Rodiče Tě donutili jít na střední, ale už teď víš, že to nebyl zrovna ten nejlepší nápad? Změnit obor i školu je úplně běžné a normální. Přestup na jinou školu je důležité rozhodnutí, do kterého si ale napodruhé nenech tolik mluvit. Promysli ho, inspiruj se a vyber si obor, který za to bude stát. Náhodou víme o jednom vypečeném po všech stránkách – řezník-uzenář, tak ho pojďme hezky rozporcovat.
- Hlad po řeznících profesionálech
Vyučených řezníků je u nás i v Evropě kritický nedostatek a firmy jsou doslova hladové po profesionálních vyučených řeznících. Pracovní trh v České republice aktuálně postrádá na pět tisíc vyučených řezníků. Když vezme v potaz fakt, že v učení jich je nyní něco kolem stovky, příležitost najít si ihned po škole dobrou práci rozhodně stojí za zvážení. „Dotazovali jsme se několika velkých firem z oboru a od všech zaznívá prakticky totéž: Ihned jsme schopni přijmout i 50 nových řezníků. Na trhu ale nefigurují jenom velké firmy, máme tu několik set malých a středních, které odborně vyučené řezníky také potřebují. Poptávka po specializované profesionální síle je u nás velká a do budoucna ještě poroste,“ říká výkonný ředitel Českého svazu zpracovatelů masa, Jan Katina.
- Za dobrou práci dobré peníze, jinak nic
Řezník v České republice si s přehledem přijde na férové peníze. Statistikám nevěř, protože do nich jsou započteni všichni, kteří se kolem masa motají. Tím jsou myšleny i nejrůznější pomocné pozice, které jsou samozřejmě také potřeba, ale na přesouvání bedýnek nebo závoz zboží zrovna moc velkých vědomostí nepotřebují. „Všechny tyto pomocné pozice mzdový průměr řezníků snižují. Z našeho vlastního šetření plyne, že v případě standardně fungující firmy si dobrý, odborně vzdělaný řezník vydělává až 40 tisíc Kč hrubého měsíčně,“ vysvětluje Katina.
- Nenahradí řezníky roboti?
Ne, nenahradí. Jistý stupeň robotizace je zatím vidět v Německu nebo Dánsku, ale i robot potřebuje kvalifikovanou obsluhu! Současný řezník už není tím, čím býval. Jeho náplň práce může spočívat třeba i v práci s moderními technologiemi. Maso se bude jíst pořád, s tím se musí vegetariáni holt smířit. Kdyby tomu tak nebylo, prodejny masa a uzenin by nahradili třeba zelináři. Ruku na srdce, kolik jste za poslední rok viděli zavřených řeznictví? A podle Jana Katiny z Českého svazu zpracovatelů masa se nemusíš bát ani těch robotů. „Páteř oboru u nás i v zahraničí tvoří střední podniky. I u nich najdeme robotizaci, respektive mechanizaci, ale naše práce stále spočívá především v odborných činnostech, které musí vykonávat kvalifikovaní lidé. Koneckonců ani mechanizace, chcete-li robotizace, se u nás neobejde bez odborně kvalifikovaných pracovníků. S přehledem mohu říci, že za 15 let bude stejná poptávka po řeznicích jako nyní, ne-li ještě větší. Do hry vstupuje populační výkyv, protože starší řezníci odejdou do důchodu a mladí nebudou,“ doplňuje Katina.
- Maturita, praxe i možnost vypadnout ven
Obor řezník-uzenář najdeš na 24 školách a není problém si učení rozšířit o nástavbu s maturitou, na kterou firmy dobře slyší. České zpracovatelské kapacity nejedou na plný výkon, takže pomocná ruka je potřeba. Během učení si tak můžeš vybrat z hezky obložené nabídky nejrůznějších praxí a stáží. Všude Tě přivítají s otevřenou náručí. Díky kvalitní praxi si můžeš už během školy rozmyslet, kterou profesi z oboru budeš chtít dělat. „Dnešní absolventi mohou najít široké uplatnění v nejrůznějších profesích, od bouračů přes ty, jejichž práce je vidět přímo na pultech řeznictví, až po kuchaře v prestižních restauracích, a to i včetně těch známých z televizních reality show,“ říká Katina. Podobně jako Česká republika jsou na tom i další evropské státy, myšleno ty západní. Vyjet ven zatím nebylo nikdy jednodušší.
- A co je nejdůležitější?
Pořádně se nadlábnout! Jak už jsme si řekli, obor řezník-uzenář u nás najdeš na 24 školách, jejich přehled je na www.budetomaso.cz, kde se s Tebou o své zkušenosti dělí i úspěšní absolventi. Příležitostí profesně růst je nespočet, a když na to přijde, řezničina nemusí být vůbec chlapská záležitost, protože kvalitních roštěnek také není nikdy dost! ☺