Komentář Moore: Česko v nezaměstnanosti dále láme rekordy

„Rekordně nízká míra nezaměstnanosti v Česku stále přetrvává. Vyplývá to z dnes zveřejněných údajů Úřadu práce. Nezaměstnanost se v červnu držela na 3,6 %, stejně jako tomu bylo v květnu, v meziročním srovnání pak byl podíl nezaměstnaných vyšší jen lehce, o 0,2 %. V loňském roce totiž zaměstnavatelé nabírali více sezónních zaměstnanců, letos již dříve avizovali, že tzv. brigádníků plánují zaměstnávat méně. Nezaměstnanost v červnu meziměsíčně klesla ve 12 krajích a v 52 ze 77 okresů. Uchazečů o zaměstnání pak bylo v červnu 272 684, o 1 638 méně než v květnu,“ popisuje Marcela Hrdá, partnerka poradenské skupiny Moore Czech Republic.

„Nejnižší míra nezaměstnanosti v Evropské unii, kterou se Česko i nadále pyšní, však není vždy výhodou. Česko se kvůli ní dlouhodobě potýká s nedostatkem volných zaměstnanců na trhu práce. Firmy, které nové kolegy nabírají, často vhodné adepty dlouze hledají. Zaměstnanci chybí v řadě profesí. Dlouhá pak je i doba, po kterou firmy čekají, než nový zaměstnanec může nastoupit. Kvalifikovaný a schopný pracovník je totiž většinou někde zaměstnaný a vyvázat jej z pracovního poměru nelze ze dne na den,“ vysvětluje Marcela Hrdá, partnerka poradenské skupiny Moore Czech Republic.

„Míra nezaměstnanosti se přitom drží pod 4 % už čtvrtý měsíc v řadě. V březnu, kdy nastoupili díky teplému počasí do zaměstnání sezónní zaměstnanci, byla nezaměstnanost na 3,9 %, v dubnu klesla na 3,7 %, v květnu pak na 3,6 %. Současně si Češi uvědomují důležitost vzdělání a rekvalifikací, které posilují jejich uplatnění na trhu práce. Podle ÚP byl o rekvalifikace enormní zájem, v červnu byl počet rekvalifikací o 150 % vyšší než loni. Současně klesá zájem o nízkokvalifikovanou práci,“ dodává Marcela Hrdá, partnerka poradenské skupiny Moore Czech Republic.