Česká pojišťovna využívá technologie IBM pro inteligentnější provoz IT

Praha, Česká republika — 29. prosince 2011: Česká pojišťovna, lídr českého pojišťovacího trhu, rozšířila využívání hardwarových a softwarových řešení společnosti IBM pro předcházení neočekávaným problémům s IT infrastrukturou a zjednodušení celého ICT prostředí. To slouží jako základ pro klíčové firemní funkce, například řešení pojistných událostí nebo správu klientů. (TZ)

Nový monitorující a řídicí systém vedl ke zprůhlednění a zlepšení řízení ICT služeb, online reportingu pro byznys uživatele a také ke snížení nákladů na správu IT o téměř deset milionů korun ročně, přičemž společnost i nadále může poskytovat svým klientům ty nejlepší služby.

Od znovuzavedení tržních podmínek v českém pojišťovnictví v roce 1991 se společnost rozrostla do největšího poskytovatele pojištění v zemi: má 3 900 zaměstnanců, 5 600 pojišťovacích agentů a více než 4 500 obchodních míst. V rámci svého růstu se však společnost musela potýkat s problémem disparátního provozu a nekompatibilních technických systémů, které fungovaly nezávisle na sobě a bylo je zapotřebí integrovat do celkového IT prostředí, aby se vytvořila jednotná funkční jednotka.

Ve spolupráci se společností IBM a IBM Premier Business Partnerem společností GC System a.s., implementujícím toto řešení, získala Česká pojišťovna ucelené řešení na bázi IBM software za účelem komplexního řízení ICT infrastruktury pomocí integrace, monitoringu, vyhodnocování ICT událostí, a prediktvivní analýzy. Software rovněž pomáhá poskytovat důležité informace o dostupnosti obchodních služeb a o dohodách týkajících se úrovně poskytovaných služeb.

Data týkající se výkonu nyní sbírá a distribuuje ústřední konzole, jež nabízí konsolidovaný pohled na informace v celém IT prostředí, kde jsou tyto informace monitorovány a v reálném čase předávány dál. Historická a prediktivní analýza upozorní IT oddělení na potenciální fluktuace v používání zdrojů a na problémy s výkonem. Administrátoři na základě toho budou moci vyvážit pracovní zátěž, anebo předejít problémům jiným způsobem, aniž by to mělo dopad na fungování firmy.

Díky integraci prediktivních analytických nástrojů může Česká pojišťovna rychleji reagovat na požadavky svých klientů, lépe předvídat výpadky a poskytovat fakticky měřitelné údaje. Z používaného softwaru IBM hraje Tivoli Business Service Manager klíčovou roli při zachycování a harmonizování servisních událostí z více zdrojů. Tyto události jsou pak uspořádávány do centrální řídicí databáze.

„Tato instalace představuje jednu z největších a nejmodernějších IT instalací na evropském pojišťovacím trhu,” říká Miroslav Lhotský z referátu kompetenčního centra integrace České pojišťovny. „Díky řešení IBM a jeho preventivnímu přístupu k IT můžeme lépe ohlídat, že vše od sjednávání pojištění až po vyhodnocování SLA spolehlivě běží, a minimalizovat tak dopad na produktivitu.”

„Pokud je řeč o denním provozu velké pojišťovny, pak jakékoli prostoje v IT jsou naprosto nepřijatelné,” říká Pavel Šiška, obchodní ředitel z IBM Česká republika. „Inteligentní a integrovaná IT infrastruktura umožní České pojišťovně plně se zaměřit na péči o klienty.”

O České pojišťovně

Česká pojišťovna je univerzální pojišťovnou s dlouholetou a bohatou tradicí. I po znovuzavedení konkurenčního prostředí v roce 1991 je stále největší pojišťovnou v ČR s tržním podílem 25,4 % ke konci roku 2010. Celkové předepsané pojistné podle metodiky ČAP za rok 2010 dosáhlo 38,4 miliardy korun. Česká pojišťovna spravuje téměř 9 milionů pojistných smluv a nabízí jak individuální životní a neživotní pojištění, tak pojištění pro malé, střední i velké klienty v oblasti průmyslových a podnikatelských rizik. Přibližně 3 900 zaměstnanců a 5 600 obchodních zástupců poskytuje klientům každý den kvalitní služby na více než 4 500 obchodních místech po celé ČR.

O IBM ISM

O softwaru IBM Integrated Service Management se více dozvíte zde.