Výrobu ve Spojených kartáčovnách řídí IFS Aplikace

Akciová společnost Spojené kartáčovny (SPOKAR) spustila ostrý provoz IFS Aplikací. Cílem nasazení tohoto vyspělého podnikového informačního systému typu ERP je především zefektivnění řízení hlavních firemních procesů, zejména výroby, bez nutnosti navyšovat počet zaměstnanců. Nový informační systém rovněž přinese zprůhlednění finančních a materiálových toků, rozšíření informační základny pro analýzy a v neposlední řadě také zvýšení obchodního potenciálu firmy. (TZ)

Obchodní značka SPOKAR má v České republice dlouholetou tradici a Spojené kartáčovny v současné době patří mezi nejvýznamnější evropské výrobce a exportéry kartáčnických výrobků. Klíčovým procesem, který bylo potřeba v rámci implementace přednostně zajistit, bylo zefektivnění výroby. Od nového informačního systému očekává společnost zavedení podnikových standardů a zabezpečení návaznosti na další firemní procesy, konkrétně finanční řízení, účetnictví a řízení lidských zdrojů. Podstatné je výrazné zefektivnění vnitrofiremní komunikace a zvýšení produktivity práce s cílem omezení  chybovosti, která bývá spojená s vícenáklady. Výhodou bude lepší kontrola nákladů, výnosů a jejich vývoj v čase, plnění věcných výstupů a poskytování informací pro analýzy.

SPOKAR oceňuje především intuitivní uživatelské prostředí IFS Enterprise Explorer, které umožňuje přístup k plné funkcionalitě systému z libovolného místa s internetovým připojením a navíc umožňuje snadnou orientaci v celém systému, neboť řeší vyhledávání podobně jako například Google či Seznam. Uživatelé rovněž vítají zjednodušení postupů v oblasti finančního řízení, účetnictví a likvidace faktur. Zavedení IFS Aplikací výrazně urychluje práci s prodejními i nákupními objednávkami a přináší zpřehlednění a sjednocení práce se zákaznickými ceníky. Obecně tím došlo ke zlepšení komunikace mezi prodejem a výrobou a následkem toho k rychlejší tvorbě výrobních zakázek. Během procesu implementace bylo nutno překonat úskalí v oblasti plánování stavu výrobních dělníků v normohodinách, které IFS ve standardní verzi nenabízí, a které je pro společnost typu SPOKAR důležité.

„Implementace informačního systému je výrazným zásahem do fungování každé společnosti.  Musím říci, že přes všechna úskalí byla implementace informačního systému IFS v naší společnosti realizována úspěšně a věřím, že jsme v IFS získali partnera pro dlouhodobý rozvoj informačních potřeb Spojených kartáčoven,“ uvádí k tomu Ing. Pavel Koutenský, ekonomický ředitel. „Nový informační systém v následujících pěti letech povede k úspoře režijních nákladů, neboť plánovaný výrobní a obchodní rozvoj firmy nebude spojen s nárůstem nákladů na údržbu a obsluhu informačních služeb,“ dodává.

Implementace informačního systému zahrnuje následující komponenty:

  • IFS Výroba

  • IFS Finance

  • IFS Distribuce

  • IFS Údržba

  • IFS Prodej & Marketing

  • IFS Správa dokumentů

  • IFS Výkonnost podniku

  • IFS Pravidla účtování

O společnosti Spojené kartáčovny

Akciová společnost Spojené kartáčovny, výrobce produktů značky SPOKAR®,  je dědicem, nositelem a tvůrcem tradice kartáčnické výroby, která v Pelhřimově trvá více než 120 let. Jméno společnosti se stalo v České republice synonymem pro kartáčnické zboží. V současné době vyrábí přes 600 druhů výrobků a roční objem produkce přesahuje 700 mil. Kč. Společnost dodává výrobky širokému spektru zákazníků, od nadnárodních řetězců (např. IKEA) přes velkoobchodní distributory až po maloobchodní jednotky v ČR i zahraničí. Samozřejmostí je vysoká kvalita výroby, kterou dokládají certifikáty ISO 9001 a ocenění v soutěži Czech Top 100. Export představuje téměř 60 % celkové produkce, převážná část exportu přitom směřuje na náročné světové trhy. Více informací naleznete na www.SPOKAR.com.

O společnosti IFS

IFS je veřejně obchodovaná společnost (OMX STO: IFS) založená v roce 1983, která vyvíjí, dodává a implementuje IFS Applications™, plně integrovanou sadu aplikací pro plánování podnikových prostředků založenou na technologii SOA. Společnost má více než 2 000 zákazníků ve více než 50 zemích a soustředí se na sedm hlavních odvětví: letectví a obranu, technické služby a telekomunikace, strojírenství, zpracovatelský průmysl, automobilový průmysl, maloobchod a velkoobchod, stavební průmysl a správu služeb. Přímé zastoupení IFS pro Českou republiku, společnost IFS Czech s.r.o. se sídlem v Praze, bylo založeno v roce 2000 spolu se zastoupením na Slovensku se sídlem v Žilině. V současné době mají obě společnosti k dispozici více než 60 odborníků, kteří zajišťují lokalizaci, dodávku a implementaci produktů IFS na českém a slovenském trhu. Více informací naleznete na www.IFSWORLD.com.