Eaton otevírá u Prahy globální inovační centrum

Praha, 20. ledna 2012 – Eaton Corporation, průmyslový výrobce širokého spektra produktů, včera oznámil otevření globálního Inovačního centra v Praze. Nové zařízení pro moderní výzkum energeticky účinných napájecích systémů nebo pro elektrifikaci dopravy bude umístěno ve Vědeckotechnickém parku Roztoky a je prvním globálním Inovačním centrem společnosti Eaton v Evropě a celkově pátým v celosvětové síti pokročilých inovačních center, jež se dále nachází v USA, Indii a Číně. Včera o tom informoval Eaton na tiskové konferenci společně se svými partnery, agenturou CzechInvest a univerzitou ČVUT v Praze. (TZ)

Cílem Inovačního centra bude realizace moderních výzkumů zaměřených na vývoj energeticky účinných napájecích systémů a elektrifikaci dopravy, dopravních prostředků a leteckých aplikací. Evropské inovační centrum bude pro místní zákazníky vyvíjet nová řešení pro správu napájení, která učiní elektrický, hydraulický a mechanický pohon úspornější, efektivnější a bezpečnější. Mezi její zákazníky budou tedy patřit společnosti jako je Škoda Auto, VW Group, E.ON, HP či České dráhy.

Eaton vytvoří stovky pracovních míst

V úzké spolupráci se svými partnery z ČVUT plánuje Eaton zaměstnat v prvním roce až 50 vysoce kvalifikovaných inženýrů a tento počet zvýšit na přibližně 300 zaměstnanců v příštích čtyřech až pěti letech.

CzechInvest vytvořil pro Eaton dobré podmínky

Miroslav Křížek, generální ředitel agentury CzechInvest, zdůraznil význam působnosti společnosti Eaton v České republice: „Otevření inovačního centra Eaton v Praze je jedním z nejvýznamnějších zahraničních investic do České republiky v poslední době. Nejde jen o vytvoření 300 vysoce kvalifikovaných pracovních míst, ale také o doklad důvěry ve schopnosti místních inženýrů vyvíjet prvotřídní inovace.“

Nové technologie pro snížení emisí uhlíku

Nové globální Inovační centrum společnosti Eaton v Praze bude vyvíjet technologie, jež nejenom přispívají ke snížení emisí uhlíku, čímž napomáhají stabilizovat globální klima, ale také pomohou výrazně snížit provozní náklady zákazníkům v energeticky náročných průmyslových odvětvích od dopravy po informační technologie.

„Jde o důležitý aspekt, neboť do roku 2050 se podle předpokladu poptávka po energii zdvojnásobí, avšak aby byl omezen globální nárůst teploty o dva stupně Celsia ve srovnání s předindustriální úrovní, musejí být emise CO2 sníženy na polovinu,“ říká k činnosti zařízení Lennart Jonsson, výkonný viceprezident a technologický ředitel společnosti Eaton Corporation. „Podle respektované mezinárodní agentury pro energii (IEA), musí být 60 % tohoto cíle splněno energeticky účinnými technologiemi, což vyžaduje dodatečné investice ve výši 10,5 bilionu dolarů do roku 2030,“ dodal Lennart Jonsson.

Proč se Eaton rozhodl pro ČR

„Je několik důvodů, proč jsme se rozhodli vystavět inovační centrum v Praze. Nejdůležitější pro nás byla těsná blízkost Prahy k mnoha našim zákazníkům v tomto regionu, špičkoví techničtí odborníci na Českém vysokém učení technickém a silná podpora a zapojení českých úřadů,“ vysvětluje Yannis Tsavalas, prezident Eaton pro Evropu, Střední východ a Afriku (EMEA), a dodává: „Nové zařízení bude rovněž stavět na dosavadní působnosti společnosti Eaton v České republice. Ta zahrnuje náš výrobní závod v Chomutově v rámci skupiny Vehicle Group, dále v elektro sektoru výrobní závod v Suchdole nad Lužnicí a obchodní kancelář v Praze 9.“

Více informací naleznete na níže uvedených kontaktech nebo na http://www.eatonelektrotechnika.cz.

O společnosti Eaton Elektrotechnika

Eaton Elektrotechnika s.r.o., výrobce přístrojů pro domovní a průmyslové elektroinstalace, přístrojů pro distribuci elektrické energie a záložních zdrojů patří od dubna roku 2008 do skupiny Eaton Corporation. Společnost vstoupila na český trh v roce 1993. V září 2009 změnila společnost v souvislosti s integrací do skupiny Eaton název z Moeller na Eaton Elektrotechnika s.r.o. Významnou součástí společnosti Eaton Elektrotechnika je výrobní závod v Suchdole nad Lužnicí, kde se vyrábějí proudové chrániče a jističe a rozváděčové skříně. Se svými více než tisíci pracovníky se společnost řadí mezi nejvýznamnější zaměstnavatele v Jihočeském kraji.

Důležitou roli v rámci koncernu plní také distribuční a skladové centrum BDC v Pohořelicích u Brna, které zajišťuje dodávky celého sortimentu produktů Eaton a Moeller zákazníkům v České republice a zemích střední a východní Evropy.

V roce 2011 se umístila na 4. příčce žebříčku Czech TOP 100 v kategorii elektrotechnika, také v žebříčku TOP100 ICT na 6. příčce a celkově v roce 2010 navýšila tržby o 5,8 % na 5,041 mld. Kč.

O společnosti Eaton Corporation

Elektro sektor společnosti Eaton Corporation je globálním lídrem dodávajícím zařízení a služby pro distribuci energie, správu kvality napájení, automatizaci, monitorování výkonu a řízení energetických systémů. Skupina Eaton je schopna se svým širokým produktovým sortimentem vyřešit nejpalčivější úkoly v oblasti energetického hospodářství a to pod obchodními značkami Cutler-Hammer®, Moeller®, Powerware®, Holec®, MEM® a Santak®.

Eaton Corporation, zabývající se správou kvalitního napájení oslavil v roce 2011 již 100 let své existence. Obrat celé skupiny dosáhl v roce 2010 částky 13,7 miliard USD.

Eaton je celosvětově působící společností v oblasti elektrických systémů, zařízení pro distribuci a řízení elektrické energie; hydraulických a pneumatických komponent pro civilní i armádní využití; systémů hnacích ústrojí a jednotek pro nákladní a osobní vozidla zajišťujících optimalizaci výkonu, spotřeby paliva a bezpečnosti. Společnost Eaton má přibližně 73.000 zaměstnanců a své produkty dodává zákazníkům ve více než 150 zemích.

Další informace naleznete na http://www.eaton.com.