České projekty dominovaly v udílení cen SAP Quality Awards 2011 v regionu CEE

Společnost SAP předala ocenění SAP Quality Awards projektům, které v regionu střední a východní Evropy vynikají svou kvalitou a na kterých byly úspěšně a důsledně uplatněny principy řízení rizik a kvality. Mezi šesti oceněními implementacemi ve dvou kategoriích jsou na předních místech tři české projekty. Získaly dvě zlatá ocenění a jedno stříbrné. Při udílení cen tak naprosto dominovaly. Vítězem v kategorii malých a středních podniků se stal projekt zavedení SAP BPC (Business Planning & Consolidation) ve společnosti ČEPS, a.s. a v kategorii velkých podniků dosáhla nejvyššího hodnocení společnost Panasonic Automotive Systems Czech, s.r.o. s implementací systému SAP ERP. (TZ)

SAP udílí každoročně ceny za kvalitu projektům, které v celém svém průběhu od plánování až po ostrý provoz dosahují těch nejlepších výsledků a jsou v souladu s deseti principy kvality SAP.

Ocenění tak mohou získat jen takové implementace, které splňují nejnáročnější kvalitativní kritéria a kladou důraz na návratnost investice nebo na profesionální přístup a vedení projektu.

Ocenění SAP za kvalitu v regionu CEE v roce 2011 získaly tyto projekty:

Malé a střední podniky

Gold: ČEPS, a.s. (Česká republika)

Implementační partner: MIBCON a.s.

Implementovaná řešení: SAP BPC (Business Planning & Consolidation)

Silver: iData Műszaki Informatikai Mérnöki Iroda Kft. (Maďarsko)

Implementační partner: OnLive IT Kft.

Implementovaná řešení: SAP Business One

Bronze: SAVITOR Sp. z o.o. (Polsko)

Implementační partner: CompuTec S.A.

Implementovaná řešení: SAP Business One

Velké podniky

Gold: Panasonic Automotive Systems Czech, s.r.o. (Česká republika)

Implementační partner: Atos Origin Czech Republic

Implementovaná řešení: SAP ERP – FI, FI-AA, CO, SD, MM, WM, PP, PM, QM, EDI

Silver: ŠKODA AUTO a.s. (Česká republika)

Implementační partner: S&T CZ

Implementovaná řešení: SAP HR-PT

Bronze: TISAK d.d. (Chorvatsko)

Implementační partner: SAP Croatia

Implementovaná řešení: SAP Industry Solution for Retail, SAP PI, Solution Manager

„Úspěšná implementace vyžaduje více než jen znalosti a dovednosti. Vyžaduje také vizi, schopnost soustředit se na ni a vůli držet se metodiky a standardů, i když se objeví různé překážky. Zároveň je potřeba dbát na efektivní spolupráci a pozitivní atmosféru v týmu, která je jedním z předpokladů hladkého průběhu projektu a jeho úspěchu. Tyto projekty potřebné předpoklady splnily a plně si udělená ocenění zaslouží,“ řekl Jiří Synáček, ředitel pro kvalitu, SAP ČR.

„Skutečnost, že mezi šesti oceněnými jsou tři projekty z České republiky, jen dokazuje, jak vysoká je zde obecná kvalita implementačních projektů SAP řešení. To ukazuje připravenost a profesionalitu našich partnerů stejně jako povědomí klientů o tom, co potřebují a jak si svá řešení představují. Úspěch těchto projektů je dokladem toho, že české podnikové prostředí je vysoce adaptivní v oblasti informačních systémů a snese srovnání se zeměmi, které v jejich využití mají větší tradici i zkušenosti,“ ocenil úspěch českých projektů Jiří Otta, Ph.D., PMP, vedoucí projektové kanceláře, SAP ČR.

Vítězem kategorie malé a střední podniky se stala implementace SAP BPC (Business Planning & Consolidation) ve společnosti ČEPS a.s. Tento projekt měl za úkol vyjít vstříc potřebám finančního managementu v oblasti strategického modelování. Hlavním požadavkem bylo nahradit stávající plánovací model založený na MS Excel a doplnit ho o detailní model pro controlling a dlouhodobí výhled. Vzhledem k propojenosti finančního modelu bylo hlavním cílem vytvořit plánovací prostředí, ve kterém jsou všechny změny a návrhy ihned zahrnuty do všech jednotlivých prediktivních modelů. Díky novému systému tak i složité výpočty, které dříve trvaly celý týden, jsou provedeny v čase kratším než jedna vteřina.

Nejvyšší ocenění v kategorii velkých podniků získala implementace systému SAP ERP ve společnosti Panasonic Automotive Systems Czech, s.r.o. Projekt zahrnoval veškeré podnikové procesy počínaje plánováním přes nákup, výrobu, logistiku, řízení skladu, řízení výkonnosti, účetnictví, kontrolu kvality, nebo zákaznický servis a řadu dalších. V rámci implementace bylo nahrazeno pět různých systémů jedním sjednoceným, ke kterému přistupuje více než 300 uživatelů. Vzhledem ke svému rozsahu bylo zavedení systému velice rychlé a trvalo pouze 14 měsíců.

Ve stejné kategorii obsadila druhé místo implementace SAP HR Time Management ve společnosti ŠKODA. Projekt byl zaměřen na elektronizaci procesů při sběru a zpracování dat docházky zaměstnanců. Implementované řešení umožňuje efektivní zpracování docházky s kontrolou dodržování firemních pravidel a významně optimalizuje práce spojené se mzdovým vyúčtováním. Jeho prostřednictvím lze plánovat pohotovosti, vyhodnocovat přítomnost a nepřítomnost pracovníků a produktivitu práce. Poskytuje také komplexní přehledy docházky, od detailních údajů jednotlivých zaměstnanců až po souhrnné přehledy. Se systémem pracuje více než 28 tisíc uživatelů.

O společnosti SAP

SAP, lídr trhu s aplikačním softwarem, pomáhá podnikům a organizacím všech oborů a velikostí lépe fungovat a dosahovat svých cílů. SAP umožňuje lidem a organizacím pracovat společně mnohem efektivněji a využívat podnikové informace tak, aby byli neustále před konkurencí. Přitom nezáleží na tom, zda je SAP využíván ve skladě nebo podnikové prodejně, na mobilních zařízeních nebo klasických počítačích, na pracovišti zákaznické podpory nebo v kanceláři představenstva. Aplikace a služby společnosti SAP pomáhají již více než 109 000 zákazníků dosahovat vyšších zisků, zajistit si udržitelný růst a přizpůsobovat se aktuálním potřebám. V České republice působí společnost od roku 1992 a dosud získala přibližně 900 zákazníků z oblasti podniků, finančních institucí a organizací veřejné správy.

Portfolio SAP BusinessObjects mění způsob fungování organizací prostřednictvím propojení lidí, informací a podnikání. Díky otevřeným řešením, která pracují v heterogenních prostředích a v oblastech jako jsou „business intelligence“, řízení informací, řízení výkonnosti firem a kontrola, řízení rizik a dodržování standardů, umožňuje portfolio SAP BusinessObjects organizacím každodenně uskutečňovat jejich vytýčené strategie.

Více informací najdete na www.sap.com.