Nový mainframe server IBM zEnterprise posouvá možnosti chytrých počítačů a zpřístupňuje je i středně velkým firmám po celém světě

Společnost IBM (NYSE: IBM) představila nový server – výkonnou verzi systému IBM zEnterprise, který je nejškálovatelnějším mainframem, jaký byl kdy vyroben. Novinka nabídne inovace a jedinečné schopnosti mainframe počítačů širšímu spektru uživatelů, zejména na rozvíjejících se trzích v Asii, Africe a v dalších částech světa.  (TZ)

Nový mainframe server IBM zEnterprise 114 staví na svém předchůdci zEnterprise System, který byl uveden na trh v červenci 2010 a je využíván největšími světovými bankami i státními úřady. Nový server, jenž poskytuje možnosti a výhody mainframu i středně velkým firmám, které jej mohou využít jako základ pro svá datová střediska, stojí o plnou čtvrtinu méně než jeho předchůdce System z10 BC a přitom nabízí o čtvrtinu vyšší výkon. Zákazníci tak mohou například konsolidovat pracovní zátěž z 40 procesorových jader serverů Oracle na novém z114 za použití pouhých třech procesorů s operačním systémem Linux. Oproti serverům Oracle je nový z114 o 80% levnější a nabízí podobně vysokou úsporu místa a energie.

zEnterprise 114 je nejlevnějším mainframe serverem, který kdy společnost IBM uvedla na trh. Jako takový představuje obzvlášť atraktivní volbu pro rozvíjející se trhy, na nichž dochází k rychlému rozvoji služeb v bankovnictví, maloobchodě, mobilních zařízeních, veřejném sektoru a dalších oblastech. Organizace působící v této sféře čelí prudce rostoucím objemům dat a potřebují chytřejší výpočetní systémy, které jim umožní fungovat efektivněji, lépe chápat chování a potřeby klientů; a zároveň potřebují řešení, jež jim umožní snižovat rizika a optimalizovat rozhodnutí v reálném čase.

IBM také představila nové funkce, díky kterým bude zEnterprise System schopen integrovat a řídit pracovní zátěž i na dalších platformách. Novinkou je podpora vybraných System x blade serverů v rámci zEnterprise System. Tyto System x blade servery dokáží provozovat aplikace Linux x86 beze změny a v budoucnosti budou nabízet i možnost provozovat aplikace postavené na platformě Windows. S těmito funkcemi může nový zEnterprise System výrazně zjednodušit datová centra a spravovat pracovní zátěž napříč platformami – od mainframu přes servery POWER7 až po System x jako jediný systém. Použití zEnterprise Blade Center Extension (zBX) pak klientům umožní rozšířit kvality mainframu, zejména dohled a řízení pracovní zátěže, na procesy běžící na různých platformách.

zEnterprise 114

V případě z114 mohou klienti začít s menší konfigurací a postupně přidávat další funkce, aniž by bylo nutné server rozšiřovat prostorově nebo zvyšovat jeho celkovou složitost. Nový server z114 je schopen konsolidovat více než 300 serverů HP Proliant provozujících aplikace Oracle.

Oproti svému předchůdci z10 BC nabízí z114 o 18 procent vyšší výkon při zpracování běžných zátěží pro System z; zpracování intenzivních zátěží je lepší až o plných 25 procent.

z114 podporuje všechny nejnovější verze operačních systémů pro zEnterprise včetně nového z/OS verze 1.13, který byl dnes rovněž představen. Tato nová verze obsahuje nové funkce pro instalace softwaru i pro správu diskového prostoru. Vedle toho nabízí vyšší autonomii a automatické funkce pro včasné zjištění chyb, stejně jako nejnovější funkce pro šifrování a kompatibilitu s aktuálními standardy v oblasti mainframů.

Hybridní výkon

Jako součást zEnterprise System IBM rovněž představila schopnost integrovat a řídit pracovní zátěž na vybraných serverech IBM System x pod systémem Linux. Podpora pro Microsoft Windows na vybraných serverech System x bude následovat.

Tato funkce je nabízena prostřednictvím IBM zEnterprise Unified Resource Manager a IBM zEnterprise BladeCenter Extension (zBX), které umožňují integrovat řízení zdrojů zEnterprise System jako jediného systému a rozšířit kvality mainframu, například dohled a řízení, i na pracovní zátěže rozptýlené na servery různých platforem.

zEnterprise System nyní dokáže integrovat a spravovat pracovní zátěže provozované na desítkách tisíc standardních aplikací na vybraných blade serverech IBM POWER7 a System x, stejně jako na IBM Smart Analytics Optimizer. Díky tomu dokáže analyzovat data při nižších nákladech na transakci a akcelerátor IBM WebSphere DataPower XI50 umožňuje efektivně integrovat pracovní zátěže pro internetovou prezentaci.

V rámci zBX lze integrovat a spravovat až 112 blade serverů. Lze kombinovat různé typy blade serverů a akcelerátorů, které lze umístit do jednoho šasi BladeCenter.

Více informací najdete na http://www-03.ibm.com/systems/.