Capgemini: Očekává se, že syntetická biologie naruší všechna průmyslová odvětví.

96 % organizací se již zabývá syntetickou biologií a většina z nich plánuje do pěti let zvýšit investice. Udržitelnost je hlavní hnací silou zájmu firem.

Praha, 13. srpna 2024 – Firmy napříč všemi odvětvími se připravují na transformační dopad syntetické biologie1 – aplikace principů z biologie a inženýrství ve spojení s umělou inteligencí a výpočetními technikami založenými na datech, jejichž cílem je vytvořit nové nebo přepracované biologické systémy pro cenné účely. Snaží se využít nejnovější pokroky v oblasti bioinženýrství k dosažení přínosů pro životní prostředí a zlepšení výkonnosti výrobků. Vyplývá to z nejnovější zprávy výzkumného institutu Capgemini o bioekonomice, Engineering Biology: Více než 70 % organizací očekává, že biotechnologie výrazně urychlí jejich postup směrem k cílům udržitelnosti. Dalšími faktory, které k tomu přispívají, jsou nákladové a výkonnostní výhody. Zpráva také upozorňuje na některé překážky, které je třeba překonat, aby bylo možné tento potenciál využít, od povědomí o trhu a jeho přijetí až po vysoké náklady a nedostatek kvalifikovaných odborníků.
S ohledem na potřebu větší předvídatelnosti a rychlejšího vývoje umožňuje využití umělé inteligence a inženýrských principů k vytváření nových nebo přepracovaných biologických systémů významné inovace v syntetické biologii ve všech odvětvích. Zpráva uvádí, že téměř všichni (99 %) dotázaní vedoucí pracovníci očekávají, že syntetická biologie během příštích pěti až deseti let nebo i déle přinese rozsáhlé změny v jejich odvětví. Technologické průlomy v oblasti syntézy, editace a sekvenování DNA dramaticky zvýšily rychlost a přesnost, s jakou lze konstruovat biologické systémy, a zároveň výrazně snížily náklady. Rychlý pokrok v oblasti umělé inteligence navíc vedl k výraznému zlepšení v chápání a předpovídání struktury proteinů a metabolismu.
Většina organizací (96 %) se již zabývá biologickými řešeními: 40 % je ve fázi průzkumu a 56 % se aktivněji zapojuje do experimentů, pilotních projektů nebo rozsáhlých nasazení. Neustálý nárůst investic signalizuje pozitivní náladu na trhu ohledně vědeckého a obchodního potenciálu syntetické biologie. 68 % vedoucích pracovníků uvedlo, že jejich organizace plánuje v příštích dvou až pěti letech zvýšit investice.
Roshan Gya, generální ředitel společnosti Capgemini Invent a člen výkonného výboru skupiny Capgemini, řekl: “Bioekonomika se nachází v klíčo
vém okamžiku, který slibuje neomezené možnosti pro organizace, a vedoucí představitelé podniků si toho všímají. Biosolutions již umožňují skutečně převratné inovace s přímým dopadem na řadu aspektů našeho každodenního života. Například vývoj organismů, které zachycují CO2, a mikrobů, které čistí vodu, vytváření biopaliv z odpadu nebo léků nové generace, které působí na specifické profily DNA. K využití tohoto rozmachu a dosažení tržní životaschopnosti je však zapotřebí větších investic. Díky generativní umělé inteligenci, která urychluje rychlost a přesnost inženýrského procesu a zároveň snižuje náklady, je syntetická biologie připravena v příštích letech změnit představy a zcela transformovat podniky.”

Více než polovina firem se domnívá, že k dosažení čisté nuly jsou nutné převratné přístupy.
Udržitelnost se stává hlavní hnací silou zájmu podniků o syntetickou biologii. Biologická řešení však musí být výkonná a musí být správně využita, aby bylo dosaženo udržitelných výsledků. Zatímco většina vedoucích pracovníků očekává, že biologická řešení budou mít pozitivní dopad na změnu klimatu a znečištění ovzduší plasty a plastem, environmentální a sociální dopady biologických řešení musí být posouzeny v celém životním cyklu výrobku a podpořeny důkladným hodnocením výkonnosti a nákladové efektivity, aby se prosadily na trhu. Podle zprávy se podniky domnívají, že bioléčby mohou jejich organizacím pomoci snížit znečištění a emise, zlepšit výkonnost a bezpečnost výrobků a snížit expozici vůči narušení dodavatelského řetězce.
Pro využití potenciálu je třeba překonat výzvy
Zpráva se rovněž zabývá výzvami, které brání přijetí biologických řešení ve velkém měřítku. Účastníci z řad podniků i začínajících firem v oblasti syntetické biologie uvádějí jako jedny z největších překážek vysoké náklady, nedostatek vhodné rozsáhlé infrastruktury, jako jsou bioreaktory, a nedostatek talentů. Uvědomují si také složitosti spojené s rekonfigurací dodavatelských řetězců a vyvíjející se předpisy upravující vývoj a používání biologických řešení. Téměř dvě třetiny (65 %) začínajících syntetických biologických firem tvrdí, že jejich schopnost rozšiřovat biologická řešení omezuje nedostatek bio-gramotnosti, což zdůrazňuje potřebu větší odbornosti v této oblasti.
V tomto scénáři byly digitální a technické technologie označeny za klíčové faktory pro snížení nákladů, optimalizaci bioprocesů, zkrácení doby uvedení biologických řešení na trh a zmírnění environmentálních a společenských rizik. Umělá inteligence byla identifikována jako nejvíce transformační technologie pro zvýšení efektivity procesů výzkumu a vývoje, přičemž 98 % organizací buď využívá, nebo plánuje využívat umělou inteligenci k urychlení zavádění biologických řešení. Robotika, která automatizuje procesy, a digitální dvojčata bioreaktorů, která předpovídají výsledky výroby, byly rovněž zdůrazněny jako důležitá opatření ke snížení nákladů a urychlení rozšiřování. Ze zprávy však vyplývá, že AI je jedinou technologií, která je v současné době široce využívána k vývoji a škálování bioléčebných řešení: zatímco 70 % organizací již AI využívá, mnohem méně organizací zavedlo robotiku (20 %) nebo digitální dvojčata (11 %).
Podle zprávy budou muset organizace v zájmu většího rozšíření biologických řešení formulovat informovanou strategii a plán, zvýšit povědomí veřejnosti, zohlednit dopady na udržitelnost a začlenit aspekty oběhového hospodářství, aby maximalizovaly jejich potenciál. Pro organizace napříč odvětvími bude nezbytné, aby fungovaly v mezích jasného a progresivního regulačního rámce pro bioekonomiku.
Nová biotechnologická laboratoř s umělou inteligencí uspokojí rostoucí poptávku a urychlí inovace
V roce 2023 společnost Capgemini investovala do nejmodernější biotechnologické laboratoře s umělou inteligencí. Tato biotechnologická laboratoř, která se nachází v sídle britské divize Cambridge Consultants zabývající se hlubokými technologiemi, kombinuje špičkové vědecké, umělé inteligence a inženýrské znalosti s cílem snížit náklady a urychlit uvádění produktů na trh pro organizace z různých odvětví. Toto specializované zařízení nejen řeší výzvy klientů, ale zaměřuje se na urychlení inovací v bioekonomice.