Objem dat přenesených 3G sítí O2 se v roce 2011 zdvojnásobil

Zákazníci O2 přenesli v rámci 3G sítě v loňském roce data odpovídající více než 1,3 milionu DVD. Uživatelé totiž stáhli 5,5 petabytů (resp. 5 500 000 GB) dat a odeslali ve stejné síti 750 terabajtů. “Celkem prošlo naší sítí 3G více než dvojnásobné množství dat oproti roku 2010. Převážná většina lidí využívá 3G síť pro vyhledávání informací na webu, nebo pro komunikaci na sociálních sítích,” říká Petr Slováček, ředitel provozní divize společnosti Telefónica Czech Republic. Mezi nejnavštěvovanější patří servery z rodiny Seznamu, Facebook, Google či Youtube. (TZ)

Aktivity v rámci 3G sítě O2

Nejvíce dat v 3G síti O2 přenášejí datové modemy Huawei E1750 a E160, za nimi následuje Apple iPhone a další datové modemy: AnyData ADU-635WH a ADU-770. Rychlé datové přenosy v síti O2 využívá více než 1,33 milionu zákazníků. Oproti začátku roku 2008 tak došlo k sedminásobnému nárůstu počtu zákazníků využívajících datové služby.

Pokrytí sítě 3G zvýšila společnost Telefónica během roku 2011 na 72,71 procenta populace. ” Na konci roku 2011 mohli signál 3G sítě O2 využívat obyvatelé a návštěvníci 1699 měst a obcí v celé České republice. Je to o 1100 obcí více než na začátku roku. Nezaměřovali jsme se přitom pouze na novou výstavbu, ale i na rozšiřování a vylepšování pokrytí ve městech, kde už byl signál 3G dostupný před tím,” vysvětluje Petr Slováček.

Průměrná rychlost zůstává vysoká

Průměrná rychlost připojení v 3G síti O2 se pohybuje kolem 4,5 Mbps při stahování dat, odesílání pak dosahuje průměrné rychlosti kolem 1,5 Mbps. “Kvalita naší sítě je pro nás mimořádně důležitá a sleduje ji sedm měřicích vozů. Ty za celý rok 2011 najezdily více než 400 tisíc kilometrů. K ověření kvality sítě jsme uskutečnili přes 260 tisíc hovorů a téměř 300 tisíc datových spojení,” upřesňuje Libor Pezinek, manažer kvality měření sítí.

Sdílení sítí letos pokračuje

V roce 2011 byla zahájena spolupráce v oblasti sdílení 3G sítě se společností T-Mobile CZ, jejímž cílem bylo zvýšení efektivity budování 3G sítí v oblastech s menší hustotou obyvatel. Recipročně bylo spuštěno 337 základnových stanic v síti O2 a 337 základnových stanic v síti T-Mobile, tedy celkem 674základnových stanic ve sdíleném provozu. V roce 2012 by se podle plánů mělo spustit ještě 306základnových stanic ve sdíleném provozu. “Dosavadní spolupráci hodnotíme velmi pozitivně. Podařilo se nám přeplnit původní, velmi ambiciózní, plán. Naše zkušenosti navíc ukazují, že i ve sdíleném provozním modelu lze dosahovat srovnatelné výsledky s vlastní provozovanou sítí,” doplňuje Slováček.

O společnosti Telefónica Czech Republic

Telefónica Czech Republic je předním integrovaným telekomunikačním operátorem na českém trhu. V současnosti provozuje téměř sedm miliónů mobilních a pevných linek, což z ní činí jednoho z vedoucích poskytovatelů plně konvergentních služeb na světě. Nabízí nejucelenější nabídku hlasových a datových služeb v České republice. Mimořádnou pozornost věnuje využití růstového potenciálu především v datové a internetové oblasti. Společnost provozuje nejrozsáhlejší pevnou a mobilní síť včetně sítí 3. generace – datovou síť CDMA a síť UMTS, která umožňuje přenos dat, hlasu, obrazu a videa. Telefónica Czech Republic je také předním poskytovatelem ICT služeb v zemi.

O společnosti Telefónica

Společnost Telefónica je z hlediska tržní kapitalizace jednou z největších telekomunikačních firem na světě. Své obchodní aktivity zaměřuje především na služby pevné a mobilní telefonie, přičemž za klíčový nástroj k rozvoji obojího považuje širokopásmové připojení. Společnost ve významném rozsahu působí celkem v 25 zemích světa a počet jejích zákazníků dosahuje téměř 300 milionů. Její zastoupení se soustřeďuje na Španělsko, Evropu a země Latinské Ameriky, kde realizuje svou růstovou strategii. Telefónica je 100% soukromá společnost, akcie společnosti jsou kotované na burze v Madridu a dalších burzách a dělí se o ně více než 1,5 miliónu přímých akcionářů.