Moore: Důvěra v ekonomiku nepatrně klesla

„Indikátor ekonomického sentimentu v říjnu zaznamenal mírný pokles. Vyplývá to z dnes publikovaných dat ČSÚ. Souhrnný indikátor důvěry vyjádřený bazickým indexem se oproti září snížil o 0,2 bodu na hodnotu 96,8. Vývoj jeho složek byl ovšem rozdílný. Zatímco indikátor důvěry podnikatelů klesl o 0,8 bodu, a dostal se tak na hodnotu 96,0, indikátor důvěry spotřebitelů vzrostl o 2,8 bodu. Poprvé od července přitom překonal stobodovou hranici, byť jen o 0,7 bodu a poprvé od června i svůj dlouhodobý průměr,“ popisuje Petr Kymlička, partner poradenské skupiny Moore Czech Republic.

„Důvěra spotřebitelů vzrostla v říjnu již podruhé v řadě. Počet domácností, které hodnotí svou současnou finanční situaci hůře, než tomu bylo v předchozích dvanácti měsících, se již čtvrtý měsíc v řadě nezměnil. Podíl spotřebitelů, kteří očekávají pro období následujících dvanácti měsíců zhoršení celkové ekonomické situace v Česku, se pak snížil, což je dobrá zpráva. Že by se mohl mezi spotřebitele opět vrátit optimismus, naznačuje i další údaj; klesl totiž podíl respondentů očekávajících zhoršení své finanční situace v příštích dvanácti měsících,“ jmenuje Petr Kymlička, partner poradenské skupiny Moore Czech Republic.

„Pokud jde o indikátor důvěry podnikatelů, obávám se, že s ohledem na nepříliš pozitivní zprávy přicházející z tuzemské (a německé) ekonomiky není bohužel možné očekávat jeho významnější růst nejméně v řádu několika měsíců,“ dodává Petr Kymlička, partner poradenské skupiny Moore Czech Republic.