První česká kniha tvořená kompletně na iPadu

14. listopadu 2011 – Nová dětská knížka „Příběhy robotíka Mecháčka“ je unikátní nejen svým zpracováním, ale také způsobem tvorby. Autorka Helena Vrecková začala na knížce pracovat na začátku tohoto roku, cílem bylo použít nejmodernější dostupné technologie a vyzkoušet tak budoucí možnosti tvorby. (TZ)

Knížka je napsána a ilustrována na dotykovém tabletu iPad 2, s použitím aplikace Autodesk SketchBook Pro, která je v App Storu k dispozici i ve verzi zdarma. V první fázi vznikaly obrázky pouze použitím prstu, později ale již se speciální stylusem Wacom pro tento typ dotykových displejů.

Příběhy robotíka Mecháčka jsou o malém robotíkovi, který se stěhuje k dědečkovi Nebozezovi a už při cestě vlakem začíná jeho dobrodružství. V městečku Kolomazi se setkává s Plechýnkou, se kterou zažívá své příhody a pozná i další nové přátele a robotíky v domácnosti. Mecháčkovi pomáhá v objevování tatínek Šroubek a maminka Matička. Kniha má celkem deset kapitol a má 98 stran.

Nápad na dětskou knížku o robotíkovi byl spojen nejen s autorčinými zkušenostmi s dětmi, ale také s psaním na vědeckotechnické weby, kde se stále objevují nejrůznější druhy robotů a strojů.

Kniha je určena pro děti, ale při jejím předčítání se určitě pobaví i rodiče. K dispozici je v tištěné i elektronické verzi pro iPad (formát ePub), Kindle (formát MobiPocket), počítače a další elektronická zařízení (PDF), včetně mobilních telefonů. Autorka nyní pracuje na druhém pokračování, které by mělo být v prodeji začátkem roku 2012, a to opět na oficiálních stránkách www.robotikmechacek.cz, kde jsou i další informace a ukázka. Pro fanoušky je k dispozici i Facebooková stránka www.facebook.com/robotikmechacek.

„Doufám, že se vám bude knížka líbit a že se u ní s dětmi pobavíte.“