Komentář Moore: Důvěra v ekonomiku vzrostla

„Dnes zveřejněná data ČSÚ ukázala, že se souhrnný indikátor důvěry v českou ekonomiku v září zvýšil. Oproti srpnu vyrostl o 3,3 bodu a dosáhl tak hodnoty 97,0, stejné jako v dubnu 2024. Důvěra v českou ekonomiku se tak začala opět přibližovat ke svému letošnímu maximu, kterého souhrnný indikátor dosáhl v červnu, kdy čítal 98,0 bodů. Obě složky souhrnného indikátoru se přitom v září vyvíjely podobně. Indikátor důvěry podnikatelů se zvýšil o 3,8 bodu na hodnotu 96,8 a indikátor důvěry spotřebitelů vzrostl o 0,6 bodu na hodnotu 97,9,“ popisuje Petr Kymlička, partner poradenské skupiny Moore Czech Republic.

„Na první pohled by se mohlo zdát, že skepse, která v červenci a srpnu zavládla mezi firmami, pozvolna mizí. V září se důvěra v ekonomiku mezi podnikateli zvýšila poprvé od dubna 2023 ve všech sledovaných odvětvích. Největší nárůst zaznamenala vybraná odvětví služeb, kde důvěra vzrostla o 5,1 bodu. Důvěra rostla také ve stavebnictví o 3 body, v průmyslu o 2,9 bodu a v obchodě o 1,3 bodu. Nemyslím si však, že půjde o dlouhodobý trend, neboť reálný výkon tuzemské ekonomiky příliš důvodů k optimismu neposkytuje. Navíc se i do indikátoru důvěry nepochybně promítnou i nedávné povodně a s nimi spojené negativní dopady na řadu podnikatelů z postižených oblastí,“ říká Petr Kymlička, partner poradenské skupiny Moore Czech Republic.

„Velmi mírný optimismus se objevuje i mezi spotřebiteli. Indikátor důvěry spotřebitelů dosáhl svého prozatímního letošního maxima v dubnu, kdy vystoupal na 103,8 bodu. Od té doby pozvolna s každým měsícem klesal. Září je tak od dubna prvním měsícem, kdy jeho hodnota zaznamenala meziměsíční nárůst, byť opravdu velmi drobný – 0,6 bodu na hodnotu 97,9. Že se jedná o skutečně nepatrnou změnu, potvrzují i další ukazatele. Podíl spotřebitelů, kteří očekávají v příštích dvanácti měsících zlepšení své finanční situace, se meziměsíčně nezměnil. Nepřibyli však ani spotřebitelé očekávající zhoršení celkové ekonomické situace v Česku. Stejný jako v srpnu zůstal také počet domácností, které hodnotí svou současnou finanční situaci hůře, než tomu bylo v předchozích dvanácti měsících,