MSI N580GTX Lightning XE – blesk v extrémním provedení

Computex 2011 – každoroční technologická výstava v Taipei na Taiwanu – je jedna ze tří nejvýznamnějších světových IT událostí a letos probíhá od 31. května do 5. června. Společnost MSI v jejím průběhu kromě jiného představuje nejnovější grafickou kartu N580GTX Lighting Xtreme Edition (N580GTX Lighting XE). Grafická karta je osazena revolučním chladičem s lopatkami Propeller Blade s teplotním čidlem a technologií na odstranění prachu. Dalším přínosem je také podpora pro nejnovější funkci nástroje MSI Afterburner – monitorování celkem tří tepot na kartě (TZ)

N580GTX Lightning Xtreme Edition

Grafické karty MSI řady Lightning jsou pro extrémní overclockery stálým a zavedeným pojmem. Grafika N580GTX Lighting Xtreme Edition, která byla letos představena na Computexu, je osazena nejen ohromnou 3GB pamětí, ale obsahuje navíc nový chladič Twin Frozr III s ventilátory Propeller Blade se dvěma novými technologiemi – indikací teploty a funkcí na odstraňování prachu. Karta rovněž plně podporuje nejnovější funkci nástroje MSI Afterburner, podrobné monitorování celkem tří teplot na kartě. Jedinečné řešení napájení díky Power4 Architecture a ohromný potenciál pro přetaktování z karty N580GTX Lighting Xtreme Edition dělá nesporného krále mezi jednočipovými grafikami.

Revoluční návrh chladiče

Dpolečnost MSI neustále vyvíjí nové a dokonalejší systémy chlazení aby splnila nároky těch nejnáročnějších uživatelů. Na Výstavě Computex tak představuje dvě zcela jedinečné technologie:

Senzor a indikátor teploty: Jakmile teplota na kartě překročí 45 °C, unikátní povrch na lopatkách ventilátorů změní barvu z modré na bílou. Uživatel je tak upozorněn na to, že systém může běžet při příliš vysoké teplotě a že je vhodné zkontrolovat nastavení chlazení.

Odstranění prachu: Po zapnutí počítače se ventilátory na chladiči grafické karty na 30 sekund roztočí opačným směrem. Prach ulpěný na žebrování chladiče se tak snadno odstraní a grafika má zajištěné stále optimální chlazení.

Nové funkce nástroje MSI Afterburner

Nástroj MSI Afterburner je komplexní a nejúčinnější profesionální nástroj pro přetaktování a má výsostné postavení v odborných médiích a mezi fanoušky přetaktování. Na Computexu je prezentována nejnovejší funkce přidaná do Afterburneru: trojité sledování teplot pro grafické jádro, paměti a nově i pro MOSFETy. V monitorovacím okně nástroje Afterburner tak můžete kdykoli v reálném čase sledovat teploty kritických částí grafické karty – grafického čipu, pamětí a napájecí části. Snadno tak budete mít přehled o provozních podmínkách a informace k tomu, jak je možné posunout výkon ještě výš a přitom stále zajistit bezproblémový provoz.Afterburner nyní také nabízí část „Predator“, která slouží k zachytávání videa. Hráči tak mohou snadno natáčet ingame video a navždy zachytit své nejlepší herní okamžiky. K již samozřejmé výbavě MSI Afterburneru patří možnost trojnásobné změny napětí, propracované možnosti řízení otáček ventilátorů a 5 typů profilů pro přetaktování.

Technické parametry

Marketing Name N580GTX Lightning Xtreme Edition
GPU NVIDIA GeForce GTX 580
Codename GF 110
CUDA Cores 512 Units
Core Clock 832 MHz
Shader Clock 1664 MHz
Memory Clock 4200 MHz
Memory Size 3GB GDDR5
Memory Bus 384 bits
Output Diplsayport / HDMI / Dual DVI-I
TDP 260W
Card Dimensions 305x 127x 45m
Form Factor ATX
DirectX 11
OpenGL 4.1
CUDA Yes
SLI Yes
PhysX Yes
Afterburner Triple Overvoltage, Triple Temp Monitoring