České IT firmy se představily v Tokiu

Praha, 27. 10. 2011 – Dne 26. října 2011 proběhl v prostorách Tokijské obchodní a průmyslové komory v Tokiu „Czech IT Day“. Hlavním cílem této proexportně zaměřené akce připravené v rámci projektů na podporu ekonomické diplomacie Ministerstva zahraničních věcí ČR bylo navázat nové kontakty a rozvinout spolupráci v oblasti ICT služeb mezi českými a japonskými firmami. (TZ)

Program Czech IT Day zahájila velvyslankyně ČR v Japonsku Kateřina Fialková, která potvrdila zájem ČR o posílení vzájemné spolupráce v hi-tech oborech.

Nové výzvy v oblasti česko-japonské spolupráce a exportní potenciál ČR v oblasti ICT představila marketingová ředitelka Czech ICT Alliance Jitka Studeníková.

V programu následně vystoupili vedoucí představitelé čtyř českých firem INSTAR ITS Ostrava, Mycroft Mind, INVEA-TECH a ŠKO-Energo s asi dvacetiminutovými prezentacemi. Během nich japonským partnerům představili své služby, resp. na případových studiích doložili kvalitu používaných českých informačních technologií. Soustředili se především na oblasti, které jsou v Japonsku v současné době velmi perspektivní:

  1. využití informačních systémů při řízení energetického hospodářství průmyslových podniků,
  2. komplexní IT řešení pro monitorování a analýzy sítí.

Blok uzavřela prezentace vládní agentury CzechInvest, která má v Japonsku své zastoupení.

Na závěr akce se uskutečnil živý networking, při kterém zástupci českých a japonských firem diskutovali konkrétní možnosti spolupráce.

Na japonské straně se Czech IT Day zúčastnilo celkem 65 osob. Šlo jak o zástupce největších japonských IT korporací jako např. Sharp, NEC a NTT, tak o zástupce malých a středních firem působících v oblasti informačních technologií a souvisejících služeb.
Japonská strana několikrát velmi ocenila vysokou profesionální úroveň celé akce. Ta podpořila dobré jméno českých ICT firem v Japonsku a výrazně pozvedla šance českých exportérů IT služeb na úspěch.

Organizátorem Czech IT Day byl obchodně-ekonomický úsek Velvyslanectví ČR v Japonsku a spoluorganizátorem Tokijská obchodní a průmyslová komora. Podporující institucemi byly CzechTrade, Czech ICT Alliance, japonská vládní agentura na podporu investic a obchodu JETRO (Japan External Trade Organization) a tři přední japonské asociace působící v oblasti informačních technologií CIAJ (Communication and Information Network Association of Japan), JISA (Japan Information Technology Services Industry Association) a JUAS (Japan Users Association of Information Systems).

O Czech ICT Alliance
Czech ICT Alliance je oficiální exportní aliance agentury CzechTrade, vládní České agentury na podporu obchodu. Formálně vznikla v září 2005. Jejími členy jsou přední exportéři ICT služeb a další významné české ICT firmy. Spolupracuje také s agenturou CzechInvest.