhlašování CHKO Krušné hory. Ještě důležitější však bude návrh zonace přísně chráněného území

Organizace Greenpeace ČR vítá posun, ke kterému došlo při vyjednávání o vyhlášení nové CHKO Krušné hory a který dnes oznámilo Ministerstvo životního prostředí.

Lukáš Hrábek, tiskový mluvčí Greenpeace ČR, říká: 
“Vypadá to, že vyhlášení CHKO Krušné hory už nic nestojí v cestě, a to je skvělá zpráva. Krušné hory mají na svém území vzácnou přírodu, která si ochranu zaslouží, ovšem zatím v praxi stále docházelo k jejímu ničení, jak jsme opakovaně ukázali na příkladu kácení v místních starých bukových lesích. Nyní by se situace mohla změnit, ale bude nesmírně důležité, jak bude nakonec vypadat zonace chráněného území. Je žádoucí, aby CHKO Krušné hory nebyla jen velká svoji rozlohou, ale aby měla i výraznou část území v režimu přísné ochrany. Evropská unie – včetně Česka – se zavázala, že do roku 2030 ochrání 30 procent svého území, a třetinu z toho přísně. Právě Krušné hory by k tomuto cíli mohly na českém území výrazně přispět.”