Unikátní muzeum videoher v ČR zahajuje provoz

První české muzeum videoher a arkádových automatů bylo slavnostně otevřeno v Červeném Újezdě 16. dubna 2011. Návštěvníkům nabízí možnost vyzkoušet si některý z více jak 50 herních arkádových automatů s hrami, které tvoří nedílnou součást historie herního průmyslu. (TZ)

Muzeum nese název Aréna ArcadeHry.cz a na české scéně představuje unikátní projekt, který nabízí široké veřejnosti šanci vyzkoušet si ty největší klasiky videoherní éry na původních arkádových automatech. Hlavním partnerem projektu je Hrad Červený Újezd, v jehož areálu je Aréna umístěna. Od centra Prahy je Aréna vzdálena necelých 30 km.

“Pokud stejně jako my nemůžete zapomenout na všechny ty úžasné okamžiky v pouťových maringotkách nebo porevolučních hernách, naše arkádové muzeum je pro vás místo zaslíbené,” říká šéf muzea Jan Orna. Muzeum bude otevřeno každý víkend – v sobotu mezi 9.00–18.00 hod., v neděli mezi 9.00–17.00 hod.

V Aréně jsou k dispozici historické stroje s legendami jako Space Invaders, Centipede, Asteroids, Galaxian, Missile Command, Battlezone, Gauntlet, Dig Dug, Pac Man, Galaga, Frogger, Pole Position, Golden Axe, Street Fighter II a desítkami dalších titulů. Součástí expozice je, kromě samotné možnosti hraní na všech strojích, i možnost nechat si o předváděných hrách povyprávět od zakladatelů projektu.

Vstupné do muzea je pro děti do 6 let zdarma. Pro děti do 15 let činí 69 Kč za jeden den a pro dospělé 99 Kč za den. V průběhu dne si může návštěvník vyzkoušet kterýkoliv z funkčních automatů, přičemž samotné hraní je již zdarma. Klasické rozměňování mincí tedy v Aréně neexistuje. V budoucnu bude muzeum Aréna podporovat klubové, kulturní a retro akce, kterým muzeum nabídne vhodný prostor k organizaci setkání a zároveň přinese návštěvníkům pohledy na další dekády bohaté herní historie.

Bližší informace o muzeu Aréna najdete na stránce http://www.arcadehry.cz/.

O Arcadehry.cz

Historie projektu Arcadehry.cz se začala psát již v roce 2004, kdy herní nadšenec Jan Orna začal soukromě sbírat staré herní konzole. K nim se postupem času přidaly i arkádové automaty, které byly později zapůjčovány na nejrůznější firemní akce. V roce 2010 začaly stavební přípravy vedoucí k otevření muzea v rámci areálu Hradu Červený Újezd. To se nakonec dočkalo otevření v dubnu 2011.