Cisco představilo komplexní aplikační ekosystém AppHQ pro podnikový tablet Cisco Cius

Společnost Cisco představila AppHQ™ – integrované prostředí pro tvorbu, správu a nasazení aplikací pro tablet Cisco Cius™. Tablet Cisco Cius je v současnosti jediný tablet založený na OS Android vyvinutý speciálně pro firemní použití s ohledem na vysoké bezpečnostní standardy a provázanost dat a komunikace. Cius umožňuje spolupráci a komunikaci v reálném čase, včetně video hovorů a přichází s podporou virtualizace a plnou integrací do stávajících firemních sítí. Platforma AppHQ dále rozšiřuje stávající možnosti tabletu v oblasti centralizované správy, podnikové integrace a vytváření obsahu a aplikací. (TZ)

Součástí AppHQ jsou vývojářské nástroje, umožňující vytvářet, testovat a poskytovat aplikace pro Cisco Cius a kontrolní mechanismy pro správce IT, dovolující individuálně definovat, které aplikace lze v rámci organizace na tabletech provozovat. AppHQ lze využít také jako uzavřený ekosystém v rámci jedné společnosti – v interním repositáři (storefront, obdoba „app store“) mohou být k dispozici jen vybrané produkty třetích stran a vlastní firemní aplikace a rozšíření.

„Díky vlastnostem AppHQ bude pro firmy využívání a zavedení tabletů Cisco Cius do jejich infrastruktury zcela přirozené. Nabízí snadnou tvorbu, distribuci i správu aplikací a dokážu si představit, že v řadě firem tak může Cius nahradit počítače a díky možnosti bezdrátových video hovorů i stolní telefony,“ řekl Petr Růžička, Business Development Manager společnosti Cisco.

Klíčové vlastnosti AppHQ

Na cloud technologiích založený storefront Cisco AppHQ poskytuje uživatelům a správcům IT zabezpečené prostředí, jaké v současnosti nenabízí žádná z existujících platforem. Mezi hlavní výhody AppHQ patří:

  • Testování, schvalovací procesy a kontrola nad obsahem – kontrolní mechanismy, schvalování aplikací a plná přizpůsobitelnost obsahu, to jsou hlavní znaky AppHQ. Veškeré aplikace, ať už dodané třetí stranou, vyvinuté interními zdroji či dodávané společností Cisco, procházejí schvalovacím procesem včetně testování pro konkrétní konfigurace a nasazení. V rámci interního storefront marketu je tak možné vybudovat repositář aplikací, odpovídajících firemní bezpečnostní strategii.

  • Store-within-a-store (Obchod v obchodu) – možnost vytvořit vlastní storefront hostovaný jako privátní instance v rámci infrastruktury Cisco storefront. Zákazníci mohou s tímto „virtuálním obchodem“ pracovat jako s platformou, umožňující kompletní branding (změna loga, struktury, obsahu atd.). Současně lze tyto virtuální instance využít k dodání konkrétních aplikací na vybranou skupinu koncových zařízení – přidání aplikace může současně znamenat její automatickou instalaci na zvolené tablety (aplikace pro HRM se automaticky nainstaluje na tablety personálního oddělení apod.)

  • AppHQ™ Manager – rozhraní pro řízení přístupu k aplikacím a obsahu. Integrované řešení umožňující na základě uživatelských rolí, skupin či konkrétních zařízení nastavit přístup k aplikacím, jejich skupinám či typům. Centralizovaná správa přístupů umožňuje pružně reagovat na aktuální potřeby uživatelů a zachovat existující bezpečnostní politiku.

Ekosystém AppHQ zahrnuje nejvýznamnější business a uživatelské aplikace třetích stran, které využívají nástroje pro spolupráci společnosti Cisco (Cisco® Collaboration – Cisco WebEx®, Cisco Quad™, Cisco Jabber® a Cisco TelePresence™), dále pak ověřené a schválené B2B a B2C aplikace partnerů. Postupně budou přidávány další aplikace dle požadavků zákazníků. Současně mohou uživatelé vybírat z více než 200.000 aplikací, které jsou dnes dostupné na Android Marketu.

Tablet Cisco Cius™ bude celosvětově uveden do prodeje 31. července 2011 za koncovou cenu pod hranicí 750 USD, v závislosti na regionu a edici tabletu se cena může lišit. Přístup k AppHQ je součástí každé edice tabletu.