Komentář Moore: Maloobchod si v červnu polepšil

„Tržby v maloobchodě se v červnu zvýšily. Vyplývá to z dnes zveřejněných dat ČSÚ. Zatímco meziměsíčně v červnu tržby v maloobchodě kromě motorových vozidel vzrostly o 0,7 %, meziročně se reálně zvýšily o 4,4 %. Meziměsíčně vzrostly tržby za nepotravinářské zboží o 1,6 % a tržby za pohonné hmoty o 1,0 %. Tržby za potraviny naopak klesly o 0,8 %. Meziroční nárůst pak zaznamenaly tržby za nepotravinářské zboží, které reálně vzrostly o 6,4 %. Současně se zvýšily i tržby za pohonné hmoty a potraviny, shodně o 2,5 %,“ popisuje Petr Kymlička, partner poradenské skupiny Moore Czech Republic.

„V červnu meziročně vzrostly také tržby ve specializovaných prodejnách s kosmetickými a toaletními výrobky, a to o 18,9 %, tržby v prodejnách s farmaceutickým a zdravotnickým zbožím o 6,4 %, s počítačovým a komunikačním zařízením o 1,1 % či v nespecializovaných prodejnách s převahou potravin o 2,9 %. Tržby v nespecializovaných prodejnách s převahou nepotravinářského zboží se dokonce zvýšily o 14,9 %, vůbec nejlépe se pak dařilo internetovým a zásilkovým obchodům. Těm tržby vzrostly o 22 %. Naopak klesly tržby v prodejnách s výrobky pro domácnost o 2,9 % a s výrobky pro kulturu, sport a rekreaci o 0,5 %,“ vysvětluje Petr Kymlička, partner poradenské skupiny Moore Czech Republic.

„Meziročně tak tržby v maloobchodě rostly po očištění o cenové vlivy již sedmý měsíc v řadě. Naopak meziměsíčně maloobchodní tržby zaznamenaly v posledních měsících mírné zakolísání. Jejich růstová trajektorie, zahájená v lednu, se v dubnu zastavila, v květnu se dokonce tržby v maloobchodě meziměsíčně snížily o 0,1 %. V červnu nicméně už opět pokračovaly v mírném růstu, a to o 0,7 %. České ekonomice se však ve druhém čtvrtletí letošního roku příliš nedařilo, alespoň ve srovnání jak s prognózami, tak i s dalšími unijními ekonomikami. Podle předběžného odhadu byl hrubý domácí produkt v druhém kvartálu vyšší o 0,3 % v porovnání s předchozím čtvrtletím, v porovnání se stejným čtvrtletím loňského roku pak vzrostl o 0,4 %. Česká ekonomika si tak sice drží trend mírného růstu, který započala v posledním čtvrtletí loňského roku, ale Češi jsou skeptičtí; v červnu se výrazně navýšil podíl respondentů očekávajících v příštích dvanácti měsících zhoršení celkové ekonomické situace,“ dodává Petr Kymlička, partner poradenské skupiny Moore Czech Republic.