Firmy mohou nově sázet na pokles úrokových sazeb, Fingood nabízí investice s plovoucí sazbou

PRAHA 6. března – Zájem firem o financování prostřednictvím crowdfundingu kvůli vysokým úrokovým sazbám i opatrnosti bank úvěrovat roste. Nově mohou tyto firmy těžit z očekávaného poklesu úrokových sazeb a využít financování s plovoucí úrokovou sazbou.

Crowdfundingová platforma Fingood i v letošním roce pokračuje ve svém růstu, v plánu má zvýšit objem profinancovaných peněz na dvojnásobek loňské miliardy. Nově chce zaujmout
i ty firmy, které sázejí na přicházející pokles úrokových sazeb. „V nedávné době rostoucích sazeb dávala firmám největší smysl fixovaná úroková sazba, zpravidla v rozmezí fixace
na 1 až 3 roky. Při současném očekávaném trendu poklesu sazeb naopak nově umožníme zájemcům i financování s plovoucí sazbou odvíjející se od aktuálního nastavení sazeb centrální banky,“ představuje novinku generální ředitel crowdfundingové platformy Fingood Vít Endler.

Plovoucí sazby Fingoodu budou navázány na referenční sazbu PRIBOR, Fingood očekává, že novou nabídkou osloví především ty společnosti, které kvůli vysokým úrokovým sazbám v posledních letech odkládaly investice do svého dalšího růstu. „V České republice je řada velmi zajímavých a finančně silných společností, které mají prostor pro růst. Zároveň u nich ale v poslední době převládla jistá opatrnost, kvůli které se raději v době vysokých úrokových sazeb nechtěly příliš zadlužovat a své investice odkládaly. Očekávaný poměrně razantní pokles úrokových sazeb jim nyní dává příležitost k investování a rozvoji, my chceme být u toho. Již v následujících týdnech představíme první zajímavé projekty financované s plovoucí úrokovou sazbou,“ dodal Vít Endler.

České firmy se v poslední době potýkaly se zhoršeným přístupem k financování, především právě kvůli vysokým úrokovým sazbám a požadavkům bank na větší zajištění. Objem poskytnutých korunových úvěrů tak loni meziročně klesl o 27 procent a za poslední dva roky se zmenšil na polovinu, banky přitom v korunových úvěrech poskytly firmám nejméně peněz za posledních 20 let. 

Průměrná úroková sazba firemních úvěrů se loni držela nad 8 procenty, zatímco ještě před třemi lety byl standard mezi 2 a 3 procenty. „Kromě toho banky v řadě odvětví i výrazně zvýšily požadavky na dodatečné zajištění úvěrů. To firmám komplikuje život, odkládají své investice, omezují výrobu, hledají úspory. A zároveň řeší, jak jinak si financování opatřit. Přicházející pokles úrokových sazeb by měl proto firmám v dalším růstu pomoci, i když většímu oživení bude nadále bránit slabý výkon české ekonomiky,“ dodal Vít Endler.

S poklesem inflace začala Česká národní banka v posledních měsících své úrokové sazby snižovat a zřejmě bude v tomto trendu letos pokračovat. Na posledním měnovém zasedání bankovní rady ČNB na začátku února klesla základní repo sazba o 0,5 procentního bodu
na 6,25 procenta. Trh očekává další poměrně razantní snižování sazeb, které by pomohlo nastartovat českou ekonomiku, proti ještě rychlejšímu snižování sazeb ovšem stojí oslabující koruna.

Crowdfundingová platforma Fingood v loňském roce umožnila českým investorům proinvestovat 950 milionů korun, meziročně o polovinu více. Ambiciózní plány má i pro letošek, objem investic by mohl přesáhnout 2 miliardy, v souvislosti se získáním evropské licence chystá rovněž zahájení expanze mimo ČR. Důraz bude nadále klást na kvalitu úvěrového portfolia, zároveň chystá řadu technologických novinek.

O Fingood

Fingood je investiční crowdfundingová platforma, která nabízí investorům zajištěné zhodnocení peněz s pevně stanoveným výnosem. Malým a středním českým firmám přináší férové a flexibilní úvěrové financování pro jejich další rozvoj. Investoři dosud přes Fingood podpořili přes 300 firem, celkový objem investic přesáhl dvě miliardy korun.