Projekt EKOABECEDA pro klima pomáhá školám integrovat téma změny klimatu do výuky

3. října 2024 – Vzdělávací program Recyklohraní aneb Ukliďme si svět představuje první výsledky dvouletého projektu EKOABECEDA pro klima aneb Se změnou začínáme v místě, kde žijeme, učíme se nebo pracujeme. Jeho cílem je během let 2024-25 pomoci školám přirozeně začlenit aktuální téma klimatické změny do výuky a vybavit pedagogy i žáky znalostmi a kompetencemi, jak této problematice porozumět. Jak už název napovídá, velkou pozornost projekt věnuje konkrétním opatřením, která můžeme realizovat v našich českých regionech.

Metodická příručka k participativnímu vzdělávaní a příklady dobré praxe

Od zahájení začátkem roku 2024 přináší projekt první konkrétní výsledky a výstupy. Již v tuto chvíli tak může pedagogům jako inspirace sloužit materiál s příklady dobré praxe z pilotní školy v Třebenicích (okres Litoměřice), kde žáci spolupracovali třeba na výrobě kompostéru na školní zahradě, vytvářeli klimatickou mapu obce nebo organizovali botanickou exkurzi v okolí školy pořádanou pro širokou veřejnost. 

Druhým výstupem projektu je metodika participativního vzdělávání, která učitele i žáky zapojuje do rozhodovacích procesů a je trendem přispívajícím k výchově občanů odpovědných za své okolí. „Do konce roku 2025 plánujeme do projektu zapojit osm škol napříč celou republikou. Ty pak mohou sloužit jako inspirace pro další školy a vzdělávací instituce. Snažili jsme se tento program postavit tak, aby učitelům poskytl nejen teoretické znalosti, ale i praktické nástroje a příležitosti, jak klimatickou změnu začlenit do každodenního života škol a komunit,“ upřesňuje Hana Ansorgová, ředitelka Recyklohraní.  

Změna klimatu jako nosné téma 

Projekt EKOABECEDA pro klima aneb Se změnou začínáme v místě, kde žijeme, učíme se nebo pracujeme přirozeně navazuje na úspěšný projekt podobného názvu, který vzdělávací program Recyklohraní realizoval v letech 2021-23. Změna klimatu ovlivňuje širokou škálu oblastí lidské činnosti včetně každodenního života jednotlivců, a proto se tomuto tématu Recyklohraní dlouhodobě věnuje. 

V předchozím školním roce měl velký úspěch například úkol Pojďme léčit českou krajinu, do nějž se zapojilo 410 škol, respektive 14 364 žáků a studentů. Školy se aktuálně mohou přihlásit i do tradiční výzvy Celoroční cíl školy s ekologickou tématikou, která vede ke kontinuální práci v průběhu celé školního roku a díky tomu také ke hmatatelným výsledkům v oblasti ochrany přírody. 

„Od řady pedagogů víme, že změna klimatu je pro ně často velmi náročné a široké téma.  Proto jim chceme nabídnout dostatek materiálů a inspirace, které jim výuku ulehčí,“ doplňuje Hana Ansorgová. V průběhu let 2024 a 2025 připraví Recyklohraní celou řadu podpůrných aktivit, jako jsou online webináře s odborníky pro pedagogy, nebo tematické úkoly a instruktážní videa pro žáky a studenty. 

Důležitou součástí programu je pak i aktivní zapojení žáků nejen ve školní výuce, ale také mimo ni. Prostřednictvím spolupráce s místními úřady, knihovnami nebo volnočasovými organizacemi se bude posilovat povědomí o klimatických výzvách i v komunitách.

Děkujeme partnerům

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií z fondu Next Generation EU. Partnery jsou Státní fond životního prostředí ČR a společnost Veolia ČR.

Projekt Recyklohraní aneb Ukliďme si svět vznikl v roce 2008 a jeho cílem je informovat a vzdělávat žáky či studenty MŠ, ZŠ a SŠ z celé ČR o problémech životního prostřední a nutnosti recyklace. V průběhu školního roku jsou vyhlašovány zajímavé úkoly s environmentální tematikou. Pedagogičtí pracovníci ke své práci mohou využívat učební materiál, tzv. Ekoabecedu. Zájemci o praktickou výuku recyklace se mohou zapojit do nejrůznějších sběrových akcí na podporu zpětného odběru použitých baterií a drobného elektrozařízení. Do října 2024 se do programu zdarma registrovalo přes 3 920 škol. Bližší informace o aktivitách v rámci projektu, včetně fotogalerie, lze najít na stránkách www.recyklohrani.cz nebo na www.facebook.com/recyklohrani

Hlavními partnery Recyklohraní, o.p.s. jsou společnosti ECOBAT s.r.o. a ELEKTROWIN, a.s.