Omnetic ze skupiny EAG vstupuje do Německa akvizicí společnosti Autrado. “Digitální transformace automotive je miliardový byznys,” říká její zakladatel Šulta.

Praha, 3. října 2024 – Skupina EAG dokončila akvizici společnosti Autrado, etablované německé společnosti poskytující DMS (Dealer Management System) svým zákazníkům v regionech DACH, Benelux a také v Dánsku. Tato transakce představuje první významný krok platformy Omnetic na německý trh. “Autrado je naším prvním počinem v Německu z pohledu divize Omnetic. Předpokládáme, že se v blízké budoucnosti budeme dále rozrůstat. Fragmentovaný německý trh nabízí velký prostor pro další významné akvizice, což plánujeme využít díky kvalitě našeho produktu a naší flexibilitě při akvizicích,” říká Petr Kratochvíl, spoluzakladatel a investiční ředitel skupiny EAG.

Skupina EAG uzavřela rok 2023 s obratem 105 milionů EUR (2,65 miliardy Kč) a EBITDA, tedy ziskem před zdaněním, ve výši 10,5 milionu EUR (265 milionů Kč).            “V tomto roce míříme na ještě lepší výsledky, a to zejména díky neutuchající podpoře našich partnerů a investorů. Letos jde už o třetí akvizici na trzích střední a západní Evropy a naše tempo konsolidace digitálních služeb v automobilovém průmyslu neplánujeme brzdit ani v budoucnu. Transformace tak rigidního trhu, jako je automotive, představuje miliardový byznys a my chceme hrát klíčovou roli v evropském měřítku,” dodává Jakub Šulta, předseda představenstva a zakladatel skupiny EAG.

Po této akvizici dosáhl počet B2B zákazníků platformy Omnetic téměř osmi tisíc. Mezi zákazníky platformy patří klíčové maloobchodní řetězce značek Stellantis Group, BMW, Hyundai-KIA, Jaguar-Land Rover, Nissan-Mitsubishi, Honda, Mazda, Ford a Volvo. Platforma je aktivní i v divizích Agro (John Deere) a Trucks (DAF, Iveco, Man, BYD Trucks). Zároveň bude mít Omnetic novou příležitost nabídnout stávajícím zákazníkům Autrado své další produkty z portfolia, jako jsou Cebia, lídr v oblasti ověřování, zabezpečení a identifikace vozidel ve střední a východní Evropě, nebo Fastback, online B2B platforma pro obchodování s ojetými vozy.

“Akvizice Autrado je součástí naší dlouhodobé strategie Buy & Build. Po konsolidaci poskytovatelů datových služeb v Česku, Polsku a na Slovensku je naším hlavním cílem expanze na vyspělé západoevropské trhy. Skutečnost, že se nám to daří, odráží naši schopnost rychle reagovat na měnící se evropský trh,” říká Pavel Svoreň, člen představenstva skupiny EAG.

Tento strategický krok označují za zásadní všichni tři hlavní představitelé skupiny EAG, která dnes patří mezi největší poskytovatele digitálních služeb v automotive v Česku, Polsku a na Slovensku. Díky důvěře investorů skupina v roce 2024 pokračuje v dynamickém růstu a připravuje další cíle, které rychle začlení do svých divizí Carvago či Omnetic.

Skupinu EAG založili Jakub Šulta, Pavel Svoreň a Petr Kratochvíl v roce 2018 a zaměřuje se na digitální služby v automobilovém průmyslu. Pod komerčními značkami Omnetic, Carvago a CarsData pokrývá celý životní cyklus automobilu od výběru, financování, nákupu, pojištění, provozu a servisu až po jeho prodej a patří v této oblasti k evropské špičce. Více na www.eag.group

Platforma Omnetic je předním poskytovatelem DMS systémů ve střední Evropě. DMS (Dealer Management System) je specifický typ softwarového řešení určeného pro potřeby prodejců automobilů. Tento systém pomáhá prodejcům řídit různé aspekty jejich podnikání, jako je prodej vozidel, servis, zásoby náhradních dílů, péče o zákazníky, financování a leasing. K dnešnímu dni působí na 12 evropských trzích a má největší podíl na trhu ve svém segmentu v regionu střední a východní Evropy. Více na www.omnetic.com

Společnost Autrado je etablovaným dodavatelem IT systémů používaných v automobilovém průmyslu založený v roce 1994. Díky 30 letům zkušeností a rozsáhlým znalostem odvětví má společnost Autrado stovky zákazníků v regionech DACH, Benelux a také v Dánsku. Společnost dodává software pro dovozce a prodejce automobilů. Více na www.autrado.com