Ústecký soud bude řešit, zda zruší emisní výjimku pro elektrárnu Počerady, kterou provozovatel porušuje

Praha/Ústí nad Labem – 5. srpna 2024: Krajský soud v Ústí nad Labem se bude ve středu zabývat žalobou ekologických organizací na emisní výjimku pro uhelnou elektrárnu Počerady, kterou provozovatel získal v roce 2021. Mezitím již vypršela platnost výjimky pro toxickou rtuť pro dva z pěti bloků elektrárny, nicméně provozovatel na blocích dosud nenainstaloval nové filtry, ani dva bloky neodstavil, jak mu nařizuje evropská legislativa. Porušuje tak zákon, protože překračuje emisní limit. Podle ekologické organizace Greenpeace by měl soud stávající výjimku, jejíž podmínky provozovatel odmítá plnit, celou zrušit.

Lukáš Hrábek, tiskový mluvčí Greenpeace, říká:

“Současný provoz elektrárny zcela očividně porušuje zákon. Dva bloky elektrárny musí být nyní odstavené, protože nejsou v souladu s platným integrovaným povolením, ale provozovatel minimálně jeden z nich provozuje dál. Ukazuje se, že výjimka, kterou elektrárna od úřadů dostala, je natolik špatná, že ji provozovatel neplní, ani když platnost výjimky u dvou z pěti bloků vypršela. Tím pádem je nad slunce jasné, že tak špatnou výjimku neměly úřady vůbec povolit. Krajský soud v Ústí nad Labem ji nyní může celou zrušit.”

Emisní výjimka pro elektrárnu Počerady zatím vypršela u dvou bloků, další blok dostal čas na instalaci nových filtrů do konce roku 2024 a zbývající dva bloky by měly začít plnit limity v příštím roce. Provozovatel však žádné filtry zatím nenainstaloval a místo toho si nyní žádá o prodloužení stávající výjimky do roku 2027.

Emisní limity, které platí od roku 2021, nařizují znečišťovatelům nevypouštět více než 7 mikrogramů rtuti na metr krychlový spalin. Elektrárna Počerady kvůli udělené výjimce, kterou se nyní bude zabývat soud, může nyní na třech blocích vypouštět až 28 mikrogramů rtuti na metr krychlový.

Ekologické organizace podaly vedle elektrárny Počerady žalobu i na výjimku pro elektrárnu Chvaletice. Krajský soud v Ostravě, pobočka v Olomouci sice výjimku zrušil, nicméně Nejvyšší správní soud pak výjimku znovu potvrdil mimo jiné proto, že vlastník elektrárny má v udělené výjimce jasný harmonogram pro snižování emisí a pro instalaci nových filtrů. V případě elektrárny Počerady je však harmonogram podle Greenpeace nedostatečný a navíc je porušován, protože vlastník nové filtry nenainstaloval a provozuje elektrárnu i nadále bez nich.