Domácnosti v České republice ročně spotřebují více energie než průmysl. Pomoci mají efektivní renovace

Praha, 24. října 2024 – Více než polovina obyvatel České republiky žije v domech postavených před rokem 1980, které jsou v původním stavu. Většina majitelů nemovitostí neví, jak začít s renovací svého domu, a často ani netuší, jaké možnosti mají. Přitom renovace přináší řadu výhod – od zlepšení kvality vnitřního prostředí přes snížení dopadů na životní prostředí až po významné finanční úspory. Aby se v České republice rozběhla renovační vlna, je nezbytné poskytnout lidem podporu, například prostřednictvím kvalitní poradenské sítě. Na reformu tohoto systému a na podporu renovací se zaměřil seminář pořádaný aliancí Šance pro budovy.

Odborný seminář se uskutečnil 22. října pod záštitou místopředsedy Hospodářského výboru Ing. Antonína Tesaříka. V Poslanecké sněmovně se sešla řada významných osobností a odborníků, kteří na dvou panelech diskutovali důležitá témata v kontextu renovací budov v České republice.

„Je důležité si uvědomit, že renovace, které primárně vedou ke snížení spotřeby energií, dělají lidé přirozeně a v první řadě pro sebe,“ řekl v úvodu semináře Libor Vošický, předseda představenstva Stavební spořitelny České spořitelny a předseda Asociace českých stavebních spořitelen. Ve své prezentaci také představil analýzu Energetická transformace domácností, kterou realizovala Stavební spořitelna České spořitelny ve spolupráci s poradenskou společností KPMG, a upozornil na to, že domácnosti spotřebovávají příliš mnoho energie, a proto platí zbytečně vysoké účty. S průměrnou spotřebou 18 MWh tvoří domácnosti 31 % celkové spotřeby energie v České republice, což je více než průmysl. Právě vhodné renovace přitom mohou ušetřit náklady, resp. množství spotřebované energie.

Petr Valdman, ředitel Státního fondu životního prostředí, představil ve své prezentaci v úvodu semináře trendy dotačních programů v posledních letech. Program Nová zelená úsporám zaznamenal od podzimu roku 2021, kdy byla zahájena další etapa programu, 340 000 žádostí. Více než čtvrt milionu domácností využilo tento program, ať už na výměnu kotle, pořízení fotovoltaického systému nebo zateplení svého domu. Do programu Nová zelená úsporám light bylo podáno zhruba 90 000 žádostí. Petr Valdman ve své prezentaci zdůraznil také důležitost dostupného poradenství: „Člověk, který chce realizovat energetické úspory, ale neví jak a kde začít, potřebuje dostupnou pomoc. Proto chceme nastavit jednotný, snadno dostupný a kvalitní systém, který nabídne v každém regionu poradenské služby na jednom místě za spolupráce různých subjektů. Od základního poradenství primárně zajišťovaného místními akčními skupinami, přes odborné konzultace a výdej renovačních pasů certifikovanými energetickými specialisty až po projektovou přípravu poskytovanou projektanty a odborníky“

Jak funguje poradenství dnes a kde nás tlačí bota?

Na první panelové diskusi, kterou moderoval Ondřej Šrámek, prezident Asociace výrobců minerální izolace, sdíleli své názory a poznatky z praxe Barbora Macková, hlavní hygienička ČR a ředitelka Státního zdravotního ústavu, Libor Vošický, předseda Asociace českých stavebních spořitelen, Petr Kotek z Asociace energetických specialistů a zakladatel portálu REFSITE a Zdeněk Bohutínský za Energetickou agenturu Vysočiny.

Kvalitní a dostupné poradenství a finanční podpora ve formě dotací jsou základní pilíře ke snižování energetické náročnosti budov. Stavební spořitelny navíc od ledna poskytují i dotační poradenství. „Od března do září využilo této možnosti téměř čtrnáct tisíc lidí,“ uvedl Libor Vošický, předseda představenstva Stavební spořitelny České spořitelny a předseda Asociace českých stavebních spořitelen.

Vzhledem k tomu, že lidé tráví spoustu času uvnitř, je důležité věnovat při renovacích pozornost také vnitřnímu prostředí budov. Podmínky, ve kterých žijeme se odráží na našem fyzickém zdraví i psychické pohodě. „Dlouhodobý pobyt v nezdravém vnitřním prostředí může mít pro lidské zdraví až fatální následky. Špatně větrané prostory s vysokou vlhkostí a nadměrným množstvím prachu, plísní či škodlivých látek mohou způsobovat chronické respirační problémy a zvyšovat riziko astmatu a alergií. Nejde ale jen o dýchací potíže – například nedostatek denního světla může ovlivnit náladu i schopnost koncentrace, z dlouhodobého hlediska může vést u citlivých jedinců až k psychickým problémům. Symptomy jako vleklá únava, problémy se spánkem a špatným soustředěním či stresem, si přitom lidé s prostředím, ve kterém pobývají často, ani nespojují,“ řekla v rámci diskuse Barbora Macková, hlavní hygienička ČR a ředitelka Státního zdravotního ústavu. 

Michal Čejka, konzultant v oblasti energetické náročnosti budov a OZE v Centru pasivního domu, představil ve své prezentaci příležitosti i rizika spojená s poradenským systémem. „Poradenství je velkou příležitostí pro nastartování renovační strategie, ale musíme poznat i rizika, abychom jim úspěšně předešli. Velkou hrozbou může být snaha získat v krátkém čase velký počet nových poradců pomocí vysokých dotací. To by současný trh zaplavilo předraženým nekvalitním poradenstvím. Cílem je dlouhodobá malá dobře zacílená podpora a postupný nárůst kvalifikovaných poradenských kapacit.“

Velkým rizikem je i nastavení renovačního pasu, na kterém celá renovační strategie i poradenství bude stát. Musí být jednoduchý, smysluplný, praktický a srozumitelný, doslova ušitý na míru majitelům stávajících energeticky náročných domů. Primární je realizovat úsporná opatření, nikoli vytvářet další papíry,“ dodal M. Čejka

„Pokud renovační pas bude kvalitní a majitelé nemovitostí díky němu dostanou informace, kolik renovace bude stát, co přinese a jaké mají možnosti, tak se díky tomu snadněji rozhodnou a vydají se některou cestou, ať už dotační nebo nedotační,“ řekl Zdeněk Bohutínský z Energetické agentury Vysočiny a zdůraznil, že poradenská střediska v současné době fungují, ale je jejich málo a je potřeba je rozšířit.

Při výběru dodavatele pro renovaci nemovitosti je potřeba správně zvažovat nabídky. Vedle řady kvalitních společností se totiž najde i spousta nepoctivých, rizikových firem, a právě na ně upozornil Petr Kotek, místopředseda Asociace energetických specialistů a zakladatel portálu REFSITE. 

S rizikovými firmami lze bojovat různými způsoby, my jsme se rozhodli spustit portál REFSITE, který se snaží sbírat zkušenosti/reference z terénu nejen od majitelů nemovitostí, ale i od EKIS konzultantů, a na ty nepoctivé firmy upozorňovat,“ uvedl. 

 

Jak bude vypadat reforma poradenského systému? Češi – národ kutilů, necháme si poradit s renovacemi? 

Druhou panelovou diskusi vedla ředitelka asociace Šance pro budovy Marta Gellová a mezi účastníky byli Petr Holub, vrchní ředitel sekce ochrany klimatu, MŽP ČR, Nathalie Marková, pověřená řízením odboru energetické účinnosti a úspor, MPO ČR, Petr Lešek, druhý místopředseda České komory architektů a předseda pracovní skupiny Udržitelnost, a Daniel Ryšávka, ředitel Státního fondu podpory investic. 

Nechat si při renovaci poradit se majitelům nemovitostí vyplatí. Správně zrenovovaný dům dokáže ušetřit náklady na bydlení, u energií například až o 60 %. Budova bude lépe odolávat vysokým teplotám a v neposlední řadě zvýší komfort a zajistí zdravé bydlení. Aby se v české republice rozběhla renovační vlna, je nezbytné poskytnout lidem, právnickým osobám i samosprávám podporu, zejména prostřednictvím kvalitní poradenské sítě,“ zahájila druhou část Marta Gellová, ředitelka asociace Šance pro budovy 

Ministerstvo životního prostředí ve spolupráci s Ministerstvem průmyslu a obchodu připravuje posílení sítě poradců. „Ministerstva plánují v prvním kvartále příštího roku spustit komunikační kampaň, která se zaměří na vlastníky a správce rodinných a bytových domů. Bude je informovat o přínosech a možnostech důkladné renovace budov. Svou podporou také posílí odborné poradenství, které lidem rozhodnutým pro renovaci, pomůže posoudit různé varianty investice do jejich nemovitosti. Zpracování takzvaného renovační pasu budovy bude podpořeno z prostředků z nové výzvy. Vedle doporučení pro nejvhodnější postup při renovaci se soustředí také na optimalizaci kvality užívání nemovitosti a její schopnost adaptace na přicházející projevy změny klimatu,“ vysvětluje Petr Holub, vrchní ředitel sekce ochrany klimatu, MŽP ČR.

„Poradenská síť, která lidem pomůže zorientovat se v jejich možnostech je zásadní, ostatně požadavek na její vytvoření klade i směrnice EED a EPBD. Ministerstvo průmyslu a obchodu má pod sebou rozsáhlou poradenskou síť, která zahrnuje Energetická konzultační střediska, informační linku 1212 a web www.jaksdiletenergii.cz. Odborníci z EKIS zdarma poradí, jak na energetické úspory nebo projekty komunitní energetiky,“ popsala Nathalie Marková, pověřená řízením odboru energetické účinnosti a úspor, MPO ČR.

Důležitost komplexní renovace zdůraznil Petr Lešek, druhý místopředseda České komory architektů a předseda pracovní skupiny Udržitelnost. „Domy z dvacátých, padesátých i sedmdesátých let dnes již neplní naše požadavky na moderní bydlení. Opravit takový dům zvnějšku tím, že se vymění okna a přidá zateplení, nestačí. Dům musí fungovat dle současných měřítek tak, aby poskytoval kvalitní prostředí pro náš život. Jinak nám zůstanou hezky obalené schránky, ve kterých se bude obtížně žít. Finance do renovací je šance řešit i další problémy jako je dostupné bydlení. Zásadním hráčem musí být samosprávy a poradenská místa musí integrovat experty včetně městských a krajských architektů,“ uvedl.

Situaci státních organizací popsal Daniel Ryšávka, ředitel Státního fondu podpory investic. „Vnímáme, že obce a města potřebují při přípravě svých investičních záměrů podporu a poradenství zkušených odborníků.  Proto jsme navázali spolupráci se zkušenými odborníky v krajích, a zároveň jsme vytvořili síť expertů, kteří jsou dostupní v rámci celé České republiky online i lokálně a poskytují poradenství zdarma.“ 

Celkovou situaci na semináři shrnul Petr Uhlíř za sekci ochrany klimatu Ministerstva životního prostředí.Cílem je nastavení komplexního udržitelného systému poradenství, který nám pomůže nastartovat renovační vlnu a do budoucna přispěje k dosažení energeticko-klimatických závazků České republiky. Proto je potřeba větší zapojení regionů, a to skrze aktivizaci ať už samospráv nebo dalších cílových skupin, zejména vlastníků obytných staveb. Plánujeme spolupracovat s kraji, ale i na nižších úrovních. Za zásadní považuji také zapojení odborníků, respektive profesních komor, ať už se to týká poradců, projektantů, architektů, inženýrů, tak i instalačních firem. Prostředky Národního plánu obnovy nám pomohou nastartovat reformu poradenského systému a s pomocí dalších zdrojů chceme nastavit udržitelné financování systému do budoucna,“ řekl na závěr. 

Seznam bezplatných poradenských středisek naleznete zde:
https://www.mpo-efekt.cz/cz/ekis/strediska-EKIS 

Záznam semináře naleznete ve videotéce Poslanecké sněmovny zde:

https://videoarchiv.psp.cz/playa.php?cast=4183

Šance pro budovy vznikla v roce 2010 jako aliance významných oborových asociací, které podporují, aby budovy na území Česka byly energeticky úsporné, adaptované na změnu klimatu a šetrné k životnímu prostředí. 

Aktuálně sdružuje Asociaci dodavatelů montovaných domů (ADMD), Asociaci výrobců minerální izolace (AVMI) a Českou radu pro šetrné budovy (CZGBC). Reprezentuje tak přibližně 250 firem z oblasti stavebnictví ─ projektanty a architekty, developery, stavební společnosti, výrobce a dodavatele materiálů a technologií, konzultační a certifikační společnosti a finanční instituce.