Díky, že můžem má novou vizuální identitu od Studia Najbrt

Z hesla a zvolání „Díky, že můžem“ se stala stabilní nezisková organizace, která dává hlas mladé generaci, a připomíná důležitost svobody a demokracie. Během jedenácti let své existence přidal spolek k oslavám 17. listopadu Korzo Národní na Národní třídě širokou škálu celoročních projektů. Hlavním úkolem kreativců Studia Najbrt bylo sjednotit všechny aktivity spolku do uceleného vizuálního stylu. Nový koncept je inspirován samotnými událostmi roku 1989 a odráží hlas mladé generace.

„Náš koncept vychází z odkazu revoluce v roce 1989 a toho, co zásadně změnilo naše životy. Důležité je samotné logo, ve kterém je písmeno Ypsilon zároveň vykřičníkem a odkazuje i k symbolickému véčku. Vizuál je charakteristický zkracováním celého názvu na pouhé ,Díky‘, což odpovídá současným komunikačním potřebám. Široká barevná paleta souvisí s množstvím aktivit ,Díky, že můžem‘. Při tvorbě jsme mysleli především na mladou generaci. Cítíme potřebu nevracet se do minulosti, ale oslovovat je jejich současným jazykem s novými tématy. Právě proto jsou autory konceptu mladí členové našeho studia,“ okomentoval novou vizuální identitu Aleš Najbrt, zakladatel a kreativní ředitel designového Studia Najbrt. Autorem loga je Tuan Vuong, art directorem Aleš Najbrt. 

„Čeká nás 35. výročí sametové revoluce a s ním spojené nové výzvy a úkoly jak pro demokracii, tak pro Díky, že můžem. Tyto výzvy si uvědomujeme a chceme se k nim postavit čelem. Demokracie není jen prázdné slovo. Je to podoba světa, do které jsme se my mladí narodili, a ve které chceme žít. A to chceme ukázat i našim vrstevníkům – připomínat historické události v současném kontextu, ukazovat, co nás spojuje a upozorňovat na to, co může svobodu a demokracii ohrozit,“ komentuje ředitelka spolku Díky, že můžem Barbora Stárek a dodává: „Věříme, že demokracie je sexy a fresh a pro mnoho z nás i životní styl. Chtěli jsme, aby se přesně tohle odrazilo v naší nové vizuální identitě. Jsme moc vděční, že se Studio Najbrt tohoto nelehkého úkolu chopilo. Z výsledku jsme nadšení.“

Činnost spolku se z oslav 17. listopadu přímo na Národní třídě, z už tradiční akce Korzo Národní, rozšířila i do dalších aktivit po celý rok. Díky, že můžem věnuje velkou pozornost mladé generaci, jejíž úspěchy oceňuje na Cenách Jana Opletala, a pro kterou organizuje vzdělávací projekty jako je Samet na školách nebo celoroční Akademii Díky, že můžem. V tomto roce navíc založila projekt Díky, že můžem volit, který motivuje mladé lidi k voličské účasti. Zapojuje se také do otevírání aktuálních důležitých témat. Příkladem je projekt Díky, že (ne)můžem, který zprostředkovává mezigenerační rozhovory s queer lidmi a jejich rodinami. A v neposlední řadě slaví důležitá historická výročí jako například 20 let v Evropské unii.

Sametem to neskončilo. Právě naopak!

Před více jak deseti lety jsme si řekli, že Národní třída by 17. listopadu neměla zůstat prázdná a že připomínat si svobodu, kterou jsme sametovou revolucí získali, bychom měli vlastně každý den. Dneska si toho říkáme víc. Revoluci jsme sice nezažili, ale to neznamená, že nabytou svobodu nemůžeme aktivně oslavovat a chránit.

Díky, že můžem je neziskovka plná studentů a mladých lidí, kterým není lhostejný okolní svět. Chceme společnost spojovat, vzdělávat a podněcovat v ní chuť aktivně se na naší budoucnosti podílet. Postupně se z nás stala organizace, která nejen slaví svobodu v centru Prahy, ale stojí za spoustou celoročních projektů, které sahají do všech regionů. 

Svoboda a demokracie je totiž radost, ale taky zodpovědnost. Nechceme poukazovat pouze na to, co nás ve společnosti trápí, ale vyzdvihnout také to, co nás spojuje.

Díky, že můžem! A díky, že nás v tom podporujete.

Web: https://dikyzemuzem.cz/

Facebook: https://www.facebook.com/dikyzemuzem

Instagram: https://www.instagram.com/dikyzemuzem

Youtube: https://www.youtube.com/@dikyzemuzem3700

TikTok: https://www.tiktok.com/@dikyzemuzem?_t=8pdicJZ3LEn&_r=1

Twitter: https://x.com/dikyzemuzem?t=7aFsm7UbRF4NlEzhmLXoBg&s=09