Řešení HP pomáhají zlepšit podmínky pro výzkum v oblasti energetiky a astrofyziky

Společnost HP oznámila, že italská organizace Eni S.p.A. a německá Hamburská univerzita si vybraly servery HP ProLiant pro urychlení svého stěžejního výzkumu a objevů v oblasti energie a astrofyziky. (TZ)

Serverová technologie HP ProLiant přináší vysoký výkon a výpočetní sílu v kombinaci se sníženou spotřebou energie. Své řešení tak HP zpřístupňuje mnohem širšímu spektru zákazníků – počínaje menšími laboratořemi a konče stovkami největších světových organizací.

Podle analytické společnosti IDC se zároveň HP v prvním čtvrtletí roku 2011 umístilo na nejvyšší příčce v celosvětovém podílu dodaných serverů pro nejnáročnější výpočty.(1) HP je rovněž již 60 po sobě jdoucích čtvrtletí jedničkou v tržbách i prodejích x86 a non-x86 serverů v regionu EMEA – s podílem 41 % na tržbách a 49 % na celkovém počtu prodaných kusů. V oblasti x86 serverů patří HP dokonce 51,6% podíl na trhu – řešení HP tedy nakupuje víc zákazníků, než produkty všech ostatních dodavatelů dohromady. Jasný lídr na trhu je HP také na trhu v blade servery, kde se jeho tržby meziročně zvýšily o 12,7 %.(2)

Velké organizace i výzkumné a vzdělávací instituce, jako například Eni nebo Hamburská univerzita, využívají servery HP ProLiant coby součást řešení HP Converged Infrastructure, čímž maximalizují využití IT zdrojů napříč celou stávající infrastrukturou. Zvýšením výpočetního výkonu bez nárůstu složitosti systému nebo energetických nároků mohou jednotlivé organizace dosáhnout požadovaných výsledků rychleji a za nižší cenu.
Eni rozšiřuje energetický výzkum o zpracování seizmických jevů

Společnost Eni hledala vhodné řešení pro rozšíření možností zpracování seizmických jevů, aby urychlila a zefektivnila svůj výzkum v oblasti ropy a zemního plynu. Eni patří mezi přední světové organizace zaměřené na zpracování ropy a zemního plynu, působí ve více než 70 zemích a zároveň je největší průmyslovou společností v Itálii.

Eni nasadila cluster s více než 1 000 servery HP ProLiant SL390 G7 s Mellanox QDR 40 Gb/s InfiniBand propojením a správou prostřednictvím HP Cluster Management Utility. Tento nový systém umožňuje rozšířit výpočetní sílu bez dalších energetických či prostorových nároků a v červnu 2011 se umístil na 61. místě v žebříčku TOP500 nejvýkonnějších superpočítačů díky výkonu 131,2 teraflop Linpack Rmax.

„Nová serverová infrastruktura HP nabízí o 50 % vyšší výkon za nižší cenu a se stejnými prostorovými nároky jako náš původní systém,“ řekl Sergio Zazzera, manažer oddělení technických vědeckých dat a systémů ve společnosti Eni. „Díky řešení HP můžeme mnohem lépe využít nové technologie při výzkumech a výrazně snížit čas potřebný k nalezení nových zdrojů ropy a zemního plynu.“

Hamburská univerzita zrychluje výzkum astrofyziky a klimatu

Jedna z největších univerzit v Německu – Hamburská univerzita – si vybrala řešení HP pro vylepšení budoucího výzkumu v oblasti astrofyziky a klimatu v rámci svého pracoviště Regional Computing Center.

Pro další zvýšení rychlosti stávajícího vysoce výkonného výpočetního systému univerzita nasadila cluster osmi serverů HP ProLiant SL390 G7 2U ve dvou šasi HP ProLiant SL6500. Každý server obsahuje tři integrované grafické procesory NVIDIA Tesla M2070Q s možností maximální modularity a rozšířenou šířkou pásma serverů HP ProLiant SL390 pro 3D vizualizaci a paralelní zpracování.

Po důkladných úvahách a analýzách dostupných možností jsme zjistili, že servery HP ProLiant SL390 G7 s grafickými akcelerátory NVIDIA budou nejlepší platformou při přenesení a ladění aplikací určených pro vícejádrové systémy a technologie s výpočetní podporou GPU,“ uvedl prof. Dr. Stephan Olbrich, ředitel Regional Computing Center na Hamburské univerzitě. „Se servery HP ProLiant SL390 G7 vybavenými novými grafickými akcelerátory M2070Q od společnosti NVIDIA můžeme značně urychlit zpracování pokročilých kódů při nových výzkumech v oblasti astrofyziky a klimatu.“

Podrobnosti o hodnocení

Žebříček superpočítačů TOP500 je zveřejňován dvakrát ročně výzkumným týmem universit v Tennessee (USA) a Mannheimu (Německo) a organizace NERSC Lawrence Berkeley National Laboratory. Jedná se o hodnocení superpočítačů po celém světě na základě srovnávacího testu Linpack N*N Benchmark, relevantního měřítka výkonu procesoru a škálovatelnosti.

Doplňující informace o vysoce výkonných superpočítačích HP najdete na webové stránce www.hp.com/go/hpc.

O společnosti HP

HP neustále vytváří nové příležitosti k tomu, aby technologie měly smysluplný přínos pro jednotlivce, firmy, státní správu a celou společnost. Portfolio největší technologické firmy světa zahrnuje tisková řešení, osobní výpočetní techniku, software, služby a IT infrastrukturu. Konvergencí cloudu a konektivity vytváří HP perfektně provázané, bezpečné a kontextově vysoce senzitivní prostředí pro dokonale propojený svět. Další informace o společnosti HP (NYSE: HPQ) jsou k dispozici na webu www.hp.com.

  1. IDC Quarterly Worldwide Technical Server Tracker Report, červen 2011.
  2. IDC EMEA Quarterly Server Tracker 1Q11, květen 2011.
Tagged