Zrušení limitu těkavých organických látek na naše činnosti, sledující snižování pachové stopy, nemá vliv

Brno, 15. říjen 2024. Nejvyšší správní soud zrušil pro Slévárnu HEUNISCH povinnost třetinového limitu těkavých organických látek (TOC). Nyní pro Slévárnu platí limity, stanovené obecnou zákonnou normou, tedy 150 mg/m3. Ministerstvo životního prostředí toto rozhodnutí Nejvyššího správního soudu v září promítlo do integrovaného povolení, kterým se upravují podmínky pro provoz Slévárny.

Slévárna HEUNISCH reaguje na rozhodnutí o navrácení limitu na obecnou zákonnou povinnost následovně: „Tímto rozhodnutím se pro nás nic nemění. Třetinový limit, tedy padesát miligramů na metr krychlový, bude pro všechny slévárny v Evropě povinný pravděpodobně v průběhu čtyř až osmi let, tyto normy se teprve budou schvalovat,“ říká Kateřina Svobodová, mluvčí Slévárny HEUNISCH.

„Naše slévárna intenzivně pracuje na snížení pachové stopy už čtvrtým rokem. Přešli jsme na nový typ organického pojivového systému s nižší pachovou zátěží. Nezávislé testy opakovaně prokázaly, že významně snižují pachový výstup. V provozu stále používáme tři smellmastery, zařízení na neutralizaci pachů, které jsou umístěny na nejvytíženějších výduších, a které snižují pachy zhruba o 50 procent,“ uvádí Svobodová. 

Ačkoli se pohledem zvenčí může jevit, že Slévárna proti pachům nic nedělá, opak je pravdou. „Je to naše každodenní téma už čtvrtým rokem.  Všechna dosavadní opatření vedou ke snižování pachových stop z výroby. Změna surovin je ve slévárenství dlouhodobý proces, u kterého trvá měsíce, než se ověří. Vstupní suroviny reagují s teplotou, tlakem, mohou vznikat nepredikovatelné kombinace, ovlivňující dosažený výsledek. Je potřeba si uvědomit, že jsme vůbec první slévárnou, která tuto surovinu nasadila do výroby. Vývoj nových pojiv přitom není v gesci slévárny naší, ani jakékoli jiné. Pojiva a další vstupní suroviny vyvíjejí a dodávají specializované firmy, jejichž výrobní kapacity nemůžeme plně ovlivnit. Nyní musíme nejméně rok v sériové výrobě vyhodnocovat, zdali se nová pojiva negativně nepropisují do kvality výroby nebo našeho provozu. Zatím ovšem vše probíhá podle plánu a odpovídá předpokladům, a to včetně snížení emisních výstupů,“ uzavírá Svobodová.  

Sledujte nás: FB (facebook.com/slevarnaheunischbrno)