Moore: Česká ekonomika stále nemůže nabrat dech

„Dnes publikovaná data ČSÚ potvrdila mírný růst tuzemského hrubého domácího produktu, a to jak v mezičtvrtletním srovnání, tak i ve srovnání meziročním. Podle zpřesněného odhadu vzrostl HDP očištěný o cenové vlivy a sezónnost ve 2. čtvrtletí o 0,3 % v porovnání s prvním kvartálem, meziročně si pak polepšil o 0,6 %. Česká ekonomika tak dál pokračovala ve velmi mírném růstu, který započala už v posledním čtvrtletí loňského roku. Bohužel však ve skutečnosti stále nemůže „nabrat dech“ a pohybuje se nebezpečně blízko hranice stagnace. Vývoj německé ekonomiky, na které je ta česká silně závislá, přitom nedává pozitivní výhled ani na zbytek roku 2024,“ popisuje Petr Kymlička, partner poradenské skupiny Moore Czech Republic.

„Pozitivně růst HDP podpořily zejména vyšší výdaje na konečnou spotřebu, které narostly meziročně o 2,0 % a mezičtvrtletně o 0,6 %. Významněji se však zvýšily výdaje na konečnou spotřebu vládních institucí, které se mezičtvrtletně narostly o 1,5 % a meziročně dokonce o 4,3 %. Výdaje na konečnou spotřebu domácností se mezičtvrtletně zvýšily o 0,2 % a meziročně o 1,0 %. Potvrzují se tak výsledky posledních konjunkturálních průzkumů; Češi jsou ohledně výdajů opatrnější a na budoucnost české ekonomiky pohlížejí s nedůvěrou. Čeští spotřebitelé očekávají zhoršení ekonomiky, v červenci navíc stoupl počet domácností, které hodnotily svou současnou finanční situaci hůře než v předchozích dvanácti měsících,“ vysvětluje Petr Kymlička, partner poradenské skupiny Moore Czech Republic.

„Hrubá přidaná hodnota ve 2. čtvrtletí vzrostla v porovnání s prvním kvartálem o 0,5 %, meziročně pak o 0,1 %. Do tohoto růstu se promítl zejména výsledek ve skupině odvětví obchodu, dopravy, ubytování a pohostinství, který dosáhl navýšení o 2,3 %. Podpořilo ho také peněžnictví a pojišťovnictví spolu s profesními, vědeckými, technickými a administrativními činnostmi, naopak zpracovatelský průmysl zaznamenal pokles o 1,7 %. Tyto údaje oprávněně vzbuzují obavy o další vývoj české ekonomiky. To je zřejmé i z Indikátoru důvěry podnikatelů, který v červenci poklesl o 2,9 bodu na hodnotu 94,5, přičemž zhoršení ekonomického sentimentu mezi podnikateli nejvíce ovlivnilo právě odvětví průmy