U:fon rozšířil dosah mobilního internetu 3G a má nyní nejširší pokrytí v ČR

U:fon, český operátor poskytující mobilní a pevné připojení a hlasové služby, rozšířil dosah svého mobilního internetu ve standardu 3G a pokrývá nyní 80 % populace a se směrovou anténou až 90 % populace. Díky technologii CDMA a počtu vysílačů zároveň zasahuje i do oblastí mimo velké městské aglomerace, na které se zaměřují ostatní operátoři. Má tak nejširší pokrytí ČR rychlým mobilním internetem 3G ze všech operátorů.  (TZ)

U:fon navýšil aktuální počet svých vysílačů technologie CDMA a zvýšil tak dosah svých hlasových služeb, ale především mobilního internetu ve standardu 3G. Mezi oblastmi s novými základnovými stanicemi jsou mimo jiné Sedlčánky, Cheb (Svatý kříž), Tuchoměřice, Zdice, Hrusice, Praha-Libuš, Lety nebo Praha-Střížkov. Technologie CDMA přitom pro pokrytí území ČR potřebuje podstatně méně vysílačů, než je tomu u jiných mobilních technologií.

Nyní je U:fon schopen dodávat jako jediný operátor kvalitní mobilní internet 3G pro více než 90 % populace ČR. Na rozdíl od ostatních mobilních operátorů však 3G signálem pokrývá i části republiky s menší hustotou obyvatelstva, než jsou městské aglomerace.

„Naše speciálně upravené vozy pro měření úrovně a kvality signálu jsou neustále v pohybu po stanovených trasách a provádíme optimalizaci sítě i v těch oblastech, které nejsou přímo blízko velkých měst či aglomerací,“ říká David Spies, marketingový a obchodní ředitel v MobilKom a.s. „Dosahujeme tak pokrytí kvalitním mobilním internetem o standardu 3G i na místech, které ostatní operátoři nepokrývají,“ dodává David Spies.

Mezi operátory využívající síť U:fona je i Vodafone

Mobilní internet U:fona dosahuje obdobných parametrů jako u ostatních mobilních operátorů. V některých oblastech naopak má lepší 3G pokrytí a poskytuje připojení operátorovi Vodafone a jeho uživatelům. Více informací naleznete na webových stránkách http://www.ufon.cz/cz/mapa-pokryti/ nebo http://www.ufon.cz/cz/sluzby/internet/.

Výhody U:fonovy sítě CDMA

Hlavní výhodou této sítě je, že bude potřebovat pro pokrytí celého území ČR podstatně méně vysílačů, než je tomu u jiných mobilních technologií. Díky nižším nákladům na výstavbu sítě Vám může být nabídnuto volání i internet za opravdu nízké ceny.

Síť U:fon využívá moderní technologii CDMA 2000 (Code Division Multiple Access) EVDO revize A, která patří k celosvětově nejúspěšnějším 3G technologiím a kterou využívají technologicky nejvyspělejší státy jako USA, Švédsko či Jižní Korea. Ta s sebou přináší řadu výhod, kterých využijí především zákazníci.

Zatímco v Evropě nejrozšířenější technologie GSM je označována za druhou generaci mobilních sítí, CDMA EVDO je sítí třetí generace (takzvaná 3G síť) s vyšší kapacitou a kvalitou, která umožňuje surfovat po internetu rychlostí až 3,1 Mb/s.

Více o U:fonovi

U:fon je český mobilní operátor, který od května 2007 nabízí rychlý a levný mobilní internet, bezdrátovou pevnou linku a digitální vysílačky. V červnu 2008 spustil i mobilní hlasové služby. Společnost MobilKom, která U:fona provozuje, získala licenci na celoplošné vysílání v pásmu 410-430 MHz v roce 2006, což jí umožnilo vybudovat celoplošnou CDMA mobilní síť. U:fon nabízí datové služby prostřednictvím technologie CDMA EVDO revize A, jež je datovou sítí 3. generace srovnatelnou s UMTS/HSDPA. Od července 2010 MobilKom nabízí své hlasové a datové služby velkoobchodním způsobem a jako první tak umožnil vznik virtuálních operátorů v mobilních sítích v České republice. Společnost MobilKom získala strategického investora Divenno Holdings Limited, který v Česku vlastní společnosti Dial Telecom a. s. a VOLNÝ a.s. Více naleznete na stránkách http://www.ufon.cz nebo http://www.mobilkom.cz.