New York – finále Imagine Cupu ovládli studenti z České republiky

Čeští studenti dosáhli dalšího velkého úspěchu v celosvětové technologické soutěži pořádané společností Microsoft s názvem Imagine Cup. Bronzovou medaili vybojoval WickedTeam ve složení David Jozefov, Martin Wilczák a Michal Zachariáš. Tým z Fakulty informačních technologií na VUT v Brně oslovil porotu s hrou Firefighters, která se soustředí na zajištění udržitelnosti životního prostředí skrze hašení lesních požárů a záchranu životů civilního obyvatelstva. WickedTeam vyhrál šek na 50 000 korun a každý člen stejně jako ostatní čeští finalisté obdržel Xbox Kinect a Windows Phone. Odměna v podobě další podpory od Microsoftu a Microsoft inovačního centra na tým ale teprve čeká. (TZ)

Na sedmém místě se pak umístil tým Celebrio Software z Fakulty informatiky Masarykovy univerzity složený z Martina Nováka, Petra Kunce, Pavla Smolka a Jana Volmuta. Studenti uspěli se speciálním operačním systémem navrženým zejména pro starší uživatele se zhoršeným zrakem, motorikou a strachem z počítačů.

„Věděli jsme, že konkurence je obrovská, ale byla to výzva, zvláště pak když vidíte, kam to díky Imagine Cupu dotáhl tým GINA,“ uvedl s obdivem k loňskému vítězi českého kola David Jozefov, zástupce WickedTeamu.

„Sedmé místo je báječné. Ani se nám nesnilo o tom, že bychom se s naším projektem probojovali tak daleko. Už jenom samotná účast v New Yorku je pro nás něco fantastického a když k tomu připojím tu atmosféru, setkání se zajímavými lidmi, je to nezapomenutelný zážitek,“ hodnotí soutěž Martin Novák, člen týmu Celebrio Software.

„Microsoft Imagine Cup je úžasná příležitost změřit si síly s nejlepšími týmy z celého světa, vzájemně se inspirovat a přispět ke zkvalitnění života lidí po celém světě,“ říká Rudolf Kajan, student doktorského studia Fakulty informačních technologií na VUT v Brně a mentor týmu WickedTeam. Tomáš Pitner, proděkan Fakulty informatiky Masarykovy Univerzity a mentor týmu Celebrio pak soutěž hodnotí slovy: „Pro náš tým a Masarykovu univerzitu je postup mezi 18 nejlepších na světě fenomenálním úspěchem a věřím, že bude velmi užitečným vkladem do začátku podnikání. Rád doprovodím podobně skvělý tým příští rok do Sydney!“.

Jako významný host byl na letošní finále v New Yorku pozván i tým GINA reprezentovaný Zbyňkem Poulíčkem a Borisem Procházkou. Příběh studentského projektu, který se během roku proměnil v navigační zařízení využívané záchranáři po celém světě, dodal motivaci a chuť stovkám studentů a zaujal nespočet zahraničních médií. Příběh týmu GINA ocenil i sám Steve Ballmer, který se s týmem v New Yorku osobně setkal. Významnost úspěchu českých studentů na soutěži potvrzuje i účast obchodně-ekonomického konzula České republiky v New Yorku, Tomáše Harta, na závěrečném slavnostním ceremoniálu.

„Je velmi příjemné sledovat, že čeští studenti na Imagine Cupu každoročně obsazují přední příčky, a že jsou středem zájmu místních organizátorů i médií. Ještě více si ale vážím toho, že mají chuť své projekty s naší podporou dále rozvíjet i po skončení soutěže,“ říká Jiří Karpeta, ředitel divize vývoje společnosti Microsoft.

Nový grant na inovativní projekty

Microsoft v New Yorku představil plány na vytvoření grantu v hodnotě téměř 55 milionů korun, který soutěžním týmům z Imagine Cupu pomůže realizovat jejich projekty, které pomáhají řešit nejpalčivější problémy světa. Grant bude možné čerpat ve formě finančních prostředků,získání softwaru, odborných tréninků, koučinku nebo jiných služeb.

Letošního ročníku Imagine Cupu se zúčastnilo přes 350 tisíc studentů ze 183 zemí světa, z nichž pouhých 400 ze 70 zemí se probojovalo do finále v New Yorku. Vítězové si mezi sebe rozdělili ceny v hodnotě 4 milionů korun.

Čeští studenti se na předních příčkách soutěže Imagine Cup umisťují pravidelně. Loni se mezi 68 nejlepších probojoval již zmiňovaný tým Zbyňka Poulíčka, Borise Procházky a Petry Bačíkové, GINA. Před dvěma lety pak v kategorii Robotics & Algorithm zvítězil Lukáš Perůtka se softwarem SrotBot.

O soutěži Imagine Cup

Soutěž Imagine Cup je celosvětová technologická soutěž s dlouholetou tradicí určená pro studenty středních a vysokých škol, prostřednictvím které se Microsoft snaží inspirovat mladé lidi k využívání informačních technologií a k přemýšlení o světě kolem nás. Více informací o soutěži naleznete na www.imaginecup.cz, www.facebook.com/imaginecup.cz a www.imaginecup.com.

O společnosti Microsoft

Společnost Microsoft (nasdaq „MSFT“) byla založena v roce 1975 a je světovým lídrem v poskytování softwaru, služeb a řešení, které pomáhají lidem a firmám po celém světě plně realizovat jejich potenciál.