Neúprosná statistika: Policie ČR řeší měsíčně 120 případů kyberzločinu

Brno, 12. prosince 2011 – Firma Lamantine Software, výrobce populárního bezpečnostního programu pro správu hesel Sticky Password důrazně varuje před neustále narůstajícími počty internetových podvodů, a to zejména v předvánočním období. Podle nejnovější statistiky Policie ČR doplatilo za prvních deset měsíců roku 2011 na svou nepozornost téměř 700 Čechů, kteří byli okradeni internetovými podvodníky. Policejní statistiky uvádí, že od ledna do října tohoto roku bylo spácháno celkem 1200 různých trestných činů, ve kterých figuroval internet či počítačová síť. (TZ)

Statistika, která shrnuje údaje za prvních deset měsíců tohoto roku, obsahuje pouze nahlášené případy. Další stovky okradených internetových uživatelů však podobné ztráty Policii ČR vůbec nehlásí. „Internetové podvody, krádeže hesel či identit, to všechno jsou velmi rozšířené trestné činy. Většina uživatelů se však stále chová, jako by se jich tento problém netýkal a používá slabá hesla ke svým internetovým účtům. Zájem se v nich probudí až tehdy, když nakonec přijdou o peníze nebo cenné osobní informace. Pak už je ale bohužel pozdě“, varuje ředitel společnosti Lamantine Software Petr Bílek.

Problematika ztráty identity i dalších internetových zločinů je zejména aktuální v předvánočních dnech, stejně jako v době jiných svátků či prázdnin. Nakupování vánočních dárků on-line je příležitostí pro falešné obchodníky, posílání e-pohlednic a dalších vánočních přání zase ideální příležitostí pro infikování počítače malwarem. Bohužel, neobezřetnost uživatelů v tomto období celkově přispívá k nárůstu kyberzločinu.

Používání antivirového programu není dostatečná ochrana, pokud je uživatel počítače zvyklý používat ke svým účtům slabá hesla. Velkou měrou může k bezpečnosti uživatelů přispět program pro správu hesel Sticky Password. Co víc udělat pro internetovou bezpečnost Čechů? Společnost Lamantine Software doporučuje používat hlavu před každým kliknutím v Internetové džungli.

O Lamantine Software

Lamantine Software a.s. se specializuje na vývoj aplikací v oblasti počítačové bezpečnosti. Cílem firmy je vývoj výjimečného softwaru, který bude nejen praktický a užitečný, ale zároveň i uživatelsky přívětivý. Ve společnosti Lamantine Software, uplatňují své znalosti zkušení specialisté z oboru informační bezpečnosti.

http://www.stickypassword.cz
http://www.facebook.com/StickyPasswordCZ
http://blog.stickypassword.cz/